ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά της Τσικνοπέμπτης

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ BOTILIA ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ. ΜΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ!
Τα κρασιά της Τσικνοπέμπτης

 

Αν κάνετε μια βόλτα στο instagram μου θα διαπιστώσετε πως είμαι μια ορκισμένη meat lover/expert. Έχοντας κερδίσει τον τίτλο αυτό με αίμα (κυριολεκτικά), μου ανατέθηκε το δύσκολο έργο να σας προτείνω κρασιά και συνδυασμούς για την Τσικνοπέμπτη.

Ξεκινάμε λοιπόν:

Συνδυασμοί με Μοσχάρι

Ξεχάστε rib eye, και φλώρικα φιλέτα! Εδώ θέλουμε κομμάτια κρέατος υψηλής νοστιμιάς, τέλειας υφής και marbling. Ξεκινάω λοιπόν με το αγαπημένο μου διάφραγμα, ή αλλιώς onglet, ή αλλιώς hanger steak! Ψήστε το μέτριο, και αφήστε τη ζουμερή αλλά απόλυτα βουτυρένια υφή του να κονταροχτυπηθεί με ένα ρωμαλέο, πλούσιο κόκκινο κρασί με ζωικές νότες, όπως το Bold των Αμπελώνων Καραβιτάκη (τέλειο).

Δεύτερο αγαπημένο είναι το flat iron, το οποίο αποζητά γενναίες δόσεις πιπεριού και καπνιστού αλατιού και φυσικά ένα ζουμερό, πικάντικο Syrah  όπως το 18 του Moschopolis Winery, για να κοντράρει με τανίνες και οξύτητα τη λιπαρότητα του κρέατος (ο πιπεράτος χαρακτήρας είναι bonus).

Στην περίπτωση μπιφτεκιού 2 είναι τα τινά: αν είναι σκέτο θα πιούμε ένα φρουτώδες κόκκινο από Merlot, όπως το αγαπημένο Merlot του Κτήματος Μπουγιούρη, ενώ αν βάλουμε μαϊντανό και σως με βάση τη μαγιονέζα θα προτιμήσουμε ένα βαρελάτο Sauvignon blanc. Αν είστε τυχεροί και βρείτε σιτεμένα μπριζολάκια που αποτελούν τη Rolls Royce του μοσχαρίσιου κρέατος, αποζητούν παλαιωμένα και πολύπλοκα κρασιά, όπως μια Νάουσα του Μαρκοβίτη ή ένα Κτήμα Κατσαρού του 2018.

Bonus Tip: Μοσχαρίσιες στηθοπλευρές και τα μυαλά στα κάγκελα: χύτρα με κόκκινο κρασί και μυρωδικά, και μετά καραμέλωμα με χοντρό αλάτι σε φούρνο ή σχάρα (έπος). Τους ταιριάζουν απόλυτα πληθωρικά κόκκινα κρασιά όπως το Natural Red του Ανατολικού Αμπελώνα (πιο πληθωρικό δεν έχει!).

Συνδυασμοί με Χοιρινό

Μια κλασσική χοιρινή μπριζόλα στα κάρβουνα θέλει ένα βαρελάτο λευκό με σώμα και οξύτητα, όπως το Chardonnay 2021 Sol De Sol - Vina Aquitania ή ένα μαλακό και ήπιο κόκκινο όπως η Νεμέα του Κτήματος Γκόφα.

Από την άλλη πανσέτες μαριναρισμένες και γλασαρισμένες, με σόγια και μέλι για παράδειγμα, θέλουν κρασιά ερυθρά σε στυλ νέου Κόσμου. Εκεί ένα Κοτσιφάλι - Μανδηλάρι της Ιδαίας Οινοποιητικής θα σώσει την κατάσταση.

Τα χοιρινά λουκάνικα θέλουν σαφώς μια Μαυροδάφνη, όπως η Μαυροδάφνη "Μονάμπελες" 2019 - Κτήμα Σκλάβος, που είναι φρουτώδης και μπαχαρένια, και έτσι ισορροπεί τον λιπαρό και πικάντικο χαρακτήρα τους.

Bonus tip: Μπριζόλες μαύρου χοίρου ή αγριογούρουνου έχουν πιο μεστή και έντονη γεύση οπότε θα ανοίξουμε ένα πλούσιο Refosco, όπως το Refosco των Οίνων Αδάμ, με έντονο φρούτο και στιβαρές τανίνες και θα βάλουμε και λίγη καπνιστή πάπρικα. Barbeque sause οπωσδήποτε.

Συνδυασμοί με Κοτόπουλο

Τώρα εγώ δεν τρελαίνομαι αλλά αν επιμένετε, αποκλειστικά και μόνο παϊδάκια κοτόπουλο επιτρέπονται σ ’αυτή την περίπτωση. Βάζουμε τα βότανα μας και διαλέγουμε μια Μαλαγουζιά από τα «βόρεια», όπως η Μαλαγουζιά από το Κτήμα Kitrvs. Αν βάλετε δίπλα και μια μουστάρδα με μέλι ποντάρω σε ένα Αηδάνι από Σαντορίνη, όπως το Αηδάνι του Χατζηδάκη.

Συνδυασμοί με Αρνί

Αν είστε fan του αμνοερίφιου, τότε προτείνω ανεπιφύλακτα τα 3 Αμπέλια 2020 - Οενο Π. Πολύπλοκο, λιπαρό και με τρομερή οξύτητα μπορεί να στρογγυλέψει τις … ζωικές νότες του αρνιού και να ταιριάξει με τη λιπαρότητα του κρέατος.

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek