ΑΡΘΡΑ 5 λόγοι για να πιείς κρασί φέτος το καλοκαίρι!

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΡΑΣΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ 5 ΣΥΝΟΨΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ.
5 λόγοι για να πιείς κρασί φέτος το καλοκαίρι!

Εντάξει, ας είμαστε ειλικρινείς, οι λόγοι είναι πολλοί περισσότεροι από 5. Αν ζητήσεις από 100 άτομα να σου πουν ένα λόγο για να πιούν κρασί, θα πάρεις 100 διαφορετικές απαντήσεις. Αν όμως κρατήσουμε την ουσία και συνοψίσουμε όλους τους λόγους που μας έρχονται στο μυαλό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πως αυτοί οι 5 είναι οι καλύτεροι λόγοι για να πιείς κρασί φέτος το καλοκαίρι!

  

Για να στηρίξεις τους Έλληνες παραγωγούς και να σώσουμε τη σοδειά του 2019

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Μετά το lockdown για τον Covid–19, ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά, είναι αυτός της οινοποιίας. Με εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία να είναι κλειστά για περίπου 3 μήνες, κρασιά που προηγούμενες χρονιές δεν έφταναν να καλύψουν τη ζήτηση και τις ανάγκες, φέτος περιμένουν ακόμη σε δεξαμενές και βαρέλια. Άσε που κι όταν άνοιξαν εστιατόρια και μπαρ (αρκετά από αυτά δεν άνοιξαν καν), οι περιορισμοί στις αποστάσεις και το πλήθος πελατών καθώς και το μειωμένο ωράριο λειτουργίας, μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση κρασιού. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του τρύγου και πολλοί παραγωγοί δεν έχουν δεξαμενές για να φιλοξενήσουν τη νέα σοδειά! Αν όμως προσπαθήσουμε λίγο όλοι, μπορούμε να σώσουμε τη σοδειά του 2019 και να απολαύσουμε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά (win - win situation).

Γιατί το κρασί έχει λίγες θερμίδες

Κακά τα ψέματα, όλους μας απασχολεί λίγο πολύ η γραμμή μας. Επειδή καλοκαιράκι είναι και τα παγωτά καραδοκούν σε κάθε γωνία καλό είναι να έχεις λίγο το νου σου με τις κρυφές θερμίδες που καταναλώνεις. Ποιες είναι οι κρυφές θερμίδες; Οι θερμίδες του καφέ, των αναψυκτικών, των ποτών κτλ. Όπως καλά φαντάζεσαι ένας frapuccino caramel έχει μάλλον 6πλάσιες θερμίδες από ένα ταπεινό freddo espresso. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρασί και τα κοκτέιλ. Ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί έχει περίπου 100 θερμίδες ενώ ένα Mojito έχει τις διπλάσιες και για μια Pina Colada πολλαπλασίασε επί 6.

Γιατί έχει χαμηλό αλκοόλ

Όταν ξεροψήνεσαι στην παραλία ή προσπαθείς να πιείς το ποτό σου σε ένα νησιωτικό μπαράκι με 40 βαθμούς (σε όλους έχει συμβεί), καλό είναι να αποφεύγεις τα ποτά που ανεβάζουν και την «εσωτερική» σου θερμοκρασία. Θες κάτι να σε δροσίζει! Ένα δροσιστικό λευκό αφρώδες μπορεί να λειτουργήσει σαν την προσωπική σου όαση δροσιάς, με μόνο 11-12% αλκοόλ (πως να το πιείς το ουίσκι με 42% αλκοόλ; Απαπαπα). Στην παραλία παίζει και το άλλο! Το αλκοόλ αφυδατώνει και μαζί με τον ήλιο και τη θάλασσα μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορα αυτό, οπότε διάλεξε δροσερά λευκά ή ροζέ κρασιά, αφρώδη ή ήσυχα. Εδώ θα μου πεις και γιατί ρε wine geek να μην πιω μπύρα; Γιατί η μια μπύρα φέρνει την άλλη και μετά έρχονται τα πατατάκια και έτσι σε παραπέμπω στην πάνω παράγραφο (για μπυροκοίλι έχεις ακούσει πολλές φορές, για κρασοκοίλι ποτέ!)

Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία

Αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες είναι τα βασικά συστατικά του κρασιού που πραγματικά σου κάνουν καλό. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά μιας και μειώνουν την επίδραση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από την αύξηση των ελευθέρων ριζών που προέρχονται από κάπνισμα, φλεγμονή, τραύμα, κάποια φάρμακα και περιβαλλοντική μόλυνση (έχουμε και σπουδές Βιοχημείας, αμ πως!). Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στις ανθοκυανίνες και τις τανίνες (κυρίως των κόκκινων κρασιών) και έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Γιατί ταιριάζει με φαγητό

Όταν βρίσκεσαι σε ένα ειδυλλιακό ταβερνάκι στο Κίνι της Σύρου ή στα Φαλάσαρνα της Κρήτης θες να πιεις ένα Ασύρτικο ή ένα Βιδιανό με τα ψαράκια σου για να βιώσεις την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία που έχει να προσφέρει ο τόπος. Υπάρχει λόγος που κάποια pairing θεωρούνται κλασικά και αν δεν τα έχεις δοκιμάσει αυτό το καλοκαίρι πρέπει να το κάνεις οπωσδήποτε. Βάλε στη λίστα σου τα εξής: Κυδώνια και γυαλιστερές με Ασύρτικο, χωριάτικη σαλάτα και αθερινάκι τηγανητό με ρετσίνα, γεμιστά με ροζέ Ξινόμαυρο, καλαμάρι ψητό με Μαλαγουζιά!

 

Εύα Μαρκάκη