ΑΡΘΡΑ Τα καλύτερα μεζεδάκια για τη Μαλαγουζιά

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

TO ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΡΕΛΑ ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΝΑΛΑΦΡΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΛΛΟ ΝΟΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΠΑΛΚΟΝΑΔΕΣ!
Τα καλύτερα μεζεδάκια για τη Μαλαγουζιά

Ναι το ξέρουμε πως η Μαλαγουζιά είναι από τις αγαπημένες σου ποικιλίες όπως επίσης ξέρουμε πως το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Ο ζουμερός, φρουτώδης και αρωματικός χαρακτήρας της, σε συνδυασμό με την ισορροπημένη οξύτητα της, την καθιστούν ιδανικό απεριτίφ αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούμε να τη συνδυάσουμε και με πολλά και διάφορα καλοκαιρινά μεζεδάκια. Και ποια είναι πάντα εδώ για όλα τα ζητήματα κρασιού και φαγητού που σας απασχολούν; Εγώ, το wine geek της καρδιάς σας (ελπίζω)! Ξεκινάμε;

Λοιπόν ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Μαλαγουζιά ανάλογα με το κλίμα στο οποίο μεγαλώνει δίνει κρασιά με διαφορετικά προφιλ. Για παράδειγμα, σε γενικές γραμμές οι Βορεινές ή αυτές που προέρχονται από ψυχρό κλίμα έχουν περισσότερη οξύτητα και εντονότερο βοτανικό χαρακτήρα ενώ αυτές της κεντρικής Ελλάδας έχουν περισσότερο σώμα, τροπικό φρούτο, ανθικό χαρακτήρα και χαμηλότερη οξύτητα. Κατά κύριο λόγο η Μαλαγουζιά έχει μέτριο σώμα και λιπαρή υφή. Για το λόγο αυτό ταιριάζει με πιάτα μέτριας έντασης με ισορροπημένη οξύτητα ενώ τα πάει αρκετά καλά με τα λαχανικά, τα φρέσκα τυριά και τις σαλάτες.

  1. Μπρουσκέτες με ξινομυζήθρα, ψητά σταφύλια και αρωματικό λάδι δυόσμου

Πανεύκολο και σούπερ καλοκαιρινό αυτό το πιάτο και θα σου λύσει τα χέρια και θα εντυπωσιάσει. Τα βήματα είναι απλά. Αρχικά ψήνεις τις φέτες του ψωμιού, ελαφρά λαδωμένες, στο φούρνο και στο ίδιο ταψάκι βάζεις στην άκρη τα σταφύλια με λάδι, αλάτι πιπέρι και λίγη καστανή ζάχαρη. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα είναι έτοιμα (το ψωμί θα γίνει πιο γρήγορα οπότε έχε το νου σου). Για το αρωματικό λάδι χτυπάς μια χούφτα δυόσμου με λίγο αλάτι και έξτρα παρθένο ελαίολαδο και μετά σουρώνεις το μίγμα. Έπειτα αλείφεις με ξινομυζήθρα τα ψωμάκια, γαρνίρεις με τα ψητά σταφύλια, το αρωματικό λάδι και λίγο αλάτι χοντρό. Ιδανικά συνδύασε τις με τη Μαλαγουζιά Κουρίτες Αμπελώνας Καμκούτη.

  1. Γαριδοσαλάτα με άνηθο, μαραθόριζα, πορτοκάλι και φρέσκο κρεμμυδάκι

Καλοκαιρινό και αρωματικό αυτό το πιάτο σίγουρα θα απογειώσει την αγαπημένη σου Μαλαγουζιά. Για αρχή καθαρίζεις γαρίδες και τις βράζεις περίπου 2-3 λεπτά, αν είναι μικρές δε θέλουν παραπάνω. Με το που βράσουν τις ρίχνεις σε ένα μπολ όπου πρώτα έχεις ανακατέψει μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα Dijon, χυμό και ξύσμα από ένα lime, αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εκεί προσθέτεις το φρέσκο κρεμμύδι, τα φιλέτα πορτοκαλιού και τη μαραθόριζα κομμένη σε λεπτές φέτες. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με φρέσκο άνηθο. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή με τη Μαλαγουζιά του Κτήματος Kitrvs.

  1. Συριανή μαΐντανοσαλάτα με πιτάκια και λαχανικά

Αν έχεις πάει στη Σύρο δε γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει αυτή τη συνταγή που θυμίζει λίγο πέστο μαϊντανού. Επί της ουσίας χτυπάς στο multi μπόλικο μαϊντανό (σχεδόν ένα μάτσο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), μαζί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμόνι, 1-2 σκελίδες σκόρδο και αμύγδαλα ασπρισμένα. Κάποιοι βάζουν μπαγιάτικο ψωμί αλλά εγώ προτιμώ το αμύγδαλο γιατί γίνεται πιο κρεμώδης και ελαφριά. Αν θες βάζεις και λίγη γραβιέρα στο μείγμα. Σερβίρεις σε ένα μπολ με ψητά πιτάκια, τοματίνια, αγγουράκια και καροτα ψιλοκομμένα και βάζεις στο ποτήρι σου τη Μαλαγουζιά του Ανατολικού Αμπελώνα.

  1. Μπουκιές σπανακόπιτας

Το ξέρω πως σου ακούγεται περίεργο αλλά αλήθεια είναι πολύ εύκολο πιάτο. Πρακτικά ετοιμάζεις, αρκετά ψιλοκομμένη, τη γέμιση μιας σπανακόπιτας. Πως; Σοτάρεις μόνο τρυφερά φύλλα από baby σπανάκι, άνηθο, μαϊντανό, μυρώνια, σέσκουλα, φρέσκο κρεμμύδι σε μια βαθιά κατσαρόλα μέχρι να πέσει ο όγκος τους και και να μαραθούν ελαφρώς. Έπειτα προσθέτεις τριμμένη φέτα (μαλακιά για να γίνει κρέμα) και ανακατεύεις. Έχεις κόψει και ψήσει χωριάτικο φύλλο ή τορτίγιες με ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν τραγανά σαν chips. Μόλις καταφτάσει η παρέα φτιάχνεις τις μπουκιές με λίγη από τη γέμιση πάνω σε κάθε φύλλο ή chip. Ωμό ελαιόλαδο από πάνω και λίγη έξτρα φέτα και στα ποτήρια μας Μαλαγουζιά Vre Κτήμα Χατζηβαρύτη!

  1. Πουγκάκια Prosciutto με ρικότα και κολοκύθι

Όπου ρικότα μπορείς να βάλεις απλά τσαλαφούτι ή κάποιο άλλο κρεμώδες, ελαφρύ τυρί. Η παρασκευή είναι πολύ απλή. Ανακατεύεις το τυρί με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξύσμα λεμόνι, ανθό αλατιού και πιπέρι. Απλώνεις τις φέτες του prosciutto και τις γεμίζεις με μια καλή κουταλιά από το μίγμα του τυριού. Τυλίγεις σε πουγκάκι και σερβίρεις σε πιατέλα γαρνίροντας με κορδέλες από ωμό κολοκύθι που προηγουμένως έχει ραντίσει με λεμόνι, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αν σου φαίνεται μπελαλίδικο όλο αυτό μπορείς να το κάνεις ανάποδα. Λεπτές φέτες κολοκύθι στην πιατέλα από πάνω λαδολέμονο, αλάτι, πιπέρι, βασιλικός, φέτες prosciutto εδώ κι εκεί και μπαλάκια φρέσκου τυριού (τα πουλάνε έτοιμα σε πολλά deli και super market, μη σκας). Στο ποτήρι σου η Μαλαγουζιά των Οίνων Αδάμ!

Στην υγειά μας!

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek