ΑΡΘΡΑ Wine Talks: Γιάννης Παπαργυρίου

WINE TALKS: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ ΕΙΠΕ “ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ” ΟΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΕΝΑ CHATEAU LAFITE, ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟ, ΘΑ ΤΡΕΛΑΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ROUSSANNE ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ!
Wine Talks: Γιάννης Παπαργυρίου

Ο Γιάννης Παπαργυρίου είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς και πολλά υποσχόμενους έλληνες παραγωγούς. Έχει καταφέρει να κάνει το Κτήμα Παπαργυρίου συνώνυμο με ένα μοναδικό, ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο στυλ κρασιών. Να χτίσει μια ταυτότητα στις δημιουργίες του, όμοια με αυτή ενός καλλιτέχνη. Φαινομενικά μπορεί να μοιάζει εύκολο και αυτονόητο, όμως δεν είναι καθόλου. Στην πραγματικότητα είναι άξιο θαυμασμού. Παρ’ όλα αυτά όμως παραμένει ένας καταπληκτικός άνθρωπος, αυθεντικός, με χιούμορ και έχει να πει πολλά!

 

Τι ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Ό,τι και τώρα, αμπελουργός και οινοποιός!

 

Πότε κατάλαβες ότι η οινοποίηση είναι κάτι που θα μπορούσες να κάνεις ως κανονική δουλειά;

Στα 20 μου χρόνια, ενώ ήδη σπούδαζα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Αν ήταν να επιλέξεις μουσική για τα αμπέλια σου, τι θα έβαζες; 

Εξαρτάται από την εποχή, σίγουρα όμως κλασική μουσική. Θα ξεκινούσα με την Άνοιξη του Βιβάλντι, μετά θα έβαζα την Κάρμεν του Μπιζέ. Στην εποχή του τρύγου την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, μετά τον τρύγο το “Unter Donner und Blitz” του Στράους.

 

Ποιό ήταν το κρασί που δοκίμασες και είπες "Εδώ είμαστε! Αυτό θέλω να κάνω!";

Château Lafite Rothschild!!!!

 

Αν μπούμε στο προσωπικό σου κελάρι, πόσα κρασιά θα βρούμε; (μη μετρήσεις τα δικά σου!)

Barolo, Barbaresco και μερικά Bordeaux. Από ελληνικά, Παλιοκαλιά Δαλαμάρα, Ντούγκος Ραψάνη, Αϊβαλής Le Sang de la Pierre, Κατσαρός Κτήμα κ.ά.

 

Ποιό είναι το πιο ακριβό κρασί που έχεις δοκιμάσει & ποιό το πιο οικονομικό που σε εξέπληξε; 

Πιο ακριβό το Château Lafite που ανέφερα, το Hermitage του Chave και ένα Barolo Ceretto 1953. Από οικονομικά, ο Ροδίτης του Τετράμυθου.

 

Ποιά είναι η ποικιλία που θα "πέθαινες" να έχεις αλλά δεν μπορείς; (είτε λόγω νομοθεσίας είτε λόγω terroir)

Roussanne, λόγω νομοθεσίας...

 

Το οινικό ταξίδι που άλλαξε την κοσμοθεωρία σου & ένα ταξίδι που θα πήγαινες χωρίς εισητήριο επιστροφής...

Τα ταξίδια στο Ρήνο και το Μόζελ που κάναμε όταν ήμουν παιδί. Επίσης η εμπειρία των σπουδών στο Geisenheim. Χωρίς επιστροφή, δύσκολο, η ζωή στα δικά μου αμπέλια είναι ασύγκριτη.

 

Αν μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, να δουλέψεις για κάποιον παραγωγό και να γυρίσεις πίσω στο οινοποιείο σου καλύτερος, ποιόν θα διάλεγες;

Θα πήγαινα να δουλέψω χωρίς συζήτηση με τον Henri Bonneau.

 

Ποικιλία Next Big Thing;

Μαυροδάφνη (ξηρή)!

 

Με ποιόν Έλληνα παραγωγό θα ήθελες να συνδημιουργήσεις ένα κρασί; 

Με τον Απόστολο Θυμιόπουλο.

 

Ποιά είναι η εργασία-αγγαρεία στο οινοποιείο που δεν θες με τίποτα να κάνεις;

Γραφειοκρατία-χαρτούρα.

 

Μεγαλύτερη επιτυχία και μεγαλύτερη αποτυχία σου όσον αφορά το κρασί;

Επιτυχία θα έλεγα τη σειρά Le Roi des Montagnes. Αποτυχία κάποιες χρονιές που δεν πήγε καλά η οινοποίηση (π.χ. Μαυροδάφνη 2006, όταν πετάξαμε όλη την παραγωγή).

 

Αγαπημένο δικό σου κρασί και χρονιά; Έχεις ακόμα φιάλες από αυτό;

Le Roi des Montagnes Syrah 2012. Έχω ακόμα δύο φιάλες!

 

Ποιός είναι ο χειρότερος συνδυασμός κρασιού-φαγητού που έχεις κάνει, απλά επειδή ήσουν περίεργος;

Ψαρόσουπα με λευκό κρασί. Η ψαρόσουπα πάει μόνο με νερό!

 

Ποιό μέρος της Ελλάδας πιστεύεις έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον;

Όλα τα δροσερά/ορεινά αμπελοτόπια. Η Ελλάδα έχει τεράστιο ανεξερεύνητο δυναμικό, μεγαλύτερο των ΠΟΠ.


 

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δεις να αλλάζει στο χώρο του κρασιού τα επόμενα χρόνια; 

Να δυναμώνει ο οινοτουρισμός και να διευρύνεται η βάση των οινόφιλων.


 

Χαλαρώνεις Παρασκευή βράδυ μετά από μια σκληρή μέρα, τι επιλέγεις να πιεις;

Έναν Όψιμο Τρύγο παρέα με τη γυναίκα μου Ελένη δίπλα στο τζάκι, μαζί με λίγο ροκφόρ!

 

Θες να δεις πως ο χαρακτήρας ενός παραγωγού φαίνεται στα κρασιά του;
Δες τη συλλογή με τα κρασιά του Γιάννη Παπαργυρίου εδώ!