ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ -ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ- ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ .. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΡΑΣΙ!

Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας

Αρκετά με τα μπριζολάκια και τα λουκανικάκια, φτάνει η μέρα της απόλυτης οστρακοφαγίας: η Καθαρά Δευτέρα (γιούπι)! Ναι μπορείτε να πιείτε τσίπουρο ή ούζο, αλλά εγώ είμαι εδώ (πάλι) για να σας πω τι κρασί θα πιείτε με όλους τους θαλασσινούς μεζέδες και όχι μόνο (ακούστε με και δε θα χάσετε).

1.Ταραμοσαλάτα

Το all time classic άλειμμα αυτής της ημέρας με τη λεμονάτη οξύτητα, το μπόλικο λαδάκι και την ψαρένια γεύση, θέλει ένα λευκό κρασί με οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Ε εδώ θα πρότεινα μια ρετσίνα από το Οινοποιείο Τετράμυθος. Φρούτο, οξύτητα, διακριτικά αρώματα ρετσινιού υποδεικνύουν πως τα κλασσικά πράγματα φτιάχτηκαν για να ταιριάζουν.

2. Κυδώνια και γυαλιστερές

Ιώδιο, θαλασσινή αλμύρα και μπόλικο λεμόνι. Ε ναι καλά το σκεφτήκατε ασύρτικο θα πιείτε. Οι επιλογές είναι δυο: Vassaltis  από το οινοποιείο Βασάλτης ή το μεταξένιο Cuvee Prestige από το Κτήμα Καρανίκα.

3. Χταποδάκι

Αν πρόκειται για χταπόδι στη σχάρα με λαδολέμονο θα πρότεινα το Αθήρι Oaked που με τα καπνιστά αρώματα του και τον πλούσιο λιπαρό χαρακτήρα του θα απογειώσει το πιάτο. Αν από την άλλη, το χταπόδι είναι κρασάτο θα πρότεινα ένα γεμάτο ροζέ με αρκετή οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Το Fine Rose του Ανατολικού Αμπελώνα είναι ο καλύτερος συνδυασμός!

4. Μύδια αχνιστά με κόλιανδρο και μουστάρδα

Πικάντινο, θαλασσινό, φυτικό και λεμονάτο πιάτο, αποζητά μια Malvasia Aromatica των Αμπελώνων Καραβιτάκη. Υποψία γλύκας, αρώματα βοτάνων και γενναίες δόσεις εσπεριδοειδών έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με το πιάτο.

5. Καλαμαράκια τηγανητά

Λιπαρό πιάτο, με ελαφρύ πανάρισμα και βουτυράτη υφή, θέλει ένα κρασί με τραγανή οξύτητα, αρώματα τοστ, πλούσιο και λιπαρό σώμα. Η Τομή Λευκό του Κτήματος Τρουπή με το ελάχιστο βαρέλι είναι το απόλυτο pairing για το πιάτο αυτό, ειδικά αν στάξετε και λίγο λεμονάκι.

6. Γαριδομακαρονάδα

Φρέσκια τομάτα και φρέσκο πιπέρι ζητούν κάποιο ροζέ από ξινόμαυρο ή Syrah. E το Moschopolis 8 τα έχει και τα δύο, Στα bonus το 8μηνο βαρέλι που προσδίδει όγκο και λιπαρότητα για να ταιριάξει με το ζουμερό ζυμαρικό.

7. Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Λόγω πολίτικης καταγωγής, τα ντολμαδάκια με το αμπελόφυλλο και τα μπόλικα μυρωδικά, είναι πάντα στο τραπέζι μας αυτή τη μέρα. Η έντονη φυτικότητα του πιάτου αλλά και το λεμόνι, φωνάζουν από μακριά Sauvignon Blanc. To βόρειο και τραγανό Sauvignon Blanc του Κτήματος Χατζηγεωργίου του πάει γάντι.

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek  

 

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο