Αρκετά με τα μπριζολάκια και τα λουκανικάκια, φτάνει η μέρα της απόλυτης οστρακοφαγίας: η Καθαρά Δευτέρα (γιούπι)! Ναι μπορείτε να πιείτε τσίπουρο ή ούζο, αλλά εγώ είμαι εδώ (πάλι) για να σου πω τι κρασί θα πιείς με όλους τους θαλασσινούς μεζέδες και όχι μόνο (άκουσέ με και δε θα χάσεις).
Το all time classic άλειμμα αυτής της ημέρας με τη λεμονάτη οξύτητα, το μπόλικο λαδάκι και την θαλασσινή γεύση, θέλει ένα λευκό κρασί με οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Ε, εδώ θα πρότεινα μια ρετσίνα. Φρούτο, οξύτητα και διακριτικά αρώματα ρετσινιού, υποδεικνύουν πως τα κλασσικά πράγματα φτιάχτηκαν για να ταιριάζουν. Η δική μου αγαπημένη είναι ο Αφρός του Κεχρή. Αν πάλι η ρετσίνα δεν ανήκει στις αγαπημένες επιλογές σου τότε θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το πληθωρικό και εντυπωσιακό Σαββατιανό Vientzi από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος.
Ιώδιο, θαλασσινή αλμύρα και μπόλικο λεμόνι. Ε ναι καλά το σκέφτηκες ασύρτικο θα πιείς, μια Σαντορίνη Vassaltis για παράδειγμα. Υπάρχει βέβαια ακόμα μια επιλογή, κλασική και επική, η σαμπάνια. Η Taittinger Brut θα απογειώσει τα κυδώνια σου.
Αν πρόκειται για χταπόδι στη σχάρα με λαδολέμονο θα πρότεινα το Moschopolis 6 του Οινοποιείου Μοσχόπολις, που με τα καπνιστά αρώματα του και τον πλούσιο λιπαρό χαρακτήρα του θα απογειώσει το πιάτο. Αν από την άλλη, το χταπόδι είναι κρασάτο θα πρότεινα ένα κομψό κόκκινο με αρκετή οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Το Bourgogne Vieilles Vignes του Albert Bichot ή η Λημνιώνα Oenops είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί! Pinot Noir ή Λημνιώνα λοιπόν, η επιλογή είναι δική σου!
Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές, τόσο στη συνταγή όσο και στο κρασί. Στην μια περίπτωση, μπορείς να τα κάνεις με κόλιανδρο, μουστάρδα και λεμόνι. Πικάντινο, θαλασσινό, φυτικό και λεμονάτο πιάτο, αποζητά μια Malvasia Aromatica από το Οινοποιείο Κορωνιώτη. Υποψία γλύκας, αρώματα βοτάνων και γενναίες δόσεις εσπεριδοειδών έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με το πιάτο. Στην άλλη θα παίξεις κλασικά με λευκό κρασί, κρεμμύδι και μαιντανό. Εδώ θες ένα κρασί με φυτικό χαρακτήρα, ισορροπημένη οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το θεικό Ultreia Godello Raul Perez.
Λιπαρό πιάτο, με ελαφρύ πανάρισμα και βουτυράτη υφή, θέλει ένα κρασί με τραγανή οξύτητα, mineral χαρακτήρα και πλούσιο σώμα. Το Riesling Wehlener Saunnenuhr του Dr . Loosen είναι το απόλυτο pairing για το πιάτο αυτό, ειδικά αν στάξεις και λίγο λεμονάκι. Και μιας και είπα λεμονάκι... μπορείς να τα συνδυάσεις και με το κοφτερό Cuvee Brut Speciale από το Κτήμα Καρανίκα.
Φρέσκια τομάτα και φρέσκο πιπέρι ζητούν κάποιο ροζέ από ξινόμαυρο ή Syrah. Το Rose de Xinomavro του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι η ιδανική επιλογή αν διαλέξεις Ξινόμαυρο. Στα bonus το πέρασμα από βαρέλι που προσδίδει όγκο και λιπαρότητα για να ταιριάξει με το πληθωρικό ζυμαρικό. Αν πάλι διαλέξεις Syrah και αγαπάς τα πικάντικα, τότε βάλει λίγο μπούκοβο στη σάλτσα και στο ποτήρι σου Ορειβάτη ροζέ Syrah.
Λόγω πολίτικης καταγωγής, τα ντολμαδάκια με το αμπελόφυλλο και τα μπόλικα μυρωδικά, είναι πάντα στο τραπέζι μας αυτή τη μέρα. Η έντονη φυτικότητα του πιάτου αλλά και το λεμόνι, φωνάζουν από μακριά Sauvignon Blanc. To τραγανό και φρουτώδες Sauvignon Blanc του Αργυρίου, του πάει γάντι. Αν όμως αυτή τη μέρα δε θες να αποχωριστείς την αγαπημένη σου Μαλαγουζιά, τότε μπορείς να συνδυάσεις τα ντολμαδάκια σου με τη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Μπουγιούρη.