ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά της Μεγάλης Εβδομάδας

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ!
Τα κρασιά της Μεγάλης Εβδομάδας

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα καταφθάνει και άπειρα όσπρια, μαλάκια και θαλασσινά θα παρελάσουν από τα τραπέζια μας. Με τι θα συνοδεύσουμε τα νηστίσιμα μας λοιπόν; Εμείς είμαστε εδώ, όπως πάντα, για να βοηθήσουμε.

Ξεκινάμε με δύο κλασσικές «αλοιφές», την ταραμοσαλάτα και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα. Η πρώτη ζητάει ένα αρωματικό Σαββατιανό, όπως οι Κλέφτες των Αμπελώνων Μάρκου, ή μια ελαφριά ρετσίνα με βάση το σαββατιανό. Η δεύτερη πάλι θέλει κάτι με καπνιστά αρώματα αλλά και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, λόγω σκόρδου. Θα πόνταρα σε ένα ήπια βαρελάτο μοσχοφίλερο ή Sauvignon Blanc όπως το Sauvignon Blanc Fume από το Κτήμα Φλόριαν.

Ένα κλασσικό πιάτο των ημερών για μας, που η σκούφια μας κρατάει από την Πόλη, είναι τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και εδώ ασυζητητί θα έβαζα δίπλα μια φυτική, αρωματική και τραγανή Malvasia Aromatica των Αμπελώνων Καραβιτάκη.

Τώρα περνάμε στα θαλασσινά με τους πρωταγωνιστές της Μεγάλης Παρασκευής : κυδώνια και καλαμάρι στη σχάρα! Δοκιμάστε τα κυδώνια σας με μπόλικο λεμόνι, μαζί με ένα αφρώδες με κοφτερή οξύτητα, όπως το εξαιρετικό Brut Cuvee Speciale από το Κτήμα Καρανίκα.

Το μαλακό και «βουτυράτο» καλαμαράκι ζητάει μια μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Κτήμα Kitrvs) που με τη λιπαρότητα της θα ταιριάξει απόλυτα με τη γεύση και την υφή του.

Αν είστε αρκετά τυχεροί μπορεί να περάσει από το τραπέζι σας ένα πιάτο σουπιές στιφάδο και αν έχετε προνοήσει θα βάλετε δίπλα τους ένα Orange από τον Ανατολικό Αμπελώνα.

Για το τέλος άφησα το χταποδάκι που έχει διπλή παρουσία, είτε ψητό με λαδορίγανη είτε κρασάτο. Στην πρώτη περίπτωση η επιλογή της premium ρετσίνας Δάκρυ του Πεύκου είναι σχεδόν μονόδρομος, ενώ στη δεύτερη ένα ελαφρύ ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Μαρκοβίτη θα κλέψει την παράσταση.

Bonus Tip: Για να μην ξεμείνετε το Σάββατο σας υπενθυμίζω πως έχουμε open day και θα σας περιμένουμε να τα πούμε και από κοντά για τυχών απορίες!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine geek