ΑΡΘΡΑ 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Sauvignon Blanc

7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ SAUVIGNON BLANC

H ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΛΕΥΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ, ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΛΕΥΚΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ, ΤΟ SAUVIGNON BLANC, ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΑΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ!
7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Sauvignon Blanc

1. Η όγδοη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στον κόσμο

To Sauvignon λόγω του ιδιαίτερου αρωματικού χαρακτήρα του έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Αυτό μαζί με την «χαμαιλεοντική» του προσωπικότητα, που εγκλιματίζεται εύκολα σχεδόν παντού το έχουν κάνει διάσημο στα πέρατα του κόσμου. Μπορεί η καταγωγή του να είναι από τη Γαλλία αλλά καλλιεργείται σχεδόν παντού και έχει πλέον φτάσει να είναι η 8η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία.

2. Ιστορική ποικιλία

Λέγεται πως είναι μια ποικιλία με μεγάλη ιστορία. Η πρώτη φορά που αναφέρθηκε η ποικιλία ήταν τον 16ο αιώνα και τότε λεγόταν Surin ενώ η ανάλυση των INRA Montpellier και Domaine de Vassal στη Γαλλία δείχνει ότι το Sauvignon είναι απόγονος του Savagnin Blanc από το Jura. Αργότερα η ποικιλία απέκτησε το γνωστό της όνομα που σημαίνει «άγριο λευκό». Δες παρακάτω!

3. «Άγριο λευκό»

Η λέξη sauvignon είναι μια διασταύρωση της λέξης sauvage που σημαίνει άγριο με τη λέξη vigne που σημαίνει κλήμα ενώ blanc σημαίνει λευκό. Οι λόγοι που του έδωσαν αυτό το όνομα είναι η παραγωγικότητα της ποικιλίας που θέλει περιορισμό για να δώσει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι αλλά και το ότι τα φύλλα του μοιάζουν με εκείνα των άγριων κλημάτων. 

4. Sauvignon Gris & Sauvignon Vert

To Sauvignon έχει πολλές συγγενικές ποικιλίες. Το Sauvignon Gris είναι μια μετάλλαξη του Sauvignon Blanc με ερυθρωπές ρώγες. Δίνει λιγότερο αρωματικά κρασιά αλλά με περισσότερη δομή από το blanc. Από την άλλη μεριά το Sauvignon Vert (ή Sauvignonasse ή Friulano) δεν σχετίζεται με το Sauvignon Blanc όσο και αν ακούγεται περίεργο! Μια αστεία ιστορία είναι πως πριν χρόνια είχε φυτευτεί εκτενώς στην Χιλή επειδή είχαν μπερδέψει τα κλήματα του Sauvignon blanc με αυτά του vert.

5. Είναι η «μαμά» του Cabernet Sauvignon

Πριν αρκετά χρόνια ο δρόμος του συναντήθηκε με αυτόν του Cabernet Franc και η διασταύρωση τους έδωσε την πιο διάσημη ερυθρή ποικιλία του κόσμου, το Cabernet Sauvignon. Στον αρωματικό χαρακτήρα του Cabernet συναντάμε πολλά κοινά αρώματα με εκείνα του Sauvignon Blanc, γεγονός που οφείλεται στις πυραζίνες τους. Οι πυραζίνες είναι αρωματικές ενώσεις που δίνουν αρώματα πράσινης πιπεριάς, σπαραγγιού και γρασιδιού στο κρασί.  

6. Fume Blanc

Έτσι έκανε καριέρα το Sauvignon στο Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια όπου ο Robert Mondavi του έδωσε αυτό το όνομα. To 1960 αποφάσισε να κάνει μια ξηρή εκδοχή της ποικιλίας (μέχρι τότε οι Αμερικάνοι προτιμούσαν τις γλυκές εκδοχές) και να την παλαιώσει σε βαρέλι για να διαφέρει στιλιστικά από τα Sauvignon του Λίγηρα. Είχε τόση επιτυχία που το όνομα καθιερώθηκε στην Αμερική!

7. Η τρέλα του Gooseberry

Το αντίπαλο δέος της Γαλλίας που πλέον έχει σαρώσει τα πάντα με την εκκωφαντική του επιτυχία είναι τον Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας. Συγκεκριμένα το Marlborough είναι υπεύθυνο για το 90% της παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας και έχει γίνει διάσημο για τα σούπερ αρωματικά και φρουτώδη Sauvignon που συνδυάζουν το φρούτο με το φυτικό χαρακτήρα. Το χαρακτηριστικό άρωμα των Sauvignon της Νέα Ζηλανδίας είναι το gooseberry ή αλλιώς λαγοκέρασο ή αλλιώς ζελεδάκι Haribo!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek