ΣΥΝΤΑΓΕΣ Αυθεντική Καρμπονάρα

ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΠΙΑΤΩΝ Η ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΤΗΜΑ ΚΑΘΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.

ΥΛΙΚΑ

  • ½ kgr μακαρόνια 
  • 4 μεγάλα αυγά φρέσκα 
  • 250 gr Guanciale χοντροκομμένο σε κύβους 
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκο​​τριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano 
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο πεκορίνο 
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • Αλάτι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάλτε σε μια κατσαρόλα 3 λίτρα καλά αλατισμένο νερό και αφήστε να πάρουν βράση. Μόλις βράσουν προσθέτουμε τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά δοκιμάζοντας μέχρι να γίνουν al dente.

Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με ελάχιστο λάδι (μισή κουταλιά) σοτάρετε την παντσέτα ή το bacon για περίπου 3 λεπτά, ή μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια κλείστε το μάτι.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε τα αυγά και τα τυριά μέχρι να αναμιχθούν καλά μεταξύ τους.

Όταν τα ζυμαρικά βράσουν και είναι έτοιμα, κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν και στραγγίστε το υπόλοιπο.

Ανάψτε και πάλι το μάτι στο οποίο έχετε το τηγάνι με την παντσέτα ή το bacon σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε το μισό νερό από τα μακαρόνια. Ρίξτε στο τηγάνι τα μακαρόνια και ανακατέψτε κουνώντας το τηγάνι πάνω από τη φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να σταματήσει το τσιρτσίρισμα και εξατμιστεί μεγάλο μέρος του νερού.

Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το μίγμα των αυγών και ανακατεψτε γρήγορα μέχρι να σφίξουν τα αυγά. Τα αυγά θα μαγειρευτούν από την υπολειπόμενη θερμότητα. Αν η σάλτσα φαίνεται υπερβολικά πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών.

Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως!

Συνδυασμός με κρασί:

Η πλούσια και πληθωρική καρμπονάρα συνδυάζεται εξαιρετικά με ζωηρά λευκά κρασιά όπως το Sauvignon Blanc. Η οξύτητα και η αρωματική ένταση θα ανταπεξέλθουν στη λιπαρή αίσθηση και τη γευστική ένταση της σάλτσας. Μη διστάσετε όμως να συνδυάσετε με ένα ροζέ με οξύτητα που θα σταθεί όμορφα δίπλα στο πιάτο ταιριάζοντας ίσως καλύτερα με την πανσέτα ή το bacon.