ΑΡΘΡΑ To άνοιγμα της φιάλης και το σωστό τιρμπουσόν

TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΙΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΙΡΜΠΟΥΣΟΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΟΙΧΤΗΡΙ;
To άνοιγμα της φιάλης και το σωστό τιρμπουσόν

Κανένας λάτρης του κρασιού δεν έχει αποφύγει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την «κακή» λειτουργία  ενός tirbuson.

Ενδεχομένως να έχετε αναρωτηθεί πώς βρίσκουμε το «κατάλληλο» ανοιχτήρι;

Ένα καλό ανοιχτήρι / tirbuson πρέπει να πληροί δυο κριτήρια.

Κατ’ αρχάς, το τμήμα το οποίο εισχωρεί μέσα στο πώμα πρέπει να έχει το κατάλληλο σχήμα. Έπειτα σημαντικό ρόλο παίζει ο μηχανισμός έλξης του κάθε τιρμπουσόν.

Τα πιο απλά μοντέλα με χερούλι  σε σχήμα Τ επιβάλλουν την έντονη χρήση των μυών του χεριού και του ώμου και στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάληξη δεν είναι καλή.

Καλύτερο θα ήταν να διαλέξετε ένα τιρμπουσόν το οποίο κρατάει «κόντρα» στο στόμιο της φιάλης , όπως για παράδειγμα το «μαχαίρι του οινοχόου».

Εκτός όμως από το κατάλληλο τιρμπουσόν, πρέπει να ακολουθήσουμε και κάποια βήματα έτσι ώστε το πώμα να μην μπορεί να μας «αντισταθεί».

Τη στιγμή του ανοίγματος η φιάλη μας πρέπει να βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και η αφαίρεση του πώματος πρέπει να γίνεται χωρίς την άσκηση ιδιαίτερης δύναμης.

Αρχικά ανοίγουμε το μαχαιράκι και το συγκρατούμε στην κάτω εγκοπή του λαιμού της φιάλης μας, το κρατάμε σφιχτά και το γυρίζουμε έτσι ώστε να κοπεί ένα μέρος του καψύλλιου. Αφού το αφαιρέσουμε τοποθετούμε την «μύτη» - ακίδα του τιρμπουσόν μας κάθετα στο κέντρο του φελλού. Αρχίστε να το περιστρέφετε ήρεμα με σταθερές κινήσεις κάνοντας περίπου έξι στροφές έως ότου παραμείνει μια στροφή εκτός του φελλού.

 

Τραβήξτε προσεκτικά προς τα έξω τον φελλό. Αν έχετε το τιρμπουσόν δύο σταδίων ή «μαχαίρι του οινοχόου» τραβήξτε τον φελλό προς τα έξω με την πρώτη σκάλα μέχρι περίπου τη μέση και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τη δεύτερη σκάλα αφαιρέστε τον τελείως.

Κάποια πώματα είναι πολύ μακριά σε μήκος και μερικές φορές εύθραυστα, ειδικότερα όταν δεν έχουμε τοποθετήσει το τιρμπουσόν μας σωστά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε δύο βήματα. Όταν έχει εισχωρήσει όλη η «μύτη» του τιρμπουσόν, αρχίστε να βγάζετε το πώμα σιγά – σιγά λίγα χιλιοστά έξω από το στόμιο. Έπειτα στρίψτε άλλη μια φορά τη «μύτη» /  αρίδα του τιρμπουσόν και τραβήξτε απαλά το τιρμπουσόν για να βγάλετε τον φελλό.

Υπάρχουν όμως και φορές που κάποιοι φελλοί αντιστέκονται με πείσμα, όπως για παράδειγμα όταν κολλάει ένας φελλός ή ακόμη χειρότερα όταν σπάει.

Στην πρώτη περίπτωση,  περνάμε το μπουκάλι από ζεστό νερό προσεχτικά ώστε να βραχεί ο λαιμός και το στόμιο του μπουκαλιού αλλά όχι ο φελλός. Με τη ζέστη διαστέλλεται το γυαλί και με την σωστή τοποθέτηση του τιρμπουσόν η φιάλη μας ανοίγει εύκολα.

Στην δεύτερη περίπτωση, αν σπάσει το πώμα, βιδώστε με προσοχή χωρίς μεγάλη πίεση το τιρμπουσόν σας κρατώντας το κεκλιμένο μέσα στο κομμάτι που απέμεινε από το πώμα και τραβήξτε σιγά σιγά ώσπου να βγει το υπόλοιπο του φελλού. Αν δεν πετύχει αυτός ο χειρισμός τότε σπρώξτε το υπόλοιπο του πώματος μέσα στην φιάλη και μεταγγίστε το κρασί σας σε μια γυάλινη καράφα.

 

 

Της οινολόγου

Ιωάννας Μαυροκεφάλου