Η επιστροφή στις παλιές τεχνικές οινοποίησης είναι πια γεγονός. Οι οινοποιοί έχουν στραφεί σε τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες τους και δημιουργούν κρασιά με πιο εκφραστικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη καθαρότητα φρούτου. Στα πλαίσια αυτής της τάσης, η χρήση τσιμεντένιων δεξαμενών έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Αν συγκριθεί με την ανοξείδωτη δεξαμενή φαίνεται ξεκάθαρα πως υπερτερεί σε αρκετά σημεία γεγονός που δικαιολογεί την προτίμηση της από πολλούς οινοποιούς ανά τον κόσμο. Ας τα δούμε με τη σειρά:
Στα μείον είναι πως ενώ βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και μεγέθη δεν είναι πολύ εύκολη η μεταφορά λόγω του βάρους, ιδίως αν μιλάμε για μεγάλες δεξαμενές. Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι δύσκολος ο καθαρισμός τους καθώς δεν επιτρέπονται βαριά χημικά ούτε και σκληρές βούρτσες.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι μια μόδα που θα περάσει αλλά είναι γεγονός πως οι ρίζες της είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στο παρελθόν καθώς η έμπνευση προέρχεται από τους αρχαίους αμφορείς που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Επίσης μέχρι στιγμής όσοι στρέφονται στο τσιμέντο δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι για να το εγκαταλείψουν… οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τάση.
Εύα Μαρκάκη
Wine Geek