ΑΡΘΡΑ 3 πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα cocktails

3 ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ COCKTAILS

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΘΗΝΑΙΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ MAITRE ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑ, ΓΙΟΡΤΙΝΑ COCKTAILS, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ PARTIES ΣΟΥ!
3 πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα cocktails

Αυτές τις μέρες που ανοίγεις το σπίτι σου και καλείς φίλους για να γιορτάσετε μαζί το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι θα πιείτε. Ξέρω πως έχεις διαλέξει τα κρασιά που θα συνοδεύσουν τα γεύματα και τα τραπέζια σου αλλά σου έχω και μια ακόμα πρόταση. Για την ακρίβεια σου έχω 3 υπερκαταπληκτικές προτάσεις για εορταστικά signature cocktails από τον maître του είδους, τον Ιωάννη Κοροβέση, στα οποία όπως θα δεις το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο!

Ξεκινάμε με το πρώτο, το Barolo Punch που αποτελεί ιδανικό welcome drink για την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Barolo Punch

300ml VSOP cognac

250ml Barolo Chinato

300ml σιρόπι μπαχαρικών*

750ml ερυθρό Merlot

100ml φρεσκοστυμμένος χυμός κόκκινου γκρέιπφρουτ

200ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

150ml σόδα

Ανακατεύετε όλα τα υλικά πλην της σόδας σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος (punch bowl). Ρίχνετε τη σόδα και ανακατεύετε ελαφρώς. Γαρνίρετε με φρέσκα, ανάμεικτα μούρα (raspberry, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα) και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

 

*Για το σιρόπι μπαχαρικών:

Τοποθετείτε ένα λίτρο νερού σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με ένα ολόκληρο μοσχοκάρυδο σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια, ένα στικ κανέλας, δύο γαρύφαλλα και ένα λοβό καρδάμωμου ελαφρώς σπασμένο. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Σουρώνετε και ανακατεύετε το αρωματισμένο πλέον νερό με ένα κιλό ζάχαρης σε μπλέντερ, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.  

 

Ένα cocktail με ιστορία από το 1869 το οποίο φέρει το όνομα του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Daniel Webster. O κύριος Webster ήταν από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς της εποχής του και είχε την τάση να κάνει παντού γνωστή την παρουσία του. Με αυτό το κοκτέιλ, που ο κύριος Κοροβέσης έχει προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα, σου εγγυόμαστε πως θα περάσετε σίγουρα μια αξέχαστη βραδιά!

Daniel Webster’s Punch

400ml VSOP cognac

400ml oloroso sherry

400ml Τζαμαϊκανό σκούρο ρούμι

800ml ξηρό, πλούσιο, ερυθρό κρασί (δοκιμάστε μια Νεμέα ή κάποιο Cabernet Sauvignon )

400ml σαμπάνια, λευκή ή ροζέ brut

Ελαιοσάκχαρα λεμονιού

200ml μαύρο τσάι

200gr κρυσταλλική ζάχαρη

½ φρέσκος ανανάς (σάρκα)

20 φράουλες

Ξεφλουδίστε έξι λεμόνια και βάλτε τις φλούδες τους σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη, πιέστε τα με ένα γουδοχέρι και αφήστε τα για μία ώρα ώστε να απορροφήσει η ζάχαρη τους χυμούς και τα αιθέρια έλαια από τις φλούδες. Προσθέστε το τσάι, 200ml χυμού από τα λεμόνια και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το cognac, το sherry, το ρούμι, το κρασί, τον ανανά χωρίς τη φλούδα σε κυβάκια και τις φράουλες. Ανακατέψτε και τοποθετήστε για τουλάχιστον δύο ώρες το μπολ στο ψυγείο. Βγάλτε από το ψυγείο πριν το σερβίρισμα και ρίξτε την κρύα σαμπάνια, μαζί με μεγάλα κομμάτια φρέσκου πάγου. 

 

Και κλείνουμε με την πιο ιδιαίτερη συνταγή από τις 3, κατά τον Ιωάννη, που θα εντυπωσιάσει με βεβαιότητα τους καλεσμένους σου και θα δώσει μια speakeasy πινελιά στη βραδιά.

Anais

45ml Palo Cortado sherry

30ml Cocchi Amaro vermouth

20ml Velvet Falernum

Περνάτε τα συστατικά μέσα από καράφα με πάγο και τα αναδεύετε γρήγορα με περιστροφικές κινήσεις. Σουρώνετε σε μικρό ποτήρι τύπου κουπέ (το ποτήρι που σέρβιραν παλιά την Σαμπάνια και ξαπλώνει η Dita Von Teese στα show burlesque) . Γαρνίρετε με μια πράσινη ελιά.