Συνήθως, τα περισσότερα κρασιά μπορούν να σερβιριστούν απευθείας από τη φιάλη. Υπάρχουν όμως κάποια που κερδίζουν πολύ από τη μετάγγιση. Η διαδικασία της μετάγγισης μπορεί να μεγιστοποιήσει τις αρωματικές και γευστικές επιδόσεις ενός κρασιού βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία της απόλαυσής του.
Η μετάγγιση αφορά κυρίως τα νεαρά κρασιά αλλά και τα πολύ ώριμα.
Η μετάγγιση γίνεται για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η απομάκρυνση του ιζήματος ή τυχόν θρυμμάτων του φελλού και ο δεύτερος η επαφή του κρασιού με το οξυγόνο.
Ο λόγος που μεταγγίζουμε νεαρά κρασιά είναι για να τα βοηθήσουμε, να «ανοίξουν» τον αρωματικό τους χαρακτήρα. Η επαφή με το οξυγόνο επιτρέπει στα λιγότερο πτητικά αρώματα να εκδηλωθούν.
Στην περίπτωση των ώριμων η μετάγγιση γίνεται για την απομάκρυνση του ιζήματος ενώ παράλληλα αναζωογονεί το κρασί, επιτρέποντας του να «δείξει» το πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.
Πράγματι πέρα από το σοκ της οξυγόνωσης μέσα στις ώρες που ακολουθούν πραγματοποιείται μια εξέλιξη των αρωμάτων, η οποία είναι λιγότερο ή περισσότερο γρήγορη ανάλογα με την έκθεση του κρασιού στον αέρα.
Η μετάγγιση νεαρών κρασιών είναι απλή. Σκοπός της είναι να αεριστεί το κρασί και να μαλακώσει «ξυπνώντας» παράλληλα το άρωμα του. Ανοίγουμε την φιάλη και χύνουμε το κρασί μέσα στην καράφα. Έπειτα χωρίς να κλείσετε με φελλό τη καράφα πρέπει να το αφήσετε να ξεκουραστεί μέσα στο δωμάτιο όπου θα σερβιριστεί τουλάχιστον μια ώρα, πριν το πιείτε.
Η μετάγγιση των παλαιωμένων κόκκινων κρασιών είναι μια πιο «γοητευτική» διαδικασία.
Ξεκινά αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή της φιάλης σε όρθια θέση για 2-3 ώρες. Αυτό βοηθάει στο να «γλιστρήσει» το ίζημα (που συνήθως έχουν) κατά μήκος του τοιχώματος και να συσσωρευτεί στον πάτο. Ανοίγουμε την φιάλη με προσοχή, προσέχοντας να μην θρυμματίσουμε τον φελλό. Χύνουμε αργά και σταδιακά το κρασί μέσα στην καράφα. Φροντίζουμε να υπάρχει μια πηγή φωτός (κερί ή ηλεκτρική λάμπα) την ώρα της μετάγγισης.
Ο λαιμός της φιάλης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της πηγής φωτός και του ματιού μας. Αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την εμφάνιση του ιζήματος και να σταματήσουμε τη διαδικασία. Αφήνουμε το κρασί να ηρεμήσει τουλάχιστον για μισή ώρα.
Μυστικά