ΑΡΘΡΑ Κρασί και Πονοκέφαλος

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΚΡΑΣΙ; ΜΑΘΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ.
Κρασί και Πονοκέφαλος

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ σε παρέα και στο άκουσμα του επαγγέλματος μου, να μην με ρωτήσουν γιατί το κρασί τους φέρνει πονοκέφαλο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας λύσω κάθε απορία.

Οι ισταμίνες και η τυραμίνη, που υπάρχουν σε όλα τα κρασιά είναι οι ένοχοι! Η απλή ιατρική εξήγηση για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το κόκκινο κρασί είναι ότι η ισταμίνη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί έξαψη και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πως η ποσότητα της ισταμίνης που υπάρχει στο κόκκινο κρασί είναι μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει στο λευκό. Στην πραγματικότητα, οι ισταμίνες στο κόκκινο κρασί, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι έως και 200% περισσότερες από ό, τι  στο λευκό κρασί. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόκκινο κρασί κατηγορείται πιο συχνά για πονοκεφάλους.

Η τυραμίνη από την άλλη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση, ώστε να προκληθεί πονοκέφαλος. Η ποσότητα της τυραμίνης στο κρασί εξαρτάται από την ποικιλία και την προέλευση. Για παράδειγμα στο Sauvignon Blanc και το Chardonnay τα επιπέδα της τυραμίνης είναι πολύ χαμηλά, ενώ στο Rieslingείναι υψηλά. Από την άλλη τα κρασιά από το Bordeaux έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα τυραμίνης (ευτυχώς!).

Οι ισταμίνες και η τυραμίνη είναι υποπροϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης. Η τυραμίνη για την ακρίβεια περιέχεται σε όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί «ωρίμαση» όπως τα παλαιωμένα τυριά, τα αλλαντικά και τα παστά. Από τα δύο, οι ισταμίνες φαίνεται να φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί. Οι πονοκέφαλοι από το κόκκινο κρασί είναι, μάλιστα, τόσο κοινοί και διαδεδομένοι που οι επαγγελματίες υγείας τους έχουν δώσει την ονομασία RWH (red wine headaches).  Οι άνθρωποι που υποφέρουν από RWH πιο συχνά, από ό, τι  άλλοι, πιθανόν να έχουν μια ανεπάρκεια του ενζύμου διαμινική οξειδάση (DAO) που δεν τους επιτρέπει να μεταβολίσουν τις ισταμίνες όπως θα ήθελαν.

To Wine geek μέσα μου θα πρότεινε να πάρετε κάποιο αντισταμινικό ή μια ασπιρίνη πριν πιείτε το κρασί που θέλετε, αλλά φοβάστε! Το Biochemistry geek από την άλλη θα επέμενε να το αποφύγετε πάση θυσία, γιατί κάτι μου λέει πως αλκοόλ και φάρμακα δεν είναι καλός συνδυασμός!

Εύα Μαρκάκη
Wine geek