ΑΡΘΡΑ Όλα στη φωτιά!

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ!

ΓΙΝΕ Ο BARBECUE MASTER! ΜΟΣΧΑΡΙ, ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ!
Όλα στη φωτιά!

 

Είναι η περίοδος που τα bbq παίρνουν φωτιά, οι κρασοπαρέες μαζεύονται στα σπίτια, γύρω από τραπέζια και διψάνε για…αίμα! Όταν λέμε αίμα εννοούμε μπριζολάκια κάθε είδους, λουκάνικα και μπιφτέκια ή όπως το λέμε και στα...Ελληνικά, Barbecue. Στα γρήγορα λοιπόν θα σου πω τα βασικά για αξιομνημόνευτα βράδια κρεατοφαγίας συνοδεία κρασιού βεβαίως.

1. Μοσχάρι

Με ένα ζουμερό και λιπαρό ribeye θα προτείνω είτε κάποιο ρωμαλέο Cabernet Sauvignon είτε ένα blend από Ξινόμαυρο (μια Γουμένισσα πχ), ιδίως αν δίπλα βάλουμε κάποια barbecue sauce με βάση την τομάτα. Ένα λεπτεπίλεπτο και φινετσάτο φιλετάκι θέλει τη Λημνιώνα του ή το Pinot Noir του (βάλε και κανένα «τρουφοβούτυρο» από πάνω και έχεις απόλυτη επιτυχία). Στην περίπτωση μπιφτεκιού 2 είναι τα τινά: αν είναι σκέτο θα πιούμε ένα φρουτώδες κόκκινο από Merlot ή Μαύρο Καλαβρυτινό, ενώ αν βάλουμε μαϊντανό και σως με βάση τη μαγιονέζα θα προτιμήσουμε ένα κομψό Cabernet Franc ή Τσαπουρνάκο.

Bonus tip: Σιτεμένα μπριζολάκια αποτελούν τη Rolls Royce του μοσχαρίσιου κρέατος και αποζητούν παλαιωμένα και πολύπλοκα κρασιά, όπως Ξινόμαυρα και Cabernet blends.

2. Χοιρινό

Μια κλασσική χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα θέλει ένα βαρελάτο Chardonnay ή ένα μαλακό και ήπιο κόκκινο όπως ένα Tempranillo. Από την άλλη πανσέτες μαριναρισμένες και γλασαρισμένες, με σόγια και μέλι για παράδειγμα, θέλουν κρασιά ερυθρά σε στυλ νέου Κόσμου. Εκεί ένα Malbec ή ένα Mourvedre θα σώσει την κατάσταση. Τα χοιρινά λουκάνικα θέλουν σαφώς το Αγιωργίτικό τους, που είναι φρουτώδες και μπαχαρένιο και ισορροπεί τον λιπαρό και πικάντικο χαρακτήρα τους. Αν επιμείνεις για λευκό, ένα με πολύ βαρέλι και καπνιστά αρώματα όπως ένα βαρελάτο Ασύρτικο ή Trebbianoθα απογειώσουν το συνδυασμό.

Bonus tip: Μπριζόλες μαύρου χοίρου ή αγριογούρουνου έχουν πιο μεστή και έντονη γεύση οπότε θα ανοίξουμε ένα πλούσιο Syrah με έντονο φρούτο και μέτριες τανίνες και θα τσιμπήσουμε και λίγο το φρέσκο πιπεράκι. Μην φοβηθείς να βάλεις και καμία plum sauce δίπλα (ναι πάει !!).

3. Κοτόπουλο

Αποκλειστικά και μόνο παϊδάκια επιτρέπονται σ ’αυτή την περίπτωση, για να υπάρχει και λίγη πετσούλα και άρα λίγη νοστιμιά βρε αδερφέ. Μαρινάρουμε με βότανα και μέλι και διαλέγουμε ένα Βιδιανό. Αν βάλεις δίπλα και μια μουστάρδα με μέλι ποντάρω σε ένα Αηδάνι από Σαντορίνη ή ένα μέτρια βαρελάτο Sauvignon Blanc.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek