Πλένουμε τις πιπεριές, τις αλείφουμε με λάδι και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Τις γυρνάμε από την άλλη μόλις μαυρίσει η μία μεριά. Στη συνέχεια, τις βγάζετε από τον φούρνο και τις κλείνετε σε σακούλα για 15 λεπτά, μέχρι να ιδρώσουν.
Ύστερα, αφού τις βγάλουμε από τη σακούλα, τις ανοίγουμε από τη μία μεριά, αφαιρούμε το κοτσάνι, τα σπόρια και την φλούδα. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπερίτσα τσίλι την οποία στο τέλος την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο την πιπεριά τσίλι και σ ένα μίξερ χτυπάμε τον βασιλικό. Στο μίξερ προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο μίξερ προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχει μείνει. Μόλις λιώσουν προσθέτουμε τις πιπεριές, το ξύδι, λίγο αλάτι και το ξύσμα από λεμόνι και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κι αυτά κρέμα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το πιπέρι και τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας κι ανακατεύουμε.
Συνδυασμός με κρασί
Εμπιστευτείτε το Moschopolis 6 του οινοποιείου Μοσχόπολις για την πέστο αυτή καθώς τα γλυκά μπαχάρια και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα που μας δίνει στη μύτη ταιριάζουν απόλυτα με τις φυτικές νότες της πέστο. Ακόμα μια εξαιρετική επιλογή είναι η Νεγκόσκα Ροζέ από το κτήμα Τάτση που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, τις φυτικές νότες και την οξύτητα της λιαστής ντομάτας.