ΑΡΘΡΑ Μετά τις γιορτές... ιδέες αποθήκευσης

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ... ΙΔΕΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΑΣ.
Μετά τις γιορτές... ιδέες αποθήκευσης

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν και η γλυκιά κούραση και ταλαιπωρία των ημερών δίνει την θέση της στην προσμονή των επόμενων...

Όσοι ήταν τυχεροί και φιλόξενοι, άνοιξαν τα σπίτια τους και κάλεσαν αγαπημένα πρόσωπα για να περάσουν μαζί τις γιορτές. Οι επισκέπτες τους χάρισαν εκτός από ευχές, Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αλλά και κρασιά από το botilia.gr!!! Κάποια «αναγκάστηκαν» να τα ανοίξουν για να συνοδέψουν το μενού του εκάστοτε Χριστουγενιάτικου τραπεζιού όμως κάποια άλλα τα σώσατε για να τα φυλάξετε... Πως όμως;;;

Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια ήσυχη γωνιά, μακριά από τα περίεργα βλέματα των επισκεπτών αλλά και τα παιδικά χεράκια. Ένα μέρος χωρίς ζέστη, έντονο φως και χωρίς σωλήνες ζεστού νερού να περνούν μέσα από τον τοίχο. Ένα τέτοιο μέρος μπορεί να είναι μια αποθηκούλα ή ένα χαμηλό ντουλάπι κουζίνας μακριά από τις ηλεκτρικές συσκευές. Μια ξύλινη κάβα που μπορεί να βρει κανείς σχεδόν παντού σε ότι διάσταση απαιτεί ο χώρος του είναι η εύκολη, πρόχειρη και η πιο οικονομική λύση για τη σωστή τοποθέτηση και φύλαξη των κρασιών μας σε πλάγια θέση. Προσοχή, μόνο σε αυτές με τις αιχμηρές μεταλλικές ενώσεις διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν οι ετικέτες των αγαπημένων σας κρασιών.

Υπόγειες αποθήκες χωρίς έντονες οσμές αποτελούν ίσως την ιδανικότερη τοποθεσία για το «κελάρι» μας. Οι σχετικά σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες και η απουσία φωτός εξασφαλίζουν καλές συνθήκες για την φύλαξη και παλαίωση των αγαπημένων μας φιαλών. Πάντα σε πλάγια θέση στοιβάζουμε τις φιάλες ή ακόμα καλύτερα τις τοποθετούμε σε ξύλινη κάβα όπως προαναφέραμε για να επιτρέψουμε τον καλύτερο αερισμό τους.

Ο αχρησιμοποίητος χώρος κάτω από μια εσωτερική σκάλα μπορεί να μετατραπεί σε εντυπωσιακή κάβα σχετικά ανέξοδα, αρκεί να εξασφαλίσουμε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλό φωτισμό του χώρου.

Η πιο σωστή φύλαξη όμως των οίνων είναι και η πιο ακριβή. Πάντα θεωρούσα πως η αγορά μιας ακριβής τσάντας ή ενός ακριβού ζευγαριού παπουτσιών είναι επένδυση για το μέλλον, από τότε όμως που ασχολήθηκα με το κρασί αυτό μου άλλαξε τα δεδομένα και ο συντηρητής οίνων πρωτοστατεί. Μια σωστή έρευνα αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε καταπληκτικές ευκαιρίες. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε καινούριο, υπάρχουν μαγαζιά που δυστυχώς λόγω των συνθηκών δεν ανταπεξέρχονται οικονομικά και οδηγούνται στην πώληση των αντικειμένων τους, μεταξύ των οποίων και των συντηρητών τους. Αυτό θέλει καλές γνωριμίες ή χρόνο περιήγησης στις αγγελίες.

Επίσης, υπάρχουν μαγαζιά με ελαφρώς χρησιμοποιημένα ή χτυπημένα είδη. Αν δεν σας νοιάζει η θέα ενός συντηρητή γρατζουνισμένου ή με ελαφρά βαθουλωματάκια, η λύση έχει βρεθεί και μάλιστα οικονομικά.

Επειδή περισσότερο σας ακόνισα το μυαλό με δημιουργικές παρά κατασκευαστικές ιδέες, ότι και αν κάνετε ελπίζω να βοηθήσει τα αγαπημένα σας κρασιά να βρούν μέρη ξεκούρασης και εξέλιξης.

Αν βρείτε και άλλες λύσεις, παρακαλώ να τις μοιραστείτε μαζί μας.

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος