ΑΡΘΡΑ Οι λευκές διεθνείς ποικιλίες

ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ.
Οι λευκές διεθνείς ποικιλίες

Το καλοκαίρι φεύγει και για πολλούς από εμάς μαζί του φεύγουν και τα λευκά κρασιά. Ευτυχώς πολλοί διαφωνούν! Στην περίπτωση συνοδείας φαγητού, πάντα έχει να κάνει με το μενού.

Αλλά ας δούμε κάποια τυπικά χαρακτηριστικά των διεθνών ποικιλιών σταφυλιού που δίνουν κάποια από τα πιο διαδεδομένα λευκά κρασιά του ελληνικού και ξένου αμπελώνα.


Chardonnay

Μάλλον η πιο γνωστή ποικιλία σε όλο τον κόσμο. Από αυτό όμως παράγεται εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ξηρών λευκών κρασιών. Από ελαφρύ δροσιστικό με λεπτό άρωμα πράσινου μήλου και κίτρου όταν προέρχεται από ψυχρότερες περιοχές μέχρι γεμάτου σώματος βουτυρώδες με  αρώματα μελιού και κόκκινου μήλου σε θερμότερα κλίματα.

Στο chardonnay αρέσει το δρύινο βαρέλι γι αυτό και αρκετά συχνά το συναντάμε να έχει περάσει μέρος της ζωής του σε μικρά δρύινα βαρέλια πράγμα που συμβάλει στο γεμάτο σώμα του και τα αρώματα μπαχαρικών, βανίλιας, βουτύρου και τροπικών φρούτων που το συνοδεύουν.

Ανάλογα με τη μέθοδο Παρασκευής του, το chardonnayμπορεί να συνοδέψει άψογα πιάτα με κοτόπουλο, θαλασσινά ή καπνιστό σολομό.


Sauvignon Blanc

Το sauvignon blanc είναι ένα σταφύλι με έντονα φυτικά αρώματα και γεύση φρέσκων πράσινων φρούτων. Τα κρασιά που προκύπτουν από αυτό είναι έντονα φρουτώδη με ελαφρύ έως μέτριο σώμα και αρκετή οξύτητα. Γκρέιπφρουτ, λάιμ, ανανάς, φρεσκοκομμένο γρασίδι καθώς είναι μερικά από τα αρώματα που μπορεί να διακρίνετε σε ένα sauvignon blanc. Συνδυάστε το με φρέσκα λευκά τυριά, θαλασσινά και σαλάτες.


Riesling

Το σταφύλι Riesling λατρεύει τα ψυχρά κλίματα και είναι γνωστό για τη μεταλλικότητα και ορυκτότητα των κρασιών που παράγονται από αυτό. Τα κρασιά που προέρχονται από Riesling ποικίλουν από ξηρά έως χυμώδη γλυκά. Τα πλούσια αρώματα του περιλαμβάνουν ροδάκινο, μεταλλικά άλατα και κάποιες φορές βενζίνη ενώ η γεύση του παραπέμπει σε φρέσκο μήλο και αποξηραμένο βερίκοκο. Το Riesling είναι κλασσικό σταφύλι της Γερμανίας και από αυτό προέρχονται κάποια από τα καλύτερα και γνωστότερα γλυκά κρασιά ενώ σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία ή η Αυστραλία, παράγει χαρακτηριστικά ξηρά κρασιά. Το μεγάλο εύρος χαρακτήρα των κρασιών που προκύπτουν από το Riesling το κάνει ιδιαίτερα ανοιχτό στο συνδυασμό με φαγητό. Έτσι μπορεί να το συναντήσουμε να συνοδεύει από θαλασσινά και σούσι έως πλούσια τυριά, φρούτα και γλυκά επιδόρπια.


Viognier

Σπανιότερα συναντάμε στον ελληνικό αμπελώνα την ποικιλία viognier, η οποία θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι παγκοσμίως και η οποία μας έχει δώσει εξαιρετικά κρασιά που αρχίζουν να απειλούν το μονοπώλιο των chardonnay. Το viognier είναι μια δύσκολη σχετικά ποικιλία στην καλλιέργεια, με μικρή και συχνά απρόβλεπτη στρεμματική απόδοση.

Τα κρασιά που παράγονται από αυτό είναι ξηρά με σχετικά γεμάτο σώμα και  έχουν την τάση να είναι έντονα αρωματικά με αρώματα λουλουδιών και φρούτων με μακριά επίγευση. Συνδυάζονται καλά με πικάντικα πιάτα και κουζίνες όπως η Ταϋλανδέζικη, η Μαροκινή ή η Ινδική.