ΑΡΘΡΑ Σαββατιανό: η ποικιλία έκπληξη σε 5'

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ: Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΕ 5'

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ. ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ 5'!
Σαββατιανό: η ποικιλία έκπληξη σε 5'

 

Γενικά Στοιχεία

Είναι από τις ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Ελλάδα και η εντυπωσιακή αντοχή της στην ξηρασία και τη ζέστη την έκανε πρωταγωνιστή στον Αττικό αμπελώνα, που είναι από τους πιο θερμούς και ξηρούς. Συνήθως τη συναντάμε σε κυπελλοειδή ή γραμμικά σχήματα. Ο συνδυασμός μη αρδευόμενων, παλαιών αμπελώνων (50 ετών κατά μέσο όρο) και των σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης, έχει σαν αποτέλεσμα κρασιά μέτριου αρωματικού χαρακτήρα, με φινέτσα, ικανοποιητική οξύτητα και δυνατότητα παλαίωσης.

Είναι πολύ καλή στα ξηρά αλλά και στα γλυκά κρασιά, που συνηθίζονται στην Αττική κυρίως. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες, «κολακεύεται» πολύ από το βαρέλι, αποκτώντας ενδιαφέροντα αρώματα μελιού και αποξηραμένου βερίκοκου. Αν είναι να συνδυαστεί με κάτι, συνήθως είναι με ασύρτικο ή ροδίτη, προσδίδοντας βάθος και φινέτσα.

Ιστορία

Το Σαββατιανό είναι γηγενής ποικιλία της Αττικής. Από εκεί η καλλιέργειά του μεταφέρθηκε στη Βοιωτία, την Εύβοια, ακόμη και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας σύμφωνα με τον Όμηρο. Είναι γνωστό και με άλλα ονόματα εκτός Αττικής όπως Κουντούρα λευκή, Ασπρούδα, Σακέϊκο και Περαχωρίτικο.

Το Σαββατιανό είναι η ποικιλία βάση της ρετσίνας, του πιο γνωστού παραδοσιακού ελληνικού κρασιού. Η «συνταγή» της ρετσίνας εικάζεται ότι δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, κατά την αποθήκευση κρασιού μέσα σε αμφορείς. Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή το ελληνικό κρασί μεταφερόταν στον αρχαίο κόσμο μέσα σε αμφορείς, οι οποίοι στεγανοποιούνταν και σφραγίζονταν με ρετσίνι. Έτσι παρατήρησαν τα ιδιαίτερα αρώματα που έδινε το ρετσίνι στο κρασί και το υιοθέτησαν. Δυστυχώς η ρετσίνα κακοποιήθηκε αργότερα, όταν με υπερβολικές ποσότητες από ρετσίνι προσπαθούσαν να «μασκαρέψουν» ελαττωματικά και κακής ποιότητας κρασιά. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει καθώς πολλοί νέοι οινοποιοί, με προσεκτικές οινοποιήσεις σαββατιανού και όχι μόνο, έχουν καταφέρει να παράξουν ρετσίνες με διακριτικά αρώματα πεύκου επιτρέποντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού να φανούν. Έτσι και η ρετσίνα κατακτά σιγά σιγά τη θέση που της αξίζει.

Χαρακτηριστικά

Το Σαββατιανό δίνει συνήθως υψηλόβαθμα κρασιά με μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα. Το χρώμα στο ποτήρι μπορεί ναι ποικίλει από λεμονοπράσινο μέχρι χρυσαφί, ανάλογα με την οινοποίηση και την παλαίωση.

Ένα φρέσκο σαββατιανό έχει αρώματα αχλαδιού, ροδάκινου, μπανάνας, πεπονιού, λεμονιού και λευκών άνθεων. Με το βαρέλι αποκτά νότες μελιού, αποξηραμένου βερίκοκου, βουτύρου και καραμέλας.

Το Σαββατιανό έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης και εξελίσσεται πολύ όμορφα με το χρόνο.

Συνδυασμός με Φαγητό

Συνοδεύει ευχάριστα σαλάτες, ελαφριά πιάτα με πουλερικά και σάλτσες εσπεριδοειδών ή λαχανικών, ψάρια και θαλασσινά ψητά ή στο τηγάνι.  Τώρα αν μιλάμε για ρετσίνα τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Ιδανικοί συνδυασμοί είναι τα οστρακοειδή, τα λευκά σαγανάκια ή ακόμα και το χοιρινό πρασοσέλινο για τους τολμηρούς! Οι βαρελάτες εκδοχές ζητούν πιο βαριά και πλούσια πιάτα όπως καρμπονάρα, καπνιστό μπούτι με μέλι στο φούρνο, σολομό με πορτοκάλι και χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα!

 

Εύα Μαρκάκη