ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το Sangiovese είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στην Ιταλία. Στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης που εκτείνεται ανάμεσα στην Φλωρεντία και τη Σιένα δίνει τα Chianti Classico. O όρος classico περιλαμβάνει τις πιο ιστορικές περιοχές της ζώνης Chianti και δόθηκε για να ξεχωρίσουν αυτές από τις υπόλοιπες περιοχές που έβγαζαν πολύ μεγάλες ποσότητες χαμηλής ποιότητας κρασιού, γεγονός που είχε δώσει στα Chianti πολύ κακή φήμη παλαιότερα. Τα Classico πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 80% Sangiovese (το υπόλοιπο ποσοστό συνήθως αποτελείται από Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon ή Merlot) και πρέπει να έχουν τουλάχιστον 12% αλκοόλ και δωδεκάμηνη παλαίωση.
Η ένδειξη riserva δηλώνει ότι το κρασί οφείλει να έχει παλαιώσει για τουλάχιστον δύο χρόνια (με 3 μήνες στη φιάλη) και να έχει ελάχιστο αλκοόλ το 12,5%. Τέλος η ένδειξη Gran selezione δηλώνει ότι το κρασί πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά από σταφύλια του οινοποιείου, με ελάχιστο αλκοόλ στο 13% και ελάχιστη παλαίωση τους 30 μήνες (με 3 μήνες φιάλη).
Λίγο μακρύτερα, κοντά στην πόλη του Montalcino (42 χιλιόμετρα μακριά από τη Σιένα) μας δίνει τα περίφημα Brunelo di Montalcino. Τα Brunelo γίνονται αποκλειστικά από Sangiovese, παλαιώνουν για τουλάχιστον 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια και θεωρούνται από τα καλύτερα Sangiovese του κόσμου.
Στην πόλη του Montepulciano ( 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σιένα) μας δίνει το Vino Nobile di Montepulciano το οποίο δεν πρέπει να μπερδεύεται με το Montepulciano d’Abruzzo που γίνεται από την ποικιλία Montepulciano στην κεντρική πόλη Abruzzo της Ιταλίας.
Το Sangiovese μπορεί να θεωρηθεί χαμαιλέων υπό την έννοια ότι προσαρμόζεται σε διαφορετικά κλίματα δίνοντας διαφορετικού τύπου κρασιά. Πέρα από την Ιταλία είναι πολύ διαδεδομένο στην Αργεντινή, εξαιτίας της μεγάλης επιρροής που είχαν οι Ιταλοί μετανάστες στη χώρα, ενώ δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην Καλιφόρνια αλλά και σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας και της Χιλής.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι ποικιλία που ωριμάζει αργά με κύριο χαρακτηριστικό της την υψηλή οξύτητα και τις μέτριες (+) τανίνες.
Από ένα Chianti classico περιμένουμε ένα κρασί με μέτριο σώμα, μέτρια (+) οξύτητα και στιβαρές τανίνες. Συνήθως τα αρώματα που συναντούμε είναι αυτά του κερασιού, της φράουλας ,της βιολέτας και του τριαντάφυλλου (μερικές φορές σε αποξηραμένη μορφή) αλλά και πιο αλμυρά αρώματα όπως αυτά της πάπρικας και των ξηρών καρπών. Πίνεται πολύ ευχάριστα φρέσκο αλλά έχει και μια δυναμική παλαίωσης τουλάχιστον 3-4 χρόνων.
Το Chianti riserva, που έχει ελάχιστη παλαίωση δυο χρόνια, έχει καλύτερη δομή στο στόμα και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Το φρέσκο φρούτο ενισχύεται από πιο γήινα αρώματα όπως αυτά των μανιταριών, του καπνού και του δέρματος. Οι τανίνες ωριμάζουν και στρογγυλεύουν (μερικές φορές ενισχύονται και από το βαρέλι) και δίνουν στο κρασί μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης που πολλές φορές αγγίζει και τα 10 χρόνια
Το Brunello di Montalcino, που γίνεται αποκλειστικά από Sangiovese brunello, έχει υψηλότερη οξύτητα, ρωμαλέες τανίνες και πλουσιότερο σώμα, έτσι ξετυλίγει τις «αρετές» του τουλάχιστον 8-10 χρόνια αργότερα. Κεράσι, φράουλα, μύρτιλο, βιολέτα, αποξηραμένο σύκο, γλυκόριζα, καφές και σοκολάτα μπερδεύονται σε ένα ρεσιτάλ πολυπλοκότητας κάνοντας το Brunello να θεωρείται ο βασιλιάς του Sangiovese με μια δυναμική παλαίωσης που ξεπερνάει τα 15-20 χρόνια.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ
Η υψηλή του οξύτητα και το μέτριο σώμα του το καθιστούν εξαιρετικό συνδυασμό για μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα, pizza, πλούσια λαδερά καλοκαιρινά φαγητά όπως είναι το ιμάμ, αλλά και ψητό χοιρινό.
Τα Chianti αγαπούν τα σιγομαγειρεμένα ραγού από μοσχάρι ή αγριογούρουνο, με παπαρδέλες όπως και τα σουφλέ με τα τυριά της περιοχής, όπως το φρέσκο πεκορίνο. Τα Brunello είναι πιο στιβαρά κρασιά όταν είναι νεαρά, οπότε ζητούν την περίφημη bistecca Fiorentina ψημένη rare. Όταν παλαιώσουν αναπτύσσουν γήινα αρώματα που ταιριάζουν γάντι με τις τοσκανέζικες τρούφες, παντρεμένες με φρέσκια πάστα, κρεατικά ή ακόμα και με τυριά.
Tα παλαιωμένα Sangiovese συνοδεύουν ιδανικά μαγειρευτά κρέατα και κυνήγι, όπως λαγό, φασιανό και πιτσούνι σιγομαγειρεμένα στη γάστρα, καθώς και σκληρά τυριά όπως παλαιωμένο πεκορίνο και παρμεζάνα.
Βασίλης Γαλανόπουλος
Sommelier