ΑΡΘΡΑ Η Μανδηλαριά σε 5'

Η ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ ΣΕ 5'

MΙΑ ΣΤΡΥΦΝΗ ΕΡΥΘΡΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΙ ΤΟ ΜΑΣΤΟΡΑ ΤΗΣ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΘΙΚΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.
Η Μανδηλαριά σε 5'

Γενικά Στοιχεία

Έχει τις ρίζες της στη αρχαιότητα καθώς συμμετείχε στην παραγωγή του φημισμένου Αριούσιου οίνου, από την εποχή του Παυσανία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία υπήρξε το πρώτο κόκκινο κρασί! Ο περίφημος Αριούσιος οίνος είχε πατρίδα τη Χίο και η διακίνησή του γινόταν μέσα στους παραδοσιακούς χιακούς αμφορείς, στην αρχαία Αθήνα. Μάλιστα σε αναφορές του ο Πλούταρχος το χαρακτήριζε και ως είδος πολυτελείας. Θα την αποκαλούσαμε και ποικιλία πράκτορα, αφού θα τη συναντήσεις με πολλά ονόματα, με το Αμοργιανό, το Παριανό και το Μαντηλάρι να είναι κάποιο από αυτά. Την αποκαλούν επίσης και Βάφτρα, αφού είναι εξαιρετικά βαφική. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ πλέον φυτεύεται πολύ και στην Εύβοια (εδώ είναι γνωστή ως Μαυροκουντούρα!). Σπάνια δίνει μονοποικιλιακά κρασιά και  εμφανίζεται κυρίως σε blend με άλλες ποικιλίες για ερυθρά, ροζέ και κάποια επιδόρπια κρασιά. Συμμετέχει στα ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Αχαρνές, ΠΟΠ Πάρος, ΠΟΠ Σητεία ενώ είναι υπεύθυνη εξ ολοκλήρου για τον ερυθρό οίνο ΠΟΠ Ρόδος.

 

Χαρακτηριστικά

Η Μανδηλαριά δίνει κρασιά με μέτριο σώμα και αλκοόλ, ενώ η υψηλή της οξύτητα την κάνει ιδανική για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Στα χαρμάνια εκφράζει τον έντονο ταννικό της χαρακτήρα και δίνει απλόχερα το βαθύ χρώμα της, χαρακτηριστικά που προέρχονται από το υψηλό φαινολικό ποιόν της! Είναι μια ποικιλία όψιμη με ευαισθησία στο βοτρύτη και τον περονόσπορο, ενώ αγαπά ιδιαίτερα το ξηρό και θερμό κλίμα. Όταν καλλιεργηθεί σωστά, δίνει αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, κυρίως κερασιού, βύσσινου και μούρων, ενώ εκδηλώνει και ένα ζωικό στοιχείο δέρματος. Πιο συχνά συνοινοποιείται με τις ποικιλίες Κοτσιφάλι, λευκή Μονεμβασιά, Μαυροθήρικο, Μαυροτράγανο, Cabernet Sauvignon και Syrah. Συμπεριφέρεται άριστα τόσο σε δεξαμενές, όσο και σε βαρέλι, ανάλογα με το στυλ του κρασιού που θέλει να δημιουργήσει ο οινοποιός. Η παλαίωσή της μπορεί να είναι από 2 χρόνια (ροζέ κρασιά), να φτάσει τα 5 (ερυθρά κρασιά) και να ξεπεράσει τα 10 (γλυκά κρασιά)!

 

Συνδυασμός με φαγητό

Τα ερυθρά ξηρά κρασιά από Μανδηλαριά συνοδεύουν άριστα λευκά και κόκκινα κρεατικά, όπως ψαρονέφρι με πικάντικη σάλτσα τομάτας, παιδάκια ψητά, μοσχάρι κοκκινιστό και φυσικά BBQ! Η ροζέ εκδοχή της, ταιριάζει με πικάντικη Ταϊλανδέζικη κουζίνα, μακαρονάδες θαλασσινών, ψητές γαρίδες, παραδοσιακά καλοκαιρινά ελληνικά πιάτα, όπως γεμιστά και λαδερά. Για πιο γρήγορα και απλά, είναι εξαιρετική με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Τέλος, το μονοποικιλιακό ερυθρό κρασί από Μανδηλαριά, θα ταιριάξει τέλεια όπου υπάρχει σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και μπλε παλαιωμένο τυρί.

 

Χριστίνα Τσόγκα