500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
250 γρ. πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουταλιές της σούπας άνηθο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 αβγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
300 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
4 σκελίδες σκόρδο
80ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
30ml μηλόξυδο
1 λεμόνι
Αλάτι
1. Αφαιρούμε το πράσινο φύτρο από τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε σε ένα γουδί ή στο πολυμίξερ.
2. Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό και το στίβουμε καλά.
3. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά, προσθέτωντας σε ροή "κορδόνι" το ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε τη σκορδαλιά και διορθώνουμε τη γεύση και την οξύτητά της με λεμόνι, αλάτι ή αν χρειαστεί λίγο νερό.
1. Αν χρησιμοποιήσουμε υγράλατο φιλέτο μπακαλιάρου, το ξαρμυρίζουμε καλά ενώ αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο το αποψύχουμε, κατόπιν αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα και βράζουμε το φιλέτο για 5-8 λεπτά.
2. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, όσο είναι ζεστές. Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια.
3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τις κροκέτες σε ένα μπωλ και βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι άφθονο ελαιόλαδο για να ζεσταθεί καλά.
4. Ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά και σταδιακά στο τηγάνι και τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
5. Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με την εύκολη σκορδαλιά.
-Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα για τις μπακαλιαροκροκέτες με μάραθο ή άλλα φρέσκα μυρωδικά.
-Το μείγμα μπορούμε να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
-Τη σκορδαλιά μπορούμε να την φτιάξουμε με όποιο μπαγιάτικο ψωμί έχουμε, πολύσπορο, ολικής ή σταρένιο.
– Δες κι άλλες συνταγές με μπακαλιάρο και τα κρασιά που ταιριάζουν με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Εύα Μονόχαρη
Food Blogger