ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά του Πάσχα (νο 2)

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΝΟ 2)

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΗΣ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑΣ ΦΤΑΝΕΙ! Ο ΟΒΕΛΙΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!
Τα κρασιά του Πάσχα (νο 2)

 

ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Νηστέψατε; Είτε ναι είτε όχι, οι μέρες της άκρατης κρεοφαγίας πλησιάζουν! Αρνάκια, γουρουνάκια, μοσχαράκιαλουκάνικα, τυρόπιτες θα παρελάσουν από το τραπέζι μας και απαιτούν την καλύτερη οινική συνοδεία!

Συνήθως το Μεγάλο Σάββατο η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της. Η μαγειρίτσα είναι ένα απαιτητικό πιάτο και δύσκολο στο συνδυασμό, καθώς είναι μια σούπα λιπαρή, με αρκετά μυρωδικά αλλά και αυγολέμονο οπότε θέλει ένα κρασί με λιπαρότητα, οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Θα πρότεινα το Sauvignon Blanc Fume από το Κτήμα Florian, που έχει περάσει από βαρέλι, οπότε συνδυάζει φυτικότητα, λιπαρότητα, οξύτητα και άφθονο φρούτο! Επίσης στο τραπέζι υπάρχουν σίγουρα και τάρτες ή πίτες με τυριά  τα οποία είναι συνήθως αλμυρά και βουτυράτα, οπότε ένα ελαφρύ κόκκινο όπως το A La Venvole του Domaine De Cebene θα ταιριάξει γάντι.

Κυριακή του Πάσχα, όσο το αρνάκι στριφογυρνάει βασανιστικά πάνω από τη φωτιά, διάφορα άλλα μεζεδάκια παίζουν στο πασχαλινό τραπέζι. Κάθε λογής πρασινάδες κόβονται σε σαλάτες ή μπαίνουν σε χορτόπιτες  και ζητούν ένα αρωματικό και φρέσκο λευκό κρασί, με φυτικό χαρακτήρα και τραγανή οξύτητα. Ποντάρετε σε ένα απολαυστικό Βιδιανό, όπως αυτή το Ελιά των Αμπελώνων Καραβιτάκη, που συνδυάζει φυτικότητα, φρούτο και οξύτητα σε απόλυτη ισορροπία.

 Στο κυρίως θέμα τώρα: αμνοερίφια! Αν το αρνάκι ή το κατσικάκι σας δεν το σουβλίσετε αλλά το ψήσετε στο φούρνο με μπόλικο λεμόνι, σκόρδο και βότανα, τότε ο απόλυτος συνδυασμός είναι το Am Fine Assyrtiko του Ανατολικού Αμπελώνα, καθώς έχει κοφτερή οξύτητα, πολύπλοκα αρώματα και γεμάτο σώμα. Η σούβλα θέλει πλούσια,πικάντικα κόκκινα με ζουμερό φρούτο και κοφτερή οξύτητα. Οι προτάσεις μου είναι το Αυλοτόπι του Τσέλεπου, που είναι έκρηξη φρούτου αλλά και πικάντικων μπαχαρικών και φυσικά, στο άλλο άκρο, η Νάουσα του Κτήματος Δαλαμάρα με κοφτερή οξύτητα, και τανίνες που θα κάνουν θαύματα με το λιπαρό κρεατάκι . Όταν το αρνάκι είναι γάλακτος και κομμένο σε «φινετσάτα» παϊδάκια, τα οποία ψήνονται medium rare, ένα εξίσου φίνο και παράλληλα πολύπλοκο κόκκινο, όπως το Malbec Felino των Viña Cobos, θα απογειώσει το σύνολο με τον φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα του. Στη σπάνια περίπτωση που τα αμνοερίφια δεν είναι του γούστου σας και θα προτιμήσετε βοδινές σπαλομπριζόλες και λουκάνικα, τότε ένα πληθωρικό, στιβαρό και πικάντικο κόκκινο, όπως το Les Creisses, θα ταιριάξει  γάντι!

Bonus Tip: Τα αυγά δε λείπουν από το εορταστικό τραπέζι και ως γνωστόν αποτελούν  ζόρικο συνδυασμό για κρασί! Ένα τραγανό αφρώδες όπως το Rose Extra Brut από το Κτήμα Καρανίκα είναι σχεδόν μονόδρομος και σίγουρα θα ανοίξει ευχάριστα το γεύμα και το κέφι της παρέας! 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek