Τι είναι τελικά αυτά τα σκούρα πραγματάκια που κολυμπάνε στο ποτήρι μου ή κάθονται στον πάτο του;
Αυτά τα πράγματα που κολλάνε στον πάτο και στα πλαϊνά του ποτηριού σας είναι ιζήματα! Μπορεί να προκαλούν έκπληξη σε όσους δεν έχουν ξαναδεί και να δίνουν την εντύπωση ότι το κρασί είναι προβληματικό, αλλά πιστέψτε με, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό στο κρασί από το να εμφανίσει ίζημα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρέπει να ξέρετε ότι το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμη και μέσα στο μπουκάλι (για να μην πω στο ποτήρι...). Το κρασί λοιπόν περνάει πολύ δυναμικές διαδικασίες για να γίνει τελικά ο χυμός μέσα στο ποτήρι μας. Αρκετές φορές, αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών είναι η εμφάνιση σωματιδίων που είναι τόσο βαριά ώστε να μην μπορούν να παραμείνουν σε αιώρηση και πρακτικά να πέφτουν από το κρασί. Σε αυτή την περίπτωση λέμε ότι το κρασί έχει ίζημα.
Πως προκύπτει το ίζημα;
Εξαρτάται από το είδος του ιζήματος.
Αν το ίζημα στον πάτο του ποτηριού σας μοιάζει με σκόνη ή άμμο, τότε πιθανότατα να έχει σχηματισθεί από τις τανίνες, τις χρωστικές ουσίες του κρασιού, από πρωτεΐνες ή από σωματίδια ζύμης.
Αν πάλι μοιάζει με μικρούς κρυστάλλους τότε έχει προκύψει από το τρυγικό οξύ το οποίο έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή και δεν μπορεί πια να αιωρηθεί στο κρασί.
Μπορώ όμως να το πιω;
Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα κρασιά που έχουν ίζημα δεν είναι προβληματικά!
Βεβαίως και μπορείτε να πιείτε το κρασί σας! Τα ιζήματα είναι απόλυτα φυσικό προϊόν του αμπελοοινικού τομέα, τόσο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης όσο και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και της παραμονής του κρασιού στη φιάλη.
Αν σας ενοχλεί η μορφή και υφή του ιζήματος, μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα περνώντας το κρασί από μια καράφα (δείτε πως γίνεται η μετάγγιση). Εναλλακτικά μπορείτε να το αφήσετε να κάτσει στον πάτο του ποτηριού σας και να προσέξετε να παραμείνει εκεί. Αν πάλι δεν θέλετε να χάσετε ούτε σταγόνα, μην πολυσκάτε... Και να το πιείτε δεν θα πάθετε απολύτως τίποτα! Εγγυημένα!