ΣΥΝΤΑΓΕΣ Εμπανάδας ( Empanadas)

ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ ( EMPANADAS)

'ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ, ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΟΥΜΕΡΗ ΓΕΜΙΣΗ! ΜΠΟΡΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ!

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη:

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

300 γρ. κιμά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά
1 πράσο
150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα
5-6 αγγουράκι τουρσί
2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα ή ρίγανη
200ml ζωμό κρέατος
60 γρ. βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
2 αυγά, βρασμένα σφιχτά
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείτε ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο για το ψήσιμο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Η ζύμη

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή (σαν βρεγμένη άμμος).

Προσθέτουμε το νερό και τον κρόκο του αυγού και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Η γέμιση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, την πιπεριά ενώ στραγγίζουμε το καλαμπόκι, σε περίπτωση που βάλουμε κονσέρβα. Έπειτα κόβουμε το αγγούρακι σε φέτες.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε χαμηλή φωτιά, για μερικά λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τον ζωμό και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τις σταφίδες και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Στο ένα προσθέτουμε το αγγουράκι τουρσί και στο άλλο τα βραστά αυγά, ψιλοκομμένα.

Τα εμπανάδας

Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 1εκ. περίπου, με τη βοήθεια του πλάστη. Κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 10-12 εκ.

Γεμίζουμε τα πιτάκια με τη γέμιση και τα κλείνουμε καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.

Βάζουμε τα πιτάκια σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά στους 180ο C.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να φτιάξουμε τα εμπανάδας με κιμά από κοτόπουλο ή left-overs από κρέας
-Την ζύμη μπορούμε να την έχουμε έτοιμη από την προηγούμενη και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο
-Το αγγουράκι τουρσί μπορούμε να το ψιλοκόψουμε και να το προσθέσουμε μέσα σε λίγο γιαούρτι για να συνοδεύσουμε τα εμπανάδας
-Με την ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε κάθε είδους τάρτα, αλμυρή και γλυκιά

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger