ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σολoμός με σόγια σως

ΣΟΛOΜΟΣ ΜΕ ΣΟΓΙΑ ΣΩΣ

ΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΦΙΛΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. κόκκινο miso ή 3 κ.σ. λευκό miso
  • 2 κ.σ. γιαπωνέζικο ποτί sake
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 4-6 φιλέτα σολωμού
  • Μαύρο πιπέρι

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

1 Ανακατεύουμε το miso, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Προσαρμόζουμε τις αναλογίες αν θέλουμε δοκιμάζοντας το μείγμα μας.

2 Αδειάστε το μισό του μίγματος σε ένα δοχείο αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τα φιλέτα σολωμού, τοποθετήστε μεσα τα φιλέτα και στη συνέχεια περιχύστε το υπόλοιπο πάνω από τα φιλέτα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φιλέτα έχουν επικαλυφθεί με τη σάλτσα. Καλύψτε το δοχείο και μαρινάρετε για τουλάχιστον 30 λεπτά, και έως μία νύκτα.

3 Τοποθετήστε πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα αλουμινόχαρτο και αλείψτε το με λίγο φυτικό λάδι. Τοποθετείστε πάνω τα μαριναρισμένα φιλέτα και τοποθετείστε το ταψί σε απόσταση όχι μικρότερη των 6 εκατοστών από τις αντιστάσεις του φούρνου.

4 Ψήστε για 6-10 λεπτά στο γκριλ, ανάλογα με το πόσο παχιά είναι τα φιλέτα και πόσο ζεστός είναι ο φούρνος σας. Επειδή η μαρινάδα έχει ζάχαρη μπορεί να κάψει το γλάσο, γι΄αυτό πρέπει να παρακολουθείτε συνέχεια το ψήσιμο των φιλέτων, έτσι ώστε αν χρειαστεί να κατεβάσετε το ταψί σε χαμηλότερη σκάλα.

Συνοδεύεται με ρύζι ή λαχανικά.

Συνδυασμός με κρασί

Ο σολομός αν και ψάρι, ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών τροφών και ζητά οξύτητα και αρωματική ένταση στο κρασί που θα τον συνοδεύσει. Συνδυάζεται όμορφα με γεμάτα λευκά με οξύτητα, ροζέ με χαρακτήρα αλλά και ελαφριά κόκκινα με απαλές τανίνες.