ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά των Χριστουγέννων: the lockdown edition

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: THE LOCKDOWN EDITION

ΦΕΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ XMAS WINE PARTY ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΦΟΒΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!
Τα κρασιά των Χριστουγέννων: the lockdown edition

Είναι γεγονός πως τα φετινά Χριστούγεννα έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Το lockdown επιτρέπει maximum 9 άτομα σε κάθε σπίτι και έχουμε όλη μια παγωμάρα και μια αμηχανία στο πως θα τα γιορτάσουμε. Αρχικά, σου προτείνω να δεις τα θετικά, όπως το ότι είσαι καλά και πως και αυτό θα περάσει! Μένοντας πιστή στο ετήσιο ραντεβού μας για να διαλέξουμε μαζί τα κρασιά των Χριστουγέννων, έρχομαι με ολόφρεσκες προτάσεις που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα πασπαλίσουν με λίγη κόκκινη χρυσόσκονη τις μέρες που ακολουθούν.

Λοιπόν τα κλασικά όπως γαλοπούλες, ρολά, σούπες με κολοκύθα κτλ. τα έχουμε καλύψει σε προηγούμενα άρθρα οπότε φέτος λέω να το πάω λίγο διαφορετικά! Αποφάσισα να διαλέξω πρώτα τα Χριστουγεννιάτικα κρασιά που αγαπώ και που μου φτιάχνουν τη διάθεση σε κάθε γουλιά και μετά να σου προτείνω comfort και πλούσια πιάτα για να τα συνδυάσεις! Το μενού περιλαμβάνει 3 λευκά, 3 κόκκινα, ένα ροζέ, ένα αφρώδες και ένα επιδόρπιο! Ξεκινάμε;

Ελιά Βιδιανό Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το αγαπώ αυτό το κρασί γιατί το δοκίμαζα πολύ πριν «γεννηθεί», σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές και τους πειραματισμούς του Νίκου Καραβιτάκη. Σταμάτησε να πειραματίζεται μόνο όταν έφτασε στο τέλειο και σε κάθε γουλιά το γεύεσαι αυτό. Αντιλαμβάνεσαι το μεράκι, τη φροντίδα και την αγάπη του Νίκου για το Βιδιανό. Το πλούσιο φρούτο, οι διακριτικές νότες λουλουδιών και το κομψό βαρέλι συνθέτουν ένα απολαυστικό λευκό κρασί που μπορεί να συνοδεύσει ποικίλα πιάτα. Αφού μιλάμε για Χριστουγεννιάτικες μαγειρικές θα το συνδύαζα με ένα ψητό κοτόπουλο με μπέικον, κάστανα, πορτοκάλι και βερίκοκα. Το μυστικό είναι πως φτιάχνω ένα αρωματικό βούτυρο με βότανα, σκόρδο, μουστάρδα Dijon και το βάζω προσεκτικά κάτω από την πέτσα του. Το κοτόπουλο πραγματικά μεταμορφώνεται και μαζί με το Ελιά Βιδιανό  έχεις εγγυημένη επιτυχία.

Wild Rock Sauvignon Blanc

Λατρεύω το καλοκαίρι και προσπαθώ μανιωδώς να βρίσκω πράγματα που να μου το θυμίζουν όλο το χρόνο, στην προκειμένη περίπτωση κρασιά! Το Wild Rock έχει μεθυστικό τροπικό άρωμα και ζουμερό φρούτο που σε μεταφέρουν καρφί στην Καραϊβική. Λοιπόν για συνδυασμό με φαγητό σου έχω δυο προτάσεις για να διαλέξεις. Η μοντέρνα πρόταση είναι ένα ριζότο με σπαράγγια, αρακά, ξύσμα λεμόνι και κατσικίσιο τυρί που ταιριάζει τέλεια με τον έντονο φρουτώδη και φυτικό χαρακτήρα του κρασιού. Η κλασσική εκδοχή είναι το μαμαδίστικο χοιρινό πρασοσέλινο που θα σε εκπλήξει μοναδικά σε συνδυασμό με το Sauvignon!

Walhalla Riesling Loosen Barry

Για μένα λίστα με αγαπημένα κρασιά χωρίς Riesling δεν υπάρχει! Το Riesling είναι η πιο αγαπημένη μου λευκή ποικιλία στον κόσμο γιατί τα έχει όλα: οξύτητα, φρούτο, λουλούδια, πολυπλοκότητα, ορυκτότητα! Το Walhalla Riesling Loosen Barry είναι το κρασί που απέδειξε πως τα μεγάλα μυαλά σκέφτονται παρόμοια και πως το κρασί φέρνει πάντα τους ανθρώπους πιο κοντά, ακόμα κι αν βρίσκονται ο ένας στη Γερμανία και ο άλλος στην Αυστραλία. Αν σου αρέσουν τα ψαρένια μεζεδάκια τότε το Walhalla μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν τα πάντα. Δοκίμασε το με ζεστή πατατοσαλάτα με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί, πιπεριά κόκκινη, φιλέτο πέστροφας και μαγιονέζα lime. Επίσης ταιριάζει τέλεια και με μπρουσκέτες σολομού gravlax με άνηθο, χρένο και κορδέλες αγγουριού.

Chateau Miraval

Είναι από τα πιο αγαπημένα μου ροζέ κρασιά! Το Chateau Miraval είναι η επιτομή της κομψότητας και καθαρότητας φρούτου, σε ρεσιτάλ πολυπλοκότητας και συμπύκνωσης. Στο Χριστουγεννιάτικο μενού σου μπορεί να ταιριάξει με μια εντυπωσιακή παντζαροσαλάτα με ψητά παντζάρια, φιλέτα πορτοκαλιού, ρόδι, Roquefort και καρύδια. Αν είσαι από αυτούς που θεωρούν τις σαλάτες περιττές μπορείς να κάνεις ένα ριζότο παντζαριού με τσιπς prosciutto.

Τσαπουρνάκος Αμπελώνας Καμκούτη

Αυτός ο Τσαπουρνάκος ή αλλιώς Cabernet Franc έχει φανταστικό βιολετένιο χαρακτήρα, πλούσιο, κόκκινο φρούτο, εντυπωσιακή πολυπλοκότητα και υπέροχη βελούδινη δομή. Αν αγαπάς τα λουλουδάτα κόκκινα κρασιά αλλά και τα Cabernet, σου υπόσχομαι πως αυτό θα το λατρέψεις. Αν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις κλασικά Χριστουγεννιάτικα πιάτα όπως χοιρινό με δαμάσκηνα,, αγριογούρουνο στη γάστρα κτλ. θα τους ταιριάξει μια χαρά. Αν πάλι θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό τότε πάρε μοσχαρίσιες στηθοπλευρές και σιγομαγείρεψέ τις με κόκκινο κρασί, soya sauce, μέλι και αστεροειδή γλυκάνισο και συνδύασε τις με Τσαπουρνάκο Καμκούτη. Epic!

Αυτόριζο Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Αν έχεις δει το Live tasting θα έχεις καταλάβει πως έχω πάθει έρωτα με αυτό το κρασί. To Αυτόριζο είναι η πιο θηλυκή εκδοχή του Ξινόμαυρου από όσες έχω δοκιμάσει. Έχει έντονο λουλουδάτο χαρακτήρα, ζουμερό κόκκινο φρούτο, βοτανικές νότες και μεταξένιες τανίνες. Θα σου προτείνω δυο φοβερά Χριστουγεννιάτικα πιάτα για να το συνδυάσεις. Η πρώτη επιλογή είναι τάρτα μανιταριών με brie με τρούφα (ασύλληπτος συνδυασμός) ενώ η δεύτερη είναι ρολό αρνάκι με λιαστή τομάτα, γραβιέρα και πέστο από φιστίκι Αιγίνης και φρέσκα βότανα.

Fine Mavroudi Ανατολικός Αμπελώνας

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα ελληνικό κόκκινο κρασί για να πίνω για όλη μου τη ζωή, αυτό θα ήταν το Fine Mavroudi! Από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα έχει μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μου και κάθε φορά η επόμενη χρονιά ξεπερνά την προηγούμενη. Η χρονιά του 2017 είναι ίσως η καλύτερη μέχρι τώρα και είναι η τέλεια επιλογή για να κλείσουμε μια εχμ… όχι και τόσο τέλεια χρονιά. Μπορείς να το συνδυάσεις με φιλέτο πάπιας με σάλτσα κόκκινων φρούτων ή με μοσχαρίσια μάγουλα, με άγρια μανιτάρια και κρασί.

Extra Brut Cuvee Prestige Κτήμα Καρανίκα

Είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο ελληνικό αφρώδες που κυκλοφορεί, με φινέτσα και πολυπλοκότητα που συγκρίνεται μόνο με τις καλύτερες Σαμπάνιες. Ο κρεμώδης αφρισμός, η ηλεκτρική οξύτητα και τα πλούσια ξηροκαρπάτα αρώματά του το κάνουν πραγματικά απολαυστικό. Ένας τέλειος συνδυασμός είναι με πεσκανδρίτσα τυλιγμένη σε prosciutto και σάλτσα brown butter με φασκόμηλο και λεμόνι. Επειδή μάλλον δε θα μπεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι τόσο πολύπλοκο θα σου δώσω κ άλλη μια εναλλακτική: πατάτες Dauphinoise με παρμεζάνα και μανιτάρια (και vegetarian έχουμε)!

Όψιμος Τρύγος Κτήμα Παπαργυρίου

Ο Όψιμος Τρύγος είναι ένα ημίγλυκο κρασί από υπερώριμα σταφύλια Μοσχάτου Ρίου και κουβαλάει σε κάθε γουλιά ανοιξιάτικες βόλτες, ανάμεσα σε ανθισμένες λεμονιές (τότε που βγαίναμε έξω). Συνδύασε το με πορτοκαλόπιτα, lemon pie, panettone  ή ακόμα και με ένα εναλλακτικό cheesecake με βάση μελομακάρονο και κρέμα ανθότυρου.

Ξέρεις, δεν είναι υποχρεωτικό να μαγειρέψεις μιας και πολλά εστιατόρια μαγειρεύουν για σένα αυτές τις μέρες με υπηρεσίες delivery και take out. Έτσι, μπορείς να φέρεις το fine dining στην άνεση του σπιτιού σου στηρίζοντας παράλληλα και τα αγαπημένα σου εστιατόρια.

Καλές γιορτές, με υγεία και λίγη περισσότερη τύχη (γιατί κι αυτός με τον παγκολίνο στη Wuhan υγεία είχε, τύχη δεν είχε)!

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek