ΑΡΘΡΑ Γυναίκες στο κρασί

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΗΣ ΟΙΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΙΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ!
Γυναίκες στο κρασί

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις δυναμικές Ελληνίδες οινοποιούς, που έχουν βάλει τον πήχη της οινικής δημιουργικότητας πολύ ψηλά και έχουν κάνει τον οινικό κόσμο ακόμα πιο συναρπαστικό! Οι Bee Gees άλλωστε, το δήλωναν από το 1960, τραγουδώντας wine and women!

 

Ιωάννα Τσιλιλή: «Η κυνηγός των πιο μεγάλων προκλήσεων»

Η Ιωάννα Τσιλιλή είναι από τις πιο δυναμικές και πρωτοπόρους οινοποιούς της Ελλάδας, με τα δημιουργήματά της να αποπνέουν έντονο δυναμισμό. Σχεδόν δυσεύρετη, αφού ταξιδεύει συνεχώς από χώρα σε χώρα, κάθε νέα ιδέα της βρίσκεται στην επικαιρότητα. Σε συνέχεια της μακράς οικογενειακής παράδοσης, η Ιωάννα Τσιλιλή ως χημικός μηχανικός, συνέχισε με master στο κρασί και τα αποστάγματα. Η κλίση της προς τα αποστάγματα, την οδήγησε να κάνει την πρώτη διατριβή στο τσίπουρο στην Ελλάδα. Ακολούθησε μια περίοδος ενασχόλησής της με το κρασί, κατά την οποία σπούδασε και δούλεψε στη Γαλλία. Εφαρμόζοντας νέες τεχνογνωσίες, το πρώτο της κιόλας εγχείρημα, γίνεται το πρώτο ελληνικό ροζέ κρασί, που βραβευτηκε με χρυσό στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια πήρε τον τίτλο Master Distiller στο Conegliano της Ιταλίας και η επιστροφή της στην Ελλάδα, έγινε αντιληπτή, με την κυκλοφορία του παλαιωμένου τσίπουρου Dark Cave και τη βράβευσή του ανάμεσα στα 14 καλύτερα αποστάγματα του κόσμου. Η πολύχρονη εμπειρία της δεν μπορεί να κρυφτεί και έχει πια καμβά, το απόλυτα δικό της boutique οινοποιείο, με τη νέα σειρά κρασιών Edenia όπως το Edenia Bella.

 

Χλόη Χατζηβαρύτη: «Η γυναίκα που χαλιναγώγησε το ξινόμαυρο»

Η Χλόη Χατζηβαρύτη ανήκει στα πιο ανήσυχα παιδιά της οινοποίησης και τα κρασιά της έχουν έναν ειλικρινή και ατόφιο χαρακτήρα. Προερχόμενη από οικογένεια οινοποιών, σε μικρή ηλικία ένιωσε το βάρος της προκαθορισμένης πορείας της ασήκωτο και για λίγα χρόνια, σχεδόν το απέρριπτε. Το κρασί όμως δεν την άφησε ήσυχη, και μετά τις σπουδές της στην γεωπονία, το συνάντησε στο master της και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό, υπό τις δικές της προυποθέσεις. Με τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο, ήρθε σε επαφή με τις αρχές της μεγάλης οινοποίησης και έβαλε στόχο, την παραγωγή αυθεντικών κρασιών, ως απόλυτη έκφραση του terroir. Όταν επέστρεψε στο οικογενειακό οινοποιείο, ο πειραματισμός της με το ξινόμαυρο της πρόσφερε μια θέση στη λίστα των κορυφαίων κρασιών του περιοδικού noble rot. Σήμερα η «αυθάδης» ποικιλία ξινόμαυρο, υποκλίνεται μπροστά της και η Γουμένισσα είναι συνώνυμο της! Συνέχεια είχε το project των PetNat, των φυσικών αφρωδών κρασιών, τα οποία κατάφερε να κάνει μέρος της καθημερινότητας μας. Αν αναγνωρίζεις το όνομα τους, υπάρχει δίπλα η υπογραφή της Χλόης..

 

Βασιλική Ακριώτου: «Η ορειβάτισσα του ροζέ»

Η Βασιλική Ακριώτου μετά από πολλές επιχειρηματικές ενασχολήσεις, έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και δραστηριοποιείται πλέον στον κλάδο του κρασιού πάνω από 20 χρόνια. Η πρώτη της επαφή ήταν το 1987, ως φοιτήτρια Οινολογίας στο ΤΕΙ Αθηνών. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε σε μεγάλες οινοποιητικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας. Απέκτησε τεράστια εμπειρία σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής διαδικασίας και αμέσως αναγνώρισε τον άμεσο και τεράστιο αντίκτυπο ενός μικρού οινοποιείου, στην κοινωνία και την τοπική οικονομία. Με πρώτες ύλες από τη Βοιωτία και την Κεντρική Εύβοια, το 2015 αποφάσισε να αποτυπώσει την τεράστια εμπειρία της στην παραγωγή κρασιού, με την κυκλοφορία μιας δικής της σειράς, με το όνομα Ορειβάτης, στην σειρά αυτή ανήκουν ο Ορειβάτης Ερυθρό, ο Ορειβάτης Ροζέ και ο Ορειβάτης Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα. Το όνομα αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο, αφού υποδηλώνει την ανοδική και δύσκολη πορεία που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να οινοποιήσει κρασιά υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ο Ορειβάτης Ροζέ 2017, που πολλοί το συσχέτισαν με τα αντίστοιχα μεγάλα ροζέ της Προβηγκίας!

 

Λένγκα Γρηγοριάδου: «Η πολυμήχανη επιχειρηματίας»

Μια γυναίκα που έχει διαπρέψει στο χώρο του κρασιού και έχει αναδείξει τις πολλαπλές μορφές της οινικής επιχειρηματικότητας. Η Λένγκα Γρηγοριάδου είχε από μικρή μια τεράστια αγάπη για το κλασσικό μπαλέτο και το χορό. Ποτέ όμως δεν είχε φανταστεί πως η άλλη της αγάπη, η γνώση γύρω από το κρασί, θα την απορροφούσε ολοκληρωτικά. Επικεντρώθηκε στην εκπαίδευσή της γύρω από τον κλάδο, με σπουδές οινικού marketing, αμπελουργίας και οινοποίησης. Πρωτοπόρος στη φύτευση Gewurtztraminer στην Εύβοια και ένθερμος υποστηρικτής της συμβατότητας της ποικιλίας στον τόπο αυτό, δικαιώθηκε με την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών όπως το Lenga Pink και ο Άγιος Χρόνος, και την απόκτηση πολλών διακρίσεων. Το ανήσυχο όμως πνεύμα της, δεν σταμάτησε εκεί. Με αφορμή την εγκυμοσύνη της και την αναζήτηση φυσικών καλλυντικών στην αγορά, το 2009 ίδρυσε το Lenga Grape Spa. Το μοναδικό spa στην Ελλάδα, που αξιοποιεί όλα τα υποπροϊόντα της οινοποιητικής διαδικασίας, από τους αμπελώνες του οινοποιείου. Η επιχειρηματική καταξίωση ήρθε το 2019, με το Βραβείο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας από το Νομό Ευβοίας, για την ενασχόλησή της με την κοσμετολογία.

 

Ρωξάνη Μάτσα: «Η φωτεινή κυρία των Μεσογείων»

Οι συστάσεις εδώ είναι περιττές! Είναι η περίπτωση που το όνομα Ρωξάνη, συνδέεται με ένα και μόνο πρόσωπο. Για τη φωτεινή κυρία των Μεσογείων, η αμπελουργία και η οινοποιία, ήταν καταγεγραμμένη στο DNA της. Απόγονος του Αλέξανδρου Καμπά, κληρονόμησε από την οικογένειά της, τα αμπέλια της Κάντζας και έμελλε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με την αποφασιστικότητα και την ακούραστη προσωπικότητά της, έγινε μια αυθεντική εργάτρια του αμπελιού. Το ντεμπούτο της στην αγορά, έγινε με την ποικιλία Σαββατιανό, κάτω από τις φτερούγες της Οινοποιίας Μπουτάρη και άλλαξε εντελώς την εικόνα που είχε μέχρι τότε ο κόσμος για την ποικιλία. Το μεγάλο της όμως στοίχημα, ήταν η διάσωση και η ανάδειξη της ποικιλίας Μαλαγουζιά, που φυσικά το κέρδισε. Το 2001 η ένωση δημοσιογράφων οίνου την τιμά για το έργο της, απονέμοντάς της τον τίτλο Οινική Προσωπικότητα. Επάξια στέφεται η μητέρα της Μαλαγουζιάς, με τα κρασιά της να σαρώνουν κάθε χρόνο τα βραβεία και η ποικιλία να συνδέεται, αυτόματα πια, με το όνομά της. Η πορεία της Ρωξάνης Μάτσα στον οινικό κόσμο, έχει χαραχτεί βαθιά και είναι η γυναίκα με την πιο σημαντική ιστορία στο πεδίο της αμπελουργίας και της οινοποίησης στην Ελλάδα.