ΑΡΘΡΑ Γερμανία: Η χώρα των τεράστιων κρασιών και των πολλαπλών συναισθημάτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΙ ΟΙΝΟΦΙΛΟΙ ΤΗ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ!
Γερμανία: Η χώρα των τεράστιων κρασιών και των πολλαπλών συναισθημάτων

Όσοι έχουν διδαχθεί γερμανικά σαν έξτρα γλώσσα, είναι οι προνομιούχοι σε όσα θα ακολουθήσουν. Αν όμως ανήκεις στους υπόλοιπους, πάρε μια βαθιά ανάσα και να θυμάσαι πάντα το χρυσό κανόνα που λένε μόνιμα οι καθηγητές γερμανικών: διάβαζε τα γράμματα όπως ακριβώς φαίνονται και αν ακούς κάτι σαν ΚΣΒ, ΤΣΒ και ΝΓΚΣΤ, μια χαρά τα πας συνέχισε.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η αρχαία γερμανική φυλή των Τευτόνων, φυσικά και δεν είχαν κρασί, αλλά φαίνεται πως ήταν απόλυτα εξοικειωμένοι με την αλκοολική ζύμωση, αφού έπιναν hydromel ή αλλιώς υδρόμελο. Ένα αλκοολούχο ποτό πολύ μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, που παρασκευαζόταν από τη  ζύμωση μελιού με νερό και την προσθήκη φρούτων, μπαχαρικών και δημητριακών.

Κάποια χρόνια αργότερα, ήταν οι Ρωμαίοι και πάλι, εκείνοι που σύστησαν την αμπελουργία στη Γερμανία, αφού πρώτα βέβαια τα είχαν μάθει όλα από τους Έλληνες και τους Ετρούσκους! Ο καλύτερος ambassador όμως της τέχνης του κρασιού ήταν ο Καρλομάγνος, που λόγω της καλής του σχέσης με τα μοναστήρια (που κινούσαν τα νήματα της γερμανικής αμπελοκαλλιέργειας), άνοιξε το δρόμο στο κρασί μέσω του εμπορίου. Ο 19ος αιώνας, ήταν φωτιά για το γερμανικό κρασί, με τους βασιλιάδες να πίνουν πολύ συγκεκριμένα κρασιά από το Ρήνο και να εκτοξεύουν τις τιμές τους στο Θεό. Σήμερα, οι νέοι οινοποιοί με πρωτοποριακές τεχνικές, παράγουν πολύ κομψά και αρωματικά καθαρά λευκά κρασιά που ξεχωρίζουν και θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Το μεγαλύτερο ποσοστό του αμπελώνα της Γερμανίας, ανήκει στις λευκές ποικιλίες που καλύπτουν συνολικά το 66,9%, με πιο σημαντική το Riesling, ενώ στις ερυθρές την πρωτιά έχει το Pinot Noir με ποσοστό 12%. Συνολικά όμως καλλιεργούνται περίπου 135, με πιο σημαντικές τις παρακάτω:

  • Riesling 25%
  • Müller-Thurgau (μπορεί να το δεις και σαν Rivaner) 11%
  • Silvaner 5%
  • Pinot Blanc (Weissburgunder) 5%
  • Kerner 7%
  • Pinot Noir (Spätburgunder) 12%
  • Pinot Grigio (Grauburgunder), Chardonnay, Bacchus, Scheurebe, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Gutedel, Elbling και λοιπές 35%

Το πολύ ψυχρό κλίμα της Γερμανίας, με την έντονη υγρασία, είναι η πιο μεγάλη πρόκληση στην καλλιέργεια των παραπάνω. Στα καλύτερα όμως κομμάτια των αμπελώνων που πάντα είναι σε πλαγιές, η έντονη ηλιοφάνεια και η υγρασία αλλάζουν την εξίσωση, με το Rielsing, που είναι η κυρίαρχη ποικιλία και αντέχει στα δύσκολα αλλά επηρεάζεται και από την ευγενή σήψη, να παράγει από τα καλύτερα λευκά του κόσμου σε όλα τα στυλ και να δίνει έντονα φρουτώδη αρώματα, τσουχτερή οξύτητα και μεγάλη παλαίωση.

   

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Οι πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές βρίσκονται νοτιοδυτικά και όχι τυχαία, αφού αυτές είναι και οι περισσότερο ηλιόλουστες, ενώ οι συνθήκες εκεί ευνοούν την καλλιέργεια. Συνολικά είναι 13 και λέγονται Anbaugebiete (αν-μπαου-γκε-μπιτε), με πιο σημαντικές τις παρακάτω:

  • Mosel: Σχηματίζεται από 3 παραπόταμους του Ρήνου και είναι η περιοχή με το πιο κρύο κλίμα και τις περισσότερες βροχοπτώσεις. Οι αμπελώνες έχουν σχιστολιθικό έδαφος και πολύ μεγάλες κλίσεις, ώστε να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Παράγονται πολύ κομψά Riesling, με αρώματα λουλουδιών, μήλου, αχλαδιού και πετρολ.
  • Rheinhessen: Εδώ καλλιεργούνται αρκετές ερυθρές ποικιλίες αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεις Müller-Thurgau και Riesling. Παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό σταφυλιών της χώρας και ενώ μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν αμφιβόλου ποιότητας, σήμερα έχει κάνει άλματα στην καλλιέργειας και οινοποίηση, και παράγει κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Τα Riesling εδώ είναι πιο γεμάτου σώματος, ενώ παράγονται και κάποια από τα καλύτερα Pinot Noir.
  • Nahe: Τα καλύτερα τμήματα του αμπελώνα βρίσκονται στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, από όπου και προκύπτουν σπουδαία Riesling με κοφτερή οξύτητα. Το κλίμα εδώ γίνεται πιο γλυκό και η θερμοκρασίες ανεβαίνουν με τα αρώματα του να θυμίζουν περισσότερο ώριμα ροδάκινα και lime. Άλλες ποικιλίες που θα βρεις είναι το Sylvaner και το Müller-Thurgau.
  • Rheingau: Είναι το πιο μικρό κομμάτι που καλλιεργείται, αλλά με αντιστρόφως ανάλογες τιμές στα κρασιά του. Οι καλύτεροι αμπελώνες ανήκαν στην εκκλησία και μετά πέρασαν στα χέρια εύπορων ιδιοκτητών. Εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα Spätburgunder, ενώ το Riesling έχει περισσότερα λουλουδάτα αρώματα, με έντονο το ορυκτό και καπνιστό στοιχείο και είναι από τα καλύτερα (εννοείται και ακριβότερα) του κόσμου. Φυσικά παλαιώνουν για αρκετές δεκαετίες.
  • Pfalz: Είναι η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη περιοχή της Γερμανίας και έχει σχεδόν τις ίδιες ποικιλίες με την Αλσατία, αφού είναι σαν τη φυσική της προέκταση λόγω γειτνίασης. Έχει το πιο ζεστό κλίμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές και παράγει από τα καλύτερα Riesling ξηρού στυλ της Γερμανίας, ενώ καλλιεργούνται και 40% ερυθρές ποικιλίες. Παράγονται επίσης εξαιρετικά Müller-Thurgau, Weissburgunder και Spätburgunder.
  • Franken: Η μεγάλη έκπληξη εδώ είναι πως το Riesling έρχεται δεύτερο! Πρώτο στην κατηγορία είναι το ξηρό και έξτρα συμπυκνωμένο Sylvaner, με ελαφρώς γήινο χαρακτήρα. Παράγονται όμως και κάποια από τα καλύτερα Spätburgunder της χώρας. Φυτεύεται επίσης και Weissburgunder.
  • Baden:Είναι η τρίτη σε αμπελοκαλλιέργειες περιοχή της Γερμανίας, με τους καλύτερους αμπελώνες να βρίσκονται στις πλαγιές του ανενεργού ηφαιστείου Kaiserstuhl! Είναι γνωστή για τα γεμάτου σώματος και υψηλά σε αλκοόλ Spätburgunder, που είναι και η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία. Παράγονται επίσης Riesling, Müller-Thurgau, Weissburgunder και Grauburgunder.

 

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Το κλίμα της Γερμανίας όπως είπαμε θερίζει, και καθορίζει την ωρίμανση των σταφυλιών. Κάποια σταφύλια δεν ωριμάζουν ποτέ, ενώ όσα βρίσκονται στις ηλιόλουστες πλαγιές διαφοροποιούνται ανάλογα με τα σάκχαρα που έχουν και σε αυτά ακριβώς στηρίζεται το σύστημα κατηγοριοποίησής τους!

  • Deutscher Wein ή Tafelwein: είναι τα κατώτερης ποιότητας κρασιά ή τα ευρέως γνωστά «επιτραπέζιοι οίνοι».
  • Landwein: είναι τα αντίστοιχα ΠΓΕ και παράγονται ξηρά ή ημίξηρα.
  • Qualitätswein και Prädikatswein: προέρχονται από τους καλύτερους αμπελώνες, μόνο από τις 13 οινοπαραγωγικές περιοχές και παράγουν πολύ υψηλής ποιότητας κρασιά όλων των στυλ. Είναι το αντίστοιχο ΠΟΠ. Τα Prädikatswein είναι η κατηγορία με τις ποιο αυστηρές προδιαγραφές, και τα πιο ποιοτικά και διάσημα κρασιά!

Prädikatswein

  • Kabinett: ξηρά έως μέτρια γλυκά, έχουν χαμηλό αλκοόλ, από κανονικό τρύγο
  • Spätlese: ελαφρώς πιο γλυκά, από ώριμο τρύγο
  • Auslese: ακόμα πιο γλυκά με αρώματα μελιού, από υπερώριμο τρύγο
  • Beerenauslese (BA): μόνο γλυκά με τα σταφύλια να έχουν υποστεί ευγενή σήψη. Αυτά παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο τις καλύτερες χρονιές
  • Trockenbeerenauslese (TBA): πολύ γλυκά, με τα σταφύλια να μένουν στο αμπέλι μέχρι να γίνουν σταφίδες! Αν δοκιμάσεις ένα τέτοιο να ξέρεις πως είναι από μια εξαιρετική χρονιά!
  • Eiswein: προέρχεται από σταφύλια που έχουν παγώσει στο αμπέλι και μετά έχουν πιεστεί. Είναι πολύ γλυκά και πολύ σπάνια!

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

  • Trocken: το κρασί είναι πάντα ξηρό
  • Halbtrocken: το κρασί είναι ημίξηρο με λίγα υπολειμματικά σάκχαρα
  • Feinherb: είναι ακριβώς ότι και το από πάνω, αλλά όχι κατοχυρωμένο!

Τέλος, ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας και πολυπλοκότητας, και στη Γερμανία, υπάρχει μια high class αμπελώνων, που ακολουθούν πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες καλλιέργειας και οινοποίησης και παράγουν μόνο ξηρά κρασιά άριστης ποιότητας. Έχουν το διακριτικό VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) ενώ τα VDP Erste Lage ή VDP Grosse Lage, αναφέρονται στις καλύτερες τοποθεσίες αυτού του αμπελώνα! Αν χάθηκες κάπου με τα ονόματα, τα τελευταία έχουν και σήμα τον αετό!

 

 Χριστίνα Τσόγκα