ΑΡΘΡΑ Το Λημνιό σε 5'!

ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ ΣΕ 5'!

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΜΝΙΟ ΣΕ 5'!
Το Λημνιό σε 5'!

Γενικά Στοιχεία

Είναι μια ποικιλία που έχει αναφερθεί από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης. Το παράδοξο είναι πως υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι πολύ διαδεδομένη στη Λήμνο, που θεωρείται η γενέτειρά της και της έχει δώσει το όνομά της, ενώ η πλειονότητα των φυτεύσεών της βρίσκεται στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Δίνει ΠΟΠ κρασιά από τη Χαλκιδική (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα) είτε μόνο του είτε σε blend με Cabernet Sauvignon. Του πηγαίνει πολύ το βαρέλι και εκτός από πολύπλοκα ερυθρά κρασιά δίνει και ροζέ συνήθως σε blend.

 

Χαρακτηριστικά

Το Λημνιό δίνει κρασιά μέτριου σώματος και οξύτητας, με μέτριες τανίνες και αρώματα φρούτων του δάσους όπως κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλο πλαισιωμένα από βοτανικές νότες (θυμάρι, φασκόμηλο). Το φινετσάτο στυλ του αναδεικνύεται από το βαρέλι, που του προσδίδει αρώματα μπαχαρικών και περισσότερο όγκο. Τα κρασιά της ποικιλίας που προέρχονται από τη Λήμνο είναι ελαφρώς πιο αρωματικά και φρουτώδη. Έχουν μέτριο δυναμικό παλαίωσης όταν είναι μονοποικιλιακά, ενώ όταν είναι σε blend με Cabernet Sauvignon οι δυνατότητες τους επεκτείνονται σημαντικά…

 

Συνδυασμός με φαγητό

Τα κόκκινα από Λημνιό μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά ελαφριά πιάτα με κρεατικά όπως μοσχαρίσιο φιλέτο, γιουβέτσι με κοτόπουλο, αρνάκι με δεντρολίβανο και ψαρονέφρι με σάλτσα κρασιού. Επιπροσθέτως του πάνε πολύ τα ζυμαρικά με ιδιαίτερες σάλτσες όπως ραβιόλια με σάλτσα βουτύρου – φασκόμηλου, ριγκατόνι με 4 τυριά και σπαγγέτι amatriciana. Για ένα πιο απλό συνοδευτικό ποντάρετε σε ώριμα κίτρινα τυριά. Τα blend αγαπούν πιο ρωμαλέες γεύσεις όπως ανατολίτικο κεμπάπ και μοσχαράκι κοκκινιστό με μακαρόνια.

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek