ΑΡΘΡΑ Το Chardonnay σε 5'!

ΤΟ CHARDONNAY ΣΕ 5'!

Η ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ 5'.
Το Chardonnay σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Πρόσφατη έρευνα DNA που διεξήχθη στο UC Davis, στην Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Chardonnay είναι το αποτέλεσμα μιας διασταύρωσης μεταξύ Pinot Noir, Pinot Blanc και Gouais Blanc. Το Gouais Blanc είναι μια αρχαία Ρωμαϊκή ποικιλία, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί (κάποιες φυτεύσεις υπάρχουν στη Γερμανία) αλλά θεωρείται ο "καζανόβας" των ποικιλιών αφού συμμετέχει στη δημιουργία πολλών άλλων! Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι πότε ή που πραγματοποιήθηκε η διασταύρωση. Είναι πιθανόν συνέβη πριν από αιώνες. Είναι πολύ πιθανό ότι οι Ρωμαίοι φύτευσαν Gouais Blanc στο γαλλικό έδαφος σε περιοχές όπου φυτευόταν Pinot Noir . Από εκείνο το σημείο και μετά, η φύση έκανε τη δουλεία της.

Είναι λοιπόν γνωστό πως η ποικιλία είναι πολύ ευαίσθητη σε γενετικές μεταλλαγές, και έτσι έχουν προκύψει πάνω από 400 κλώνοι. Ο πιο συχνά φυτευόμενος κλώνος το 1970 ήταν ο κλώνος "Wente" (UCD 2Α) και, αργότερα, ο κλώνος 108. Στη δεκαετία του 1990, στην Καλιφόρνια οι οινοποιοί άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην αντιστοίχιση κλώνων με συγκεκριμένα μικροκλίματα και περιοχές αμπελώνων. Σε πολλούς νέους αμπελώνες και ιδιαίτερα σε ψυχρότερες περιοχές, έχουν διαδοθεί οι κλώνοι "Dijon» , ο "Espiguette"   και λιγότερο ο " Champagne “.

Χαρακτηριστικά

Στο ποτήρι το χρώμα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο οινοποίησης από ωχρό λεμονοπράσινο μέχρι έντονο χρυσαφί! Η παλέτα των αρωμάτων ξεκινά με εσπεριδοειδή και πράσινα φρούτα (ψυχρά κλίματα) μέχρι ώριμα πυρηνόκαρπα, μάνγκο, ανανά και μπανάνα (θερμότερα κλίματα). Με το πέρασμα από βαρέλι αποκτά πιο γεμάτο σώμα και πλούσια αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών . Έχει οξύτητα που κυμαίνεται από μέτρια- μέχρι υψηλή ανάλογα με το κλίμα και το στυλ.

Αν με ρωτούσαν ποια λευκή ποικιλία θα επέλεγα να πίνω, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μια, αυτή θα ήταν σίγουρα το Chardonnay! Και ο λόγος είναι πως δίνει τόσο διαφορετικά στυλ κρασιών που δε θα βαριόμουν μάλλον ποτέ! Στην περιοχή Chablis της Γαλλίας, είναι η μοναδική ποικιλία που επιτρέπεται, και δίνει κρασιά με τραγανή οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου και με έντονο mineral χαρακτήρα λόγω του ιδιαίτερου εδάφους και κλίματος. Στην περιοχή Meursault, το Chardonnay έχει ένα πιο πλούσιο, και ώριμο στυλ, με πέρασμα από βαρέλι. Φυσικά δε γίνεται να παραλείψουμε την περιοχή της Καμπανίας όπου είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με Pinot Noir και Pinot Menieur, δίνει αφρώδη κρασιά εξαιρετικής φινέτσας, τις περίφημες Σαμπάνιες: κρασιά με κοφτερή οξύτητα και αρώματα φουντουκιού και μπισκότου! Τα Καλιφορνέζικα Chardonnay έχουν έντονο βαρελάτο χαρακτήρα, ώριμο φρούτο και πλούσιο σώμα.

Συνδυασμός με φαγητό

Το Chardonnay μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό χαμαιλέοντα και να ταιριάξει με σχεδόν τα πάντα. Στις φρέσκες και «κοφτερες» από άποψη οξύτητας εκδοχές του, μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες, σεβίτσε , μαρινάτα λαυράκια , βιτέλο τονάτο, καρπάτσιο κάθε είδους, μέχρι παιδάκια κοτόπουλο με λεμονάτες σάλτσες!

Στις πιο πλούσιες και βαρελάτες εκδοχές ταιριάζει εξαιρετικά με ριζότο, πιάτα με τυριά όπως σουφλέ τυριού τάρτες και spaghetti cacio e pepe, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, καπνιστά χοιρομέρια αλλά και πέστροφες.

Τέλος η Σαμπάνια πραγματικά μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε όλα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε με έναν άχαστο συνδυασμό βάλτε δίπλα της στρείδια με λεμόνι!

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε, να δοκιμάσετε διαφορετικά στυλ και θα εκπλαγείτε!

 

 Θα μπορούσαμε να συναχίζουμε για ώρες, αλλά είπαμε σε 5'!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek