ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φρουτάλια Άνδρου

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.

ΥΛΙΚΑ

 

  • 4 μέτριου μεγέθους λουκάνικα
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο βολάκι ανδριώτικο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 8 αυγά, ελευθέρας βοσκής
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα λουκάνικα. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λίπος και λάδι.

Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, προσθέτουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε έως ότου μαλακώσουν. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.

Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες. Περιχύνουμε με το μείγμα των χτυπημένων αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.

Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.

Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη.

Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και σαλάτα εποχής.

 

Γαβριήλ Νικολαϊδης
Food Blogger
Συνδυασμός με κρασί
Εδώ θέλεις σίγουρα λευκά κρασιά με οξύτητα αλλά και σώμα (μάλλον βαρελάτο) για να σταθούν δίπλα στο λουκάνικο ή ένα ελαφρύ κόκκινο. Αν διαλέξεις κόκκινο, προτίμησε κάτι με μαλακές τανίνες και μαρμελαδένια κυρίως φρούτα. Η επιλογή μας; Ασύρτικα και blends του Merlot ή Αγιωργίτικο.