ΑΡΘΡΑ Bodegas Krontiras: ένα ελληνικό οινοποιείο στην Αργεντινή

BODEGAS KRONTIRAS: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

ΤΟ BODEGAS KRONTIRAS ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΚΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ SILVINA, ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΣΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ!
Bodegas Krontiras: ένα ελληνικό οινοποιείο στην Αργεντινή

Το οινοποιείο Bodegas Krontiras μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά της Mendoza αλλά πίσω του βρίσκονται δυο Έλληνες, ο Κωνσταντίνος Κροντηράς και ο οινολόγος, Πάνος Ζουμπούλης. Πίσω από αυτό το εγχείρημα κρύβεται το πάθος για το καλό κρασί αλλά και ο έρωτας, η δύναμη που κινεί τα πάντα. Από τη μια, η σύζυγος του Κωνσταντίνου, η Silvina που κατάγεται από την Αργεντινή και από την άλλη το μοναδικό μικροκλίμα της Αργεντινής και οι τεράστιες δυνατότητες του τόπου, δεν άφησαν καμία επιλογή στον Κωνσταντίνο Κροντηρά: Η Αργεντινή θα ήταν το μέρος που θα ζούσαν και θα έφτιαχναν το οινοποιείο τους. Η Silvina σχεδίασε ένα οινοποιείο κόσμημα, με βάση τις αρχές της βιοδυναμικής και οικολογικό χαρακτήρα, με ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ τo 2012 πήραν και πιστοποίηση από τη Demeter.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πρώτο οινοποιείο στην Mendoza που κάνει κρασιά από ιδιόκτητους αμπελώνες, που καλλιεργούνται βιοδυναμικά. Σε αυτό το εγχείρημα βοήθησε ο πολύπειρος Πάνος Ζουμπούλης που ανέλαβε την επίβλεψη τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Ο Ζουμπούλης είναι υπέρμαχος της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας από το 2001. Πιστεύει ακράδαντα πως έτσι γίνονται τα μεγάλα κρασιά, που αντανακλούν το terroir και τον χαρακτήρα της ποικιλίας. Εκτός από αμπέλια, μέσα στις εκτάσεις του οινοποιείου υπάρχουν ελιές και μια μικρή φάρμα με αγελάδες, πρόβατα, άλογα, γαϊδουράκια και γουανάκους, ένα είδος λάμα με κοντό κοκκινωπό τρίχωμα.

Τα αμπέλια του οινοποιείου βρίσκονται κυρίως στο Maipu, όπου το 2005 φυτεύτηκαν οι ποικιλίες Malbec, Petit Verdot, Chardonnay και Aglianico. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας τη μέρα και τη νύχτα συντελεί στην τέλεια ωρίμαση των σταφυλιών και στην εξέλιξη πολύπλοκου αρωματικού και γευστικού χαρακτήρα. Παράλληλα έχουν και ένα αμπελώνα – μνημείο στο Pedriel, δίπλα στον ποταμό Mendoza, με πολύ παλιά αμπέλια, 120 ετών, από Malbec και Tempranillo. Από αυτό το αμπελοτόπι φτιάχνεται η ναυαρχίδα του οινοποιείου, το πολυβραβευμένο Dona Silvina Malbec Reserva. Οι πειραματισμοί και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων της Αργεντινής οδήγησαν το 2015, στη δημιουργία ενός Malbec ήπιας φυσικής οινοποίησης. Το αγαπάμε αυτό το κρασί όχι μόνο γιατί είναι ζουμερό, κομψό και νόστιμο αλλά και γιατί έχει μια από τις όμορφες και καλλιτεχνικές ετικέτες που έχουμε δει. Εκτός από τη «φυσική» και την premium εκδοχή κάνουν και ένα φρέσκο και μαλακό Malbec, το Dona Silvina Fresh Malbec που είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κόκκινο κρασί. Μέχρι στιγμής στη γκάμα τους έχουν μόνο ένα λευκό κρασί, το Dona Silvina Torrontes, ένα τραγανό, τροπικό και λουλουδάτο λευκό που έχει το δικό του φανατικό κοινό.  Αναμένεται σύντομα και ένα κορυφαίο Chardonnay που θα είναι πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας και έχει κάνει αίσθηση πολύ πριν κυκλοφορήσει.

Τα κρασιά του οινοποιείου Bodegas Krontiras φιγουράρουν κάθε χρόνο σε λίστες κορυφαίων εστιατορίων αλλά και ανάμεσα στα αγαπημένα κρασιά διακεκριμένων sommelier και οινοκριτικών. Παράλληλα είναι κάθε χρονιά από τα κρασιά που ξεχωρίζουν τα 44000+ μέλη μας, μιας και είναι από τα bestsellers!