ΑΡΘΡΑ Όλα στη φωτιά!

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ!

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

BARBECUE MASTER! ΜΑΘΕ ΤΙ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ!

Καλοκαιράκι. Τα bbq έχουν πάρει φωτιά, οι κρασοπαρέες μαζεύονται στα σπίτια, γύρω από τραπέζια και διψάνε για…αίμα! Όταν λέμε αίμα εννοούμε μπριζολάκια κάθε είδους, λουκάνικα και μπιφτέκια ή όπως το λέμε και στα Ελληνικά, Barbeque. Στα γρήγορα λοιπόν θα σας πω τα βασικά για αξιομνημόνευτα βράδια κρεατοφαγίας συνοδεία κρασιού βεβαίως.

1. Μοσχάρι

Με ένα ζουμερό και λιπαρό ribeyeθα προτείνω είτε κάποιο ρωμαλέο Cabernet Sauvignon είτε ένα blend Ξινόμαυρο με Μerlot, ιδίως αν δίπλα βάλουμε κάποια barbecue sauce με βάση την τομάτα. Ένα λεπτεπίλεπτο και φινετσάτο φιλετάκι θέλει τη Λημνιώνα του ή το Pinot Noir του (βάλτε και κανένα «τρουφοβούτυρο» από πάνω και έχετε απόλυτη επιτυχία). Στην περίπτωση μπιφτεκιού 2 είναι τα τινά: αν είναι σκέτο θα πιούμε ένα φρουτώδες κόκκινο από Merlot ή Αυγουστιάτη, ενώ αν βάλουμε μαϊντανό και σως με βάση τη μαγιονέζα θα προτιμήσουμε ένα βαρελάτο Sauvignon blanc.

Bonus tip: Σιτεμένα μπριζολάκια αποτελούν τη Rolls Royce του μοσχαρίσιου κρέατος και αποζητούν παλαιωμένα και πολύπλοκα κρασιά, όπως ένα Μαρκοβίτη του 1999 ή ένα Κτήμα Κατσαρού του 1992.

2. Χοιρινό

Μια κλασσική χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα θέλει ένα βαρελάτο Chardonnay ή ένα μαλακό και ήπιο κόκκινο όπως το Κοτσιφάλι- Merlot του Καραβιτάκη. Από την άλλη πανσέτες μαριναρισμένες και γλασαρισμένες, με σόγια και μέλι για παράδειγμα, θέλουν κρασιά ερυθρά σε στυλ νέου νέου Κόσμου. Εκεί ένα Κοτσιφάλι - Μανδηλάρι της Ιδαίας Οινοποιητικής θα σώσει την κατάσταση. Τα χοιρινά λουκάνικα θέλουν σαφώς το Αγιωργίτικό τους που φρουτώδες και μπαχαρένιο, ισορροπεί τον λιπαρό και πικάντικο χαρακτήρα τους. Αν επιμείνετε σε λευκό, ένα με πολύ βαρέλι και καπνιστά αρώματα όπως ο Καπνιστός του Δαλαμάρα ή το Fume των Αμπελώνων Μάρκου θα απογειώσει το συνδυασμό.

Bonus tip: Μπριζόλες μαύρου χοίρου ή αγριογούρουνου έχουν πιο μεστή και έντονη γεύση οπότε θα ανοίξουμε ένα πλούσιο Syrah με έντονο φρούτο και μέτριες τανίνες και θα τσιμπήσουμε και λίγο το φρέσκο πιπεράκι. Μην φοβηθείς να βάλεις και καμία plum sauce δίπλα (ναι πάει !!).

3. Κοτόπουλο

Αποκλειστικά και μόνο παϊδάκια επιτρέπονται σ ’αυτή την περίπτωση, για να υπάρχει και λίγη πετσούλα και άρα λίγη νοστιμιά βρε αδερφέ. Βάζουμε τα βότανα μας και διαλέγουμε ένα Βιδιανό ή μια Μαλαγουζιά από τα «βόρεια». Αν βάλετε δίπλα και μια μουστάρδα με μέλι ποντάρω σε ένα Αηδάνι από Σαντορίνη ή ένα μέτρια βαρελάτο Chardonnay.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek
 
Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο