▪ ¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
▪ ½ κιλό κολοκύθα (κίτρινη)
▪ 5 καρότα
▪ 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
▪ 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
▪ ½ κουταλάκι αλάτι
▪ ½ κουταλάκι κανέλα
▪ ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
▪ ½ κουταλάκι γαρίφαλο
▪ 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
▪ 500 ml ζωμό λαχανικών
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C.
Κόψτε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους. Ξεφλουδίστε και κόψτε τη σάρκα της κολοκύθας σε μικρά κυβάκια. Ξεφλουδίστε τα καρότα και κόψτε τα σε μικρά κυβάκια επίσης.
Βάλτε τα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε για 35 λεπτά ή λίγο παραπάνω έως ότου η πορτοκαλί σάρκα της κολοκύθας γίνει μαλακή. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα τηγάνι προσθέστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το καλά. Μόλις κάψει, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και ανακατέψτε. Αφήστε τα για περίπου 8 έως 10 λεπτά.
Προσθέστε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο, το πιπέρι καγιέν, ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια προσθέστε την ψημένη κολοκύθα και τα καρότα.
Προσθέστε τον ζωμό και αφήστε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε το μίγμα έως ότου γίνει λείο και ενιαίο.
Αν θέλετε να κάνετε τη σούπα πιο πυκνή, προσθέστε 200ml κρέμα γάλακτος.
Συνδυασμός με κρασί
Παρόλο που οι σούπες δεν φαντάζουν σαν το ιδανικό πιάτο για συνδυασμό με κρασί, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε! Δοκιμάστε τη βελουτέ κολοκυθόσουπα με ένα πλούσιο Chardonnay ή ένα Viogner. Τόσο η υφή όσο και η φυσική γλυκύτητα της σούπας θα δέσει όμορφα με γεμάτου όγκου κρασιά με ελάχιστη γλυκύτητα και χαρακτήρα παλαίωσης.
Οι προτάσεις μας: Concert 2012 - Αμπελώνες Ριρα, Coma Berenices 2013 - Κτήμα Μερκούρη