ΑΡΘΡΑ Τσιμεντένιες δεξαμενές: νέα τάση ή επιστροφή στην απλότητα;

ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ: ΝΕΑ ΤΑΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ;

ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΟΙ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ TERROIR ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ.
Τσιμεντένιες δεξαμενές: νέα τάση ή επιστροφή στην απλότητα;

Η επιστροφή στις παλιές τεχνικές οινοποίησης είναι πια γεγονός. Οι οινοποιοί έχουν στραφεί σε τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες τους και δημιουργούν κρασιά με πιο εκφραστικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη καθαρότητα φρούτου. Στα πλαίσια αυτής της τάσης, η χρήση τσιμεντένιων δεξαμενών έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Αν συγκριθεί με την ανοξείδωτη δεξαμενή  φαίνεται ξεκάθαρα πως υπερτερεί σε αρκετά σημεία γεγονός που δικαιολογεί την προτίμηση της από πολλούς οινοποιούς ανά τον κόσμο. Ας τα δούμε με τη σειρά:

  1. Το τσιμέντο είναι αρκετά πορώδες υλικό οπότε επιτρέπει τη μικροοξυγόνωση του κρασιού ενώ η ανοξείδωτη δεξαμενή όχι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει στα αρώματα, το χρώμα και τη δομή του κρασιού αλλά και στην αποφυγή του φαινομένου της αναγωγής. Το βαρέλι επιτρέπει κ αυτό την μικροοξυγόνωση όμως σχεδόν πάντα επιδρά στο κρασί προσδίδοντας τα χαρακτηριστικά του αρώματα, ενώ η τσιμεντένια δεξαμενή είναι σχεδόν ουδέτερο μέσο και διατηρεί την καθαρότητα του φρούτου.
  2. Το τσιμέντο έχει την καταπληκτική ιδιότητα να μένει δροσερό και να κρατά μια σταθερή θερμοκρασία. Και αυτό είναι επίσης σημαντικό για τον φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού.
  3. Λόγω του ότι η τσιμεντένια δεξαμενή βοηθά να στην έκφραση του φρούτου και του κρασιού χωρίς να το επηρεάζει κάποιοι οινοποιοί υποστηρίζουν πως τα κρασιά από τσιμεντένιες δεξαμενές εκφράζουν καλύτερα τον τόπο που γεννήθηκαν ή αλλιώς το terroir.

Στα μείον είναι πως ενώ βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και μεγέθη δεν είναι πολύ εύκολη η μεταφορά λόγω του βάρους, ιδίως αν μιλάμε για μεγάλες δεξαμενές. Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι δύσκολος ο καθαρισμός τους καθώς δεν επιτρέπονται βαριά χημικά ούτε και σκληρές βούρτσες.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι μια μόδα που θα περάσει αλλά είναι γεγονός πως οι ρίζες της είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στο παρελθόν καθώς η έμπνευση προέρχεται από τους αρχαίους αμφορείς που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Επίσης μέχρι στιγμής όσοι στρέφονται στο τσιμέντο δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι για να το εγκαταλείψουν… οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τάση.

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek