ΑΡΘΡΑ Τι κρασί πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ;

O ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΖΟΡΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΑ ΟΛΑ!
Τι κρασί πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά;

H μέρα έφτασε, τα τηγάνια παίρνουν φωτιά και οι μπακαλιάροι ξαρμυρίζονται για το κλασικό και πατροπαράδοτο πιάτο της 25ης Μαρτίου, τον μπακαλιάρο σκορδαλιά! Αλλά τι πίνουμε με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά; Το νόστιμο αυτό πιάτο είναι αρκετά απαιτητικό στο συνδυασμό με κρασί μιας και έχει λιπαρό χαρακτήρα και έντονο ταπεραμέντο από το σκόρδο. Δε χρειάζεται να ανησυχείς όμως γιατί εδώ στο Botilia έχουμε πάντα τη λύση. Διάβασε παρακάτω και θα δεις!

Η κλασική επιλογή – Ρετσίνα

Αν ανήκεις στους παραδοσιακούς τότε η Ρετσίνα είναι μια κλασική και αλάνθαστη επιλογή. Τα αρώματα και η πολυπλοκότητα από το ρετσίνι, μαζί με την αναζωογονητική οξύτητα παρφουμάρουν το στόμα σε κάθε γουλιά  και δένουν αρμονικά με την ένταση του μπακαλιάρου σκορδαλιά. Θα σου προτείνω να δοκιμάσεις την εξαιρετική Ρετσίνα Pitys Ritinitis από το Οινοποιείο Τρουπή.

Η πρωτοποριακή επιλογή – Orange

Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι και να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα τότε η επιλογή ενός killer orange κρασιού είναι πρακτικά μονόδρομος. Γιατί; Επειδή έχει τη δομή, την ένταση και την πολυπλοκότητα να παλέψει με το ζόρικο αυτό πιάτο. Το Orange από τον Ανατολικό Αμπελώνα είναι κορυφή στο είδος του και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ.

Η μεγαλειώδης επιλογή – Αφρώδες

Λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ απλά σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά μιλάω είτε για Σαμπάνια είτε για ένα αφρώδες που γίνεται με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη όπως η Σαμπάνια. Ο λόγος για αυτό είναι η λεμονάτη οξύτητα που θα παίξει του ρόλου του λεμονιού στο ψάρι και ο πολύπλοκος και αυτολυτικός χαρακτήρας που θα δέσει με το τραγανό πανάρισμα. Παράλληλα οι γαργαλιστικές μπουρμπουλήθρες φρεσκάρουν τον ουρανίσκο από το σκόρδο και τη «λαδίλα» του τηγανιού. Εγώ διαλέγω το Extra Brut Cuvee Prestige από το Κτήμα Καρανίκα.

Η προφανής επιλογή – Ασύρτικο

Αν στο άκουσμα του ψαριού σκέφτεσαι αυτόματα Ασύρτικο δεν έχεις και πολύ άδικο. Η κοφτερή οξύτητα του Ασύρτικου, η συμπύκνωση και η δομή του μπορούν να τα βάλουν με θηρία, ιδίως αν μιλάμε για Ασύρτικο Σαντορίνης. Η Σαντορίνη 34 από το Οινοποιείο Καραμολέγκος έχει όλα τα παραπάνω συν μακρόχρονη παραμονή με τις οινολάσπες που της χαρίζει επιπλέον όγκο και λιπαρότητα.

H hip επιλογή – Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία

Αν στο άκουσμα της Ρετσίνας βγάζεις καντήλες και η αυστηρότητα του Ασύρτικου σε χαλάει τότε σου έχω μια πρόταση που θα σε ενθουσιάσει: ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία όπως το Wild Rock, που έχει τροπικό φρούτο, δροσιστική οξύτητα και φυτικό χαρακτήρα . Αυτό το κρασί θα συνοδεύσει εξαιρετικά τον μπακαλιάρο σκορδαλιά ιδίως αν μιλάμε για μια πειραγμένη εκδοχή του πιάτου όπως οι αρωματικές κροκέτες μπακαλιάρου, με μπόλικα μυρωδικά.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek