ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά της Τσικνοπέμπτης

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΟ, ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑΚΙ. ΗΡΘΕ Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!
Τα κρασιά της Τσικνοπέμπτης

Για λίγους είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες, για μερικούς η δικαιολογία να σπάσουν τις δίαιτες και να κάνουν τη μεγάλη παρασπονδία, για άλλους η ευκαιρία να επιδοθούν στο πιο ανταγωνιστικό άθλημα του μπαλκονιού – εκείνο του ψήστη-, ενώ για κάποιους άλλους, είναι ημέρα χαράς, εσωτερικής γαλήνης, τελετουργίας και απόλαυσης του πιο παραδοσιακού φολκλόρ event της χρονιάς. Εμείς ανήκουμε σε αυτούς τους άλλους!

Ακονίστε δόντια, γυαλίστε ποτήρια και διαβάστε παρακάτω, προετοιμαστείτε για την Τσικνοπέμπτη σωστά, τίμια και χωρίς παράπλευρες απώλειες.  

Το Κοτόπουλο

Τα starters της ημέρας δεν είναι ούτε αλοιφές, ούτε ποικιλίες με τυράκια, σαλαμάκια και λοιπά cold cuts. Πάμε κατευθείαν στο ψητό, που σε κάποιους αρέσει πολύ και θα συνεχίσουν αποκλειστικά και μόνο με αυτό, αλλά κάποιοι άλλοι το έχουν βαρεθεί, τους «μυρίζει» και σε αυτή τη φάση περιμένουν τα επόμενα, «τα σοβαρά». Αναφέρομαι στο κοτόπουλο το παϊδάκι και μόνο αυτό, διότι αν τρως μόνο το στήθος, «η απόλαυση της Τσικνοπέμπτης left the group»… Μόνο με μυρωδικά και λεμόνι, θα ταιριάξει πολύ με μια Μαλαγουζιά από La Terre Pres Du Soleil 2022 και το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη, ενώ αν έχει μείνει σε μια πικάντικη μαρινάδα, το #Lou 2023 από Chateau Peyrassol, είναι αυτό που θα δώσει μια φρουτένια ισορροπία.

Το Μοσχάρι

Η πιο καθαρή και χωρίς λίπος πρωτεΐνη, ή διαφορετικά η πιο τέλεια μπριζόλα στη σχάρα, είναι το Top Blade που είναι γνωστό και ως Iron flat ή αλα ελληνικά το μοσχαρίσιο χτένι. Στη σχάρα και σε υψηλή θερμοκρασία με το ελάχιστο δυνατό ψήσιμο, χοντρό αλάτι και πιπεράτα μπαχαρικά έχει μοναδική νοστιμιά και η συνοδεία του είναι ένα πιπεράτο Syrah 2020 από Κτήμα Μίγα με ζουμερό φρούτο και αξιοσέβαστες ταννίνες, που θα αγκαλιάσουν την πρωτεΐνη του κρέατος.

Ένα επίπεδο επάνω σε αναγνωρισιμότητα, αλλά και τιμή, βρίσκονται τα rib eye και η picanha, που κάνουν τη ζωή του ψήστη πιο εύκολη, λόγω λίπους. Οι πιθανότητες κακού ψησίματος είναι ελάχιστες, αφού το λιπάκι βοηθάει πολύ και ενισχύει και τη νοστιμιά. Καλό θα είναι βέβαια και αυτά να μην καλοψηθούν και αν προλάβεις και τσιμπήσεις ένα κομματάκι, συνδύασέ το με το τολμηρό Κτήμα Φουντή 2019 απο Κτήμα Φουντή που έχει φοβερή συμπύκνωση και δομή, ενώ αν θέλεις να γίνεις πρωταγωνιστής επεισοδίου στη σειρά «περιπέτειες στη σχάρα», δοκίμασέ τα με τη βασίλισσα Μαυροδάφνη και το La Reine Des Montagnes Noire 2022 από Κτήμα Παπαργυρίου.

Αν προτιμήσεις το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, είτε μόνο του είτε σε burger οι επιλογές είναι αρκετές ανάλογα με τις sauce και τα συνοδευτικά. Συνήθως όμως, έτσι και αλλιώς έχει μέσα μυρωδικά και μπαχαρικά που δίνουν μια φρεσκάδα και «δροσίζουν» το κρεάτινο στοιχείο. Ο Κοκκινόμυλος 2020 από Κτήμα Τσέλεπου, είναι πολύπλοκο, με βελούδινη υφή που θα ταιριάξει πολύ με το σκέτο μπιφτέκι. Αν στην πορεία αλλάξεις γνώμη και θέλεις να το δοκιμάσεις και σε burger, με λαχανικά και μουστάρδα ή μαγιονέζα, προτίμησε ένα ελαφρώς βαρελάτο Δέκα Λευκό 2015 από το Κτήμα Οινογένεσις.

Το Αρνί

Για τις πιο βουκολικές καταστάσεις, οι λάτρεις των καθαρών γεύσεων, χωρίς πολλά στολίδια, θα πάνε προς τα αρνίσια παϊδάκια, που θα χρειαστούν έντονη οξύτητα, για να «καθαρίσουν» την πολύ λιπαρή και ζωϊκή αίσθηση, αλλά και γεμάτο σώμα με πολυπλοκότητα, που θα κρατήσει τις ισορροπίες. Το Pure Σαντορίνη 2020 από Volcanic Slopes Vineyards, είναι το ιδανικό.

Το Χοιρινό

 Οι σωστές επιλογές για χοιρινό είναι δυο. Η λιπαρή και ζουμερή πανσέτα και το χοιρινό λουκάνικο που εκεί είναι λίγο κορώνα γράμματα, γιατί συνήθως κρύβει εκπλήξεις όπως πιπεριές, πράσο, ακόμα και τυρί. Στην περίπτωση της πανσέτας, το ιδανικό είναι ένα κρασί με πλούσιο φρούτο, διακριτικά μπαχαρένιο χαρακτήρα, με καπνιστές και ξυλώδεις νότες, όπως η Μπλε Αλεπού 2020 από Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Για τα λουκάνικα θα πρέπει να γίνει παιχνίδι σε φιλικό γήπεδο, ώστε να ταιριάξει το ίδιο με όλα  και να συνδυάσεις ένα βαρελάτο Chardonnay, όπως το The Smuggler's Boot Chardonnay 2021 από Richard Kershaw.

Το "Σιγά μη δεν φας"

Η ημέρα είναι παραδοσιακά Carnivore diet day, αλλά τα vegetarian πιάτα τα στηρίζουμε πολύ και τα απολαμβάνουμε εξίσου, με πολλές επιλογές σε κρασί. Tofu tikka σουβλάκι, μανιτάρια με μείγμα μπαχαρικών shawarma και κουνουπίδι tandoori (αυτό έχει μείνει σαν side effect από τις ημέρες τις καραντίνας), είναι από τα φαγητά που θέλουν κάρβουνα και σίγουρα θα δοκιμάσουν όλοι, ακόμα και αν στην αρχή το παίζουν δύσκολοι. To Geranium Ροζέ 2022 από Αμπελώνες Καραβιτάκη, έχει μέτριο σώμα και μια διακριτική αίσθηση βαρελιού, που θα ταιριάξει γάντι με τις πικάντικες γεύσεις των παραπάνω.

 

Χριστίνα Τσόγκα