ΑΡΘΡΑ Γιατί κάποια κρασιά είναι πιο ακριβά από άλλα;

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ;

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ;
Γιατί κάποια κρασιά είναι πιο ακριβά από άλλα;

 

Αρκετές φορές έχει τύχει να βρεθούμε μπροστά στα ράφια μιας κάβας (φυσικής ή ηλεκτρονικής...) χαζεύοντας ετικέτες και τις τιμές. Παρατηρώντας λίγο καλύτερα βλέπουμε ότι συνήθως ξεκινούν από μερικά ευρώ και φτάνουν μέχρι αρκετές δεκάδες ευρώ!

Μάλιστα κάποιες φορές κρασιά από τις ίδιες ποικιλίες μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές στην τιμή. Αναρωτιόμαστε πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι αυτά τα κρασιά μεταξύ τους και που οφείλεται όλη αυτή η διαφορά στην τιμή;

 

Ας εξετάσουμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνει (λογικά) ένα κρασί ακριβό!

Σίγουρα και εδώ, όπως και σε όλους τους τομείς της συναλλακτικής μας ζωής, ισχύει ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης παίζοντας σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής. Το marketing συνεισφέρει δημιουργώντας ζήτηση και αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Η σπανιότητα και η ιδιαιτερότητα είναι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό για το οποίο αρκετοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω.

 

Πέρα λοιπόν από αυτούς τους γενικούς κανόνες της αγοράς, συγκεκριμένα για το κρασί οι βασικοί πρακτικοί παράγοντες κόστους είναι 3.

Το terroir, το βαρέλι και ο χρόνος.

 

Ας τους δούμε πιο αναλυτικά.

 

Terroir

terroirΜε τον όρο terroir εννοούμε το σύνολο το ειδικών χαρακτηριστικών ενός τόπου. Δηλαδή τη γεωγραφική θέση, τη σύνθεση του εδάφους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το ειδικό κλίμα μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Σύμφωνα με τους περισσότερους μεγάλοι οινοποιούς τα μεγάλα κρασιά γίνονται στο αμπέλι. Τόσο το ίδιο το αμπέλι όσο και η αμπελουργία παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο καθορίζοντας την ποιότητα της πρώτης ύλης για την παραγωγή του κρασιού.

Κατά κοινή ομολογία τα καλύτερα αμπελοτόπια τείνουν να είναι αυτά στα οποία τα αμπέλια αγωνίζονται να παράγουν σταφύλια. Το έδαφος παίζει κρίσιμο ρόλο στην απόδοση αλλά και στην ποιότητα του τελικού καρπού. Όσο και να ακούγεται περίεργο, συνήθως τα γόνιμα εδάφη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δεν δίνουν την καλύτερης ποιότητας πρώτη ύλη. Η μικρή στρεμματική απόδοση ενός αμπελοτεμαχίου βοηθάει στη συμπύκνωση της ουσίας του αμπελιού σε λιγότερους καρπούς με εντονότερα χαρακτηριστικά. Ιδανικά οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις οφείλονται στο έδαφος ή επιτυγχάνονται με τεχνητά μέσα (πχ πράσινος τρύγος). Όπως είναι λογικό η μικρή στρεμματική απόδοση αυξάνει το κόστος του τελικού προϊόντος.

Απόκρημνα και με μεγάλη κλίση αμπέλια τείνουν να ταιριάζουν στο παραπάνω προφίλ και προτιμούνται από τους παραγωγούς, αυξάνοντας όμως το κόστος λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζονται τόσο στην καλλιέργεια όσο και στον τρύγο τους.

Επιπλέον, αποδεδειγμένα κάποιες περιοχές δίνουν καλύτερης ποιότητας κρασιά με αποτέλεσμα οι τιμές των τεμαχίων να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με άλλες. Συνεπώς και το κόστος αυτό μεταβιβάζεται στο τελικό προϊόν.

 

 

Βαρέλι

κελάρι με βαρέλιαΗ ζύμωση και η ωρίμανση του κρασιού σε βαρέλι προσθέτει κόστος. Ο χρόνος ουσιαστικής ζωής ενός βαρελιού είναι πολύ περιορισμένος. Μετά το 2ο έτος χρήσης του, πρακτικά χάνει τα χαρακτηριστικά του και δεν προσθέτει αρώματα και γεύσεις στο κρασί που φιλοξενεί. Συνεπώς είναι απαραίτητη η τακτική αντικατάσταση των βαρελιών με καινούρια. Οι τιμές των βαρελιών εξαρτώνται από την ποιότητα, το ξύλο και την προέλευσή του. Κυμαίνονται από 400 και μπορούν να φτάσουν έως κάποιες χιλιάδες ευρώ για συγκεκριμένης ποιότητας και καταγωγής βαρέλια από γαλλική δρυ. Η αμερικάνικη δρυς συνήθως είναι πιο οικονομική αλλά θεωρείται κατώτερης ποιότητας καθώς χρωματίζει αρωματικά και γευστικά περισσότερο από ότι η γαλλική.

Υπολογίζοντας ότι ένα μέτριας - καλής ποιότητας βαρέλι 225 lt κοστίζει γύρω στα 600 και υποθέτοντας ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί για ένα μόνο έτος προκειμένου να δώσει στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά του, εύκολα υπολογίζουμε ότι ένα έτος φιλοξενίας στο βαρέλι προσθέτει χονδρικά 2 κόστος ανά φιάλη 0,75lt.

 

Χρόνος

Όλοι έχουμε ακούσει τη ρήση «Σαν το παλιό καλό κρασί...»

Ελπίζουμε λέγοντάς το να εννοούν το κόκκινο κρασί και πιο σπάνια κάποια λευκά παλαίωσης. Ο χρόνος λειτουργεί ευεργετικά για κάποια κρασιά εξελίσσοντας και μεταλλάσσοντας τις γεύσεις και τα αρώματά τους και προσθέτοντάς τους πολυπλοκότητα. Η φύλαξη και η παλαίωση σε σωστές συνθήκες έχει κόστος. Απαιτεί αποθηκευτικούς χώρους με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού. Συνεπώς όσο παλαιότερο είναι ένα κρασί, τόσο περισσότερο να περιμένετε να πληρώσετε για αυτό.

 

Τι να διαλέξουμε λοιπόν; Ποιο είναι το κατάλληλο κρασί για εμάς ή για την περίσταση; Αξίζει τα χρήματα που θα δώσουμε για αυτό;

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε.

 

Καλή επιλογή!