ΑΡΘΡΑ Κρασί από άλλο πλανήτη!

ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ!

ΟΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΗΔΗ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ!
Κρασί από άλλο πλανήτη!

Ωραία, η Κίνα στέλνει κλήματα στο διάστημα σε αναζήτηση για τον τέλειο κλώνο των ποικιλιών και κατά συνέπεια το τέλειο κρασί! Για μια ακόμη φορά, φτάνοντας στα άκρα, πρωτοπορεί δοκιμάζοντας την αντοχή κάθε ποικιλίας αλλά και ελπίζοντας σε κάποια μετάλλαξη που θα βελτιώσει την ανθεκτικότητά τους.

Συγκεκριμένα, κλήματα Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Νoir μπήκαν σε τροχιά με σκοπό την ανάπτυξη στελεχών που θα μπορούν να επιβιώσουν στο σκληρό κλίμα της χώρας.

Προσπαθώντας να παράξει παγκόσμιας κλάσης κρασιά, η Κίνα προσανατολίστηκε στους πλούσιους πρόποδες του οροπεδίου του Θιβέτ, στην ήλιοκαμμένη έρημο Γκόμπι και τις βραχώδεις πλαγιές της επαρχίας Ningxia.

Τώρα, οι κινέζοι οινοπαραγωγοί έχουν θέσει έναν νέο προορισμό στο στόχαστρό τους: το διάστημα!

Όταν το νεότερο διαστημικό εργαστηρίο της Κίνας, Tiangong-2, εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο φορτίο του περιλαμβάνονται και επιλεγμένα κλήματα από Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir.

«Οι Κινέζοι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανάπτυξη αμπελιών στο διάστημα θα προκαλέσει μεταλλάξεις στα φυτά, κάνοντάς τα πιο κατάλληλα για το σκληρό κλίμα που υπάρχει σε ορισμένες από τις αναδυόμενες περιοχές του αμπελώνα της Κίνας," όπως ανέφερε το DecanterChina.com.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακατάλληλα εδάφη είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί οίνου σε μέρη όπως η Ningxia, μια φτωχή περιοχή στην καρδιά της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας οίνου της Κίνας με δυσβάσταχτους χειμώνες, που η θερμοκρασία φτάνει τους -25C.

Το Decanter αναφέρει πως οι ερευνητές ήλπιζαν πως η έκθεση στη διαστημική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές στα αμπέλια, που θα τα βοηθήσουν να εξελίχθούν με νέα και μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος, την ξηρασία και τις ασθένειες.

Επίσης αναφέρεται πως τα αμπέλια προήλθαν από ένα φυτώριο κοντά στο βουνό Helan της Ningxia, μια περιοχή που θεωρείται το Μπορντό της Κίνας.

Μετά την επιστροφή τους στη γη, τα δείγματα θα υποβληθούν σε δοκιμές και συγκρίσεις με άλλα αμπέλια για να βρεθεί η πιο «κατάλληλη μετάλλαξη».

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, την έχει μετατρέψει όχι μόνο σε δεύτερη δύναμη στον κόσμο σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και καταναλωτές κρασιού.

Ο ασιατικός «γίγαντας» καταναλώνει πλέον περισσότερο κόκκινο κρασί από οποιαδήποτε άλλη χώρα και έχει φτάσει σε σημείο να έχει περισσότερους αμπελώνες απ’ ότι η Γαλλία. Τα κτήματα ξεφυτρώνουν από την παγωμένη βορειοανατολική επαρχία της Liaoning εως τις καυτές ερήμους της Xinjiang.

Στην κορυφή της σχετικής έρευνας για το κρασί, το Xinhua, το επίσημο ειδησεογραφικό μέσο του Πεκίνου, αναφέρει πως οι αστροναύτες θα χρησιμοποιήσουν το διαστημικό εργαστήριο Tiangong για να πραγματοποιήσουν τα πειράματα-κλειδιά που σχετίζονται με τις σε τροχιά επισκευές του εξοπλισμού, την αεροδιαστημική ιατρική, το χώρο της φυσικής και της βιολογίας.

Γιάννης Ζερδές
Sommelier