ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σολομός με σάλτσα Dijon στο φούρνο
ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ DIJON ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΕΝΑ ΑΚΡΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΙΑΤΟ! ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΓΕΥΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ ΙΔΕΑ!
ΥΛΙΚΑ
- 1/4 φλιτζανιού βούτυρο, λιωμένο
- 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1/4 φλιτζανιού τρίμα φρυγανιάς
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φιστίκια
- 4 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 4 φιλέτα σολομού
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1 λεμόνι, για το γαρνίρισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέβουμε καλά το βούτυρο, τη μουστάρδα και το μέλι. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέβουμε τη φρυγανιά, τα φιστίκια και το μαϊντανό.
- Αλείφουμε κάθε φιλέτο σολομού με το μείγμα μουστάρδας με μέλι και πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιάς.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12 έως 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αλατοπιπερώνουμε και γαρνίρουμε με φέτες λεμόνι.
Συνδυασμός με κρασί
Αυτό είναι ένα πιάτο φτιαγμένο για chardonnay, ιδανικά με παραμονή σε βαρέλι. Η πολυπλοκότητα των γεύσεων απαιτεί αντίστοιχης πολυπλοκότητας και έντασης κρασί. Η παραμονή στο βαρέλι θα δώσει στο chardonnay το βάθος και τον αέρα παλαίωσης που απαιτείται. Ο σολομός είναι λιπαρό ψάρι. Η αντίστοιχη γεμάτη αίσθηση του chardonnay ταιριάζει με την υφή του ψαριού ενώ η οξύτητα θα σπάσει τη λιπαρότητά του.