ΣΥΝΤΑΓΕΣ Τάρτα με κολοκύθα, φασκόμηλο και κατσικίσιο τυρί

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΑΥΤΗ Η ΤΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΡΑΣΙ!

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
290 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60 ml. νερό παγωμένο
1 μεγάλο αυγό

Για τη γέμιση
300 γρ. κολοκύθα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί chevre
3 κρεμμύδια ξερά
20 ml. ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
4-5 φύλλα φασκόμηλο
50 ml. κρέμα βαλσάμικο
50 ml. σιρόπι σφενδάμου
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τη γέμιση
Βάζουμε την κολοκύθα, ολόκληρη και χωρίς να την καθαρίσουμε, στο φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

Μόλις ψηθεί παίρνουμε την ψίχα μ΄ενα κουτάλι και την μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη.

Έπειτα κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν και ν΄αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με την κολοκύθα και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του φασκόμηλου.

Για τη ζύμη
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους με γρήγορες και το τοποθετούμε στο ψυγείο ξανά για 5-10 λεπτά για να είναι παγωμένο.

Τοποθετούμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας το φτερό αναδεύουμε για περίπου 1 λεπτό , εωσότου το αλεύρι ενσωματωθεί με το βούτυρο σ΄ενα μείγμα με τριφτή υφή. Έπειτα προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και συνεχίζουμε την ανάδευση, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.

Για την τάρτα

Απλώνουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ή στρογγυλό φύλλο. Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό ταψί και προσθέτουμε τη γέμιση στο κέντρο. Την απλώνουμε μ’ ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 2 εκ. από τις άκρες.

Απλώνουμε το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε φέτες, κλείνουμε ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο. Αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και την βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στις αντιστάσεις στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με κρέμα βαλσάμικου.

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger