ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά των Χριστουγέννων!

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΙΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. ΜΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ!
Τα κρασιά των Χριστουγέννων!

 

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, ρεβεγιόν και γιορτινά καλέσματα έρχονται από μέρα σε μέρα. Τα εδέσματα πλούσια και ποικίλα! Τι πίνουμε όμως;

Εκδοχή 1η
Χριστουγεννιάτικα Τραπέζια
Σούπα Μανιταριών με φρέσκια κρέμα με Cuvee Speciale από Κτήμα Καρανίκα. Ένα αφρώδες από Ξινόμαυρο έχει όση φυτικότητα χρειάζεται το πιάτο, από την άλλη τα αυτολυτικά αρώματα και η λιπαρότητα ταιριάζουν γάντι με την κρεμώδη υφή του πιάτου.


Τάρτα με καραμελωμένο πράσο και Roquefort με Gruner Veltliner ή Riesling από την Αλσατία, με 2-3 χρόνια στην πλάτη. Η οξύτητα ισορροπεί με τη λιπαρότητα του πιάτου και η παλαίωση βοηθά ώστε τα αρώματα να έχουν «μελώσει» και να δένουν αρμονικά με τη γλύκα του πράσου, στην περίπτωση του Riesling. Το Gruner με το χρόνο αποκτά πιο φυτικά αρώματα σε συνδυασμό με πιο μελένιο φρούτο που θα δέσει με την φυτικότητα αλλά και τη γλύκα του πράσου. Το μπλε τυρί παίζει το ρόλο μπαλαντέρ που με την αλμύρα θα δώσει πιο φρουτώδη χαρακτήρα στο κρασί.

Πουλερικό γεμιστό με συκωτάκια, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι με Fine Assyrtiko. Λιπαρότητα, γλυκές νότες, μπαχάρια και ξηροί καρποί τόσο σε πιάτο όσο και σε κρασί (μιλάμε για jack pot)!

Εκδοχή 2η
Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν
Πράσινη σαλάτα από σπανάκι, ρόκα και φύλλα παντζαριού, με vinaigrette ροδιού, φιλέτα πορτοκάλιου, crouton από παστέλι και gorgonzola με Malvasia Aromatica των Αμπελώνων Καραβιτάκη. Η φυτική υπόσταση του κρασιού σε συνδυασμό με τα φρουτώδη αρώματα και την υποψία γλύκας θα ταιριάξει σαν γάντι με την πληθωρική αυτή σαλάτα.

Gratin χειμωνιάτικων λαχανικών (πατάτα, σελινόριζα, γλυκοπατάτα) με Concert - Αμπελώνες Rira. Η λιπαρότητα, τα βουτυράτα αρώματα και ο όγκος του πιάτου φωνάζουν για ένα βαρελάτο, πλούσιο Chardonnay, όπως το Concert των Αμπελώνων Ρίρα.


Χοιρινό καρέ με αποξηραμένα φρούτα και μπέικον με Νεμέα Γκόφα. Ένα μαλακό αλλά βαρελάτο αγιωργίτικο με αρώματα καπνού, γλυκών μπαχαρικών και δαμάσκηνου θα ταιριάξει υπέροχα με αυτό το πικάντικο και μελωμένο χοιρινό.
ή
Μοσχαράκι Wellington με Pinot Noir από τη Βουργουνδία. Χαρίστε στον εαυτό σας στιγμές πολυτέλειας με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο, τυλιγμένο με πατέ μανιταριών ψημένο μέσα σε σφολιάτα και συνοδεύστε το με ένα γαλλικό Pinot Noir (5ετίας τουλάχιστον) ώστε η γήινη διάσταση του να δέσει με το πιάτο.

Εκδοχή 3η
Για ψαροφάγους
Σαλάτα με ραπανάκια, ταλιατέλες αγγουριού, gravlax σολομό και vinaigrette λεμονιού – άνηθου με Sauvignon Blanc από το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Φυτικότητα, λεμονάτα αρώματα και τραγανή οξύτητα θα απογειώσουν το πιάτο.


Σοταρισμένα χτένια με pancetta και πουρέ κουνουπίδι με Moschopolis 6. Γήινο, καπνιστό κ με βουτυράτη αίσθηση στο στόμα είναι ο απόλυτος συνδυασμός για το πιάτο αυτό.

Αστακός σιγομαγειρεμένος σε βούτυρο με τρούφα. Εάν μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε κάτι τέτοιο, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και βάλτε δίπλα του ένα Mersault (10ετίας ιδανικά). Βούτυρο, ξηροί καρποί, νότες τρούφας σε συνδυασμό με απίστευτη βελούδινη δομή στο στόμα… ειλικρινά δε μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο.

Επιδόρπια
Το πιο κλασσικό από όλα είναι φυσικά η βασιλόπιτα, το οποίο ταιριάζει υπέροχα με ένα γλυκό κρασί από μοσχάτο Σάμου, όπως το Nopera Vintage. Γλυκά της εποχής είναι ο κορμός κάστανο ή το Mont Blanc τα οποία θα απογειωθούν δίπλα σε ένα Euphoria του Οινοποιείου Ντουράκη. Αν από την άλλη είστε λάτρεις της σοκολάτας τότε ανοίξτε ένα Pollios του Ανατολικού Αμπελώνα για να ξεκινήσει γλυκά και πολυτελώς η χρονιά σας.

Κρασί, φαγητό, στολισμένα δέντρα και φωτάκια ναι, χρειάζονται το βασικότερο όμως είναι το χαμόγελο, το κέφι και οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σας.

Καλές Γιορτές!