ΑΡΘΡΑ Κρασί και junk food

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ FOOD & WINE PAIRING ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
Κρασί και junk food

Ποδόσφαιρο σημαίνει πίτσα και σουβλάκια! Και ναι από ποδόσφαιρο μπορεί να μην ξέρω πολλά αλλά από φαγητό είμαι σχεδόν expert. Αν στην εξίσωση αυτή βάλεις και το κρασί τότε μπορείς να πεις πως το κατέχω το άθλημα. Θα σας προτείνω με τι να συνδυάσετε όλα αυτά τα νόστιμα και υπερπαχυντικά φαγητά για να μην πιείτε τα συνηθισμένα και να εντυπωσιάσετε στα σίγουρα την παρέα.

  1. Σουβλάκια

Το κλασσικό καλαμάκι χοιρινό (ή γύρο) , τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι, πίτα είναι ένα λιπαρό έδεσμα, με φυτικές νότες, από το αγγούρι και το μαϊντανό και οξύτητα (ντομάτα, τζατζίκι). Σημαντικό ρόλο παίζει η πίτα αλλά και το ζόρικο κρεμμύδι! Θέλουμε ένα κρασί με λιπαρότητα αλλά και οξύτητα, δροσιστικό, με φυτικότητα και νότες ζύμης…. Δε μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο από μια Rose Brut του Καρανίκα η οποία τα έχει όλα και συμφέρει. ‘Έχει και κάτι παραπάνω όμως που απογειώνει το συνδυασμό: φίνες, αναζωογονητικές μπουρμπουλήθρες. Το σουβλάκι μετά από αυτό δε θα είναι ποτέ το ίδιο….

  1. Burger

Ένα ζουμερό burger (μέτρια ψημένο παρακαλώ) με καραμελωμένο κρεμμύδι, τσένταρ, μπέικον και bbq sauce φωνάζει από μακριά για ένα ζουμερό, πληθωρικό κόκκινο κρασί, με μπόλικο φρουτάκι και βαρέλι τόσο – όσο. Finca Agostino Malbec δαγκωτό, έχω να πω και μια δοκιμή θα σας πείσει. Σε περίπτωση που το burger της αρεσκείας σας έχει κοτόπουλο πανέ, μανιτάρια σωτέ, emmental και sauce μαγιονέζας τότε ένα βαρελάτο, πλούσιο και λιπαρό Chardonnay όπως αυτό του Αιβαλή θα ταιριάξει σαν γάντι.

  1. Πίτσα

Ας πάρουμε την κλασσική ελληνική επιλογή: Σπέσιαλ με απ’ όλα. Ζαμπόν , μπέικον , πεπερόνι, τυρί, πιπεριές, ντομάτα και μανιτάρια ζητούν ένα κόκκινο κρασί, μετρίου σώματος με δροσιστική οξύτητα, βοτανικές νότες και μαλακές τανίνες. Σ ’αυτή την κατηγορία μπορείτε να βρείτε πολλά αλλά το Lagrein της Elena Walch είναι σχεδιασμένο ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά. Αν επιλέξετε κάτι πιο…. Ιταλικό όπως μια πίτσα με μοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα τότε το καινούργιο διαμαντάκι από το Κτήμα Τάτση, η Νεγκόσκα Ροζέ, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

  1. Κινέζικο

Αν ανήκετε στο 5% που θα παραγγείλει chow mein, spring rolls και τηγανητό ρύζι, δε θα σας αφήσω παραπονεμένους. Σε όλα αυτά τα τηγανητά εδέματα με τις πικάντικες νότες και τη soya sauce θέλουμε ένα κρασί που να έχει φρούτο, φυτικότητα, οξύτητα και μέτριο σώμα. Ε ναι μια Aiora λευκή από το Οινοποιείο Μοσχόπολις είναι τέλειος συνδυασμός. Αν είστε ένα τσικ πιο μερακλήδες και επιλέξετε μια πάπια πεκίνου με τα όλα της θα πρότεινα ένα ελαφρύ και στρογγυλό κόκκινο όπως το Merlot Μπουγιούρη.

 

                                                                          Μαρκάκη Εύα 

                                                                             Wine Geek