ΑΡΘΡΑ Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΝΑ ΑΝΕΜΙΖΟΥΝ. ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΝΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!
Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας

Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας

Να σηκώσει χέρι όποιος δεν θέλει να ξαναδεί κρέας για τον υπόλοιπο (και βάλε) μήνα και νοιώθει το λιπάκι και την τσίκνα να έχουν ποτίσει το δέρμα! Ήρεμα, ακολουθεί Καθαρά Δευτέρα και τα πιο νόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια, παραδοσιακά και νέας τεχνολογίας έρχονται να αναζωογονήσουν τη γεύση, εφόσον βέβαια συνδυαστούν και με τα καλύτερα κρασιά!

1. Ταραμοσαλάτα

Η ταραμοσαλάτα της φίλης μου της Κυριακής είναι η πιο νόστιμη στις Κυκλάδες, αλλά δυστυχώς τα χρόνια φιλίας δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τη συνταγή, οπότε κάθε φορά ο ταραμάς είναι απλά «πολύ ωραίος, αλλά όχι σαν της Κυριακής». Ο κλασσικός λευκός και λεμονάτος, με το χαρακτηριστικό άρωμα και την πλούσια κρεμώδη υφή, χρειάζεται οξύτητα αλλά και ισορροπία. Θέλει ζουμερό φρούτο και κομψές νότες ρετσινιού, που συνοδεύονται από υψηλή οξύτητα, δηλαδή όλα όσα έχει η Ρετσίνα Amphore Nature 2023 του Οινοποιείου Τετράμυθος. Ο ταραμάς επιβάλλεται να είναι χειροποίητος, οπότε τσίμπησέ τον στο αλατάκι μη το λυπηθείς και αν θέλεις και κάτι πιο τολμηρό, δοκίμασε Debina από το Κτήμα Γκλίναβος.

2. Καβουροσαλάτα

Το καβούρι έχει ένα ιδιαίτερο και πολύ λεπτεπίλεπτο γευστικό προφίλ, το οποίο ελαφρώς αλλάζει, όταν μπαίνει η μαγιονέζα και το αλατοπίπερο. Η γεύση είναι ανεπαίσθητα γλυκιά, με ένα λιπαρό χάδι από τη μαγιονέζα που θα χρειαστεί ένα κλασικό βαρελάτο Chardonnay, με βουτυράτο χαρακτήρα και φρεσκάδα φρούτου, όπως το The Paring Chardonnay 2018. 

3. Ντολμαδάκια

Ντολμαδάκια και Αηδάνι δαγκωτό! Ένας συνδυασμός που δεν χάνει ποτέ, αφού είναι σαν να φτιάχτηκε το ένα για το άλλο. Το πιάτο είναι πλούσιο σε μυρωδικά, έχει έντονη φυτικότητα, αλλά και τσιμπημένο λεμονάκι και θα ταιριάξει μοναδικά με το πεντανόστιμο και πολυδιάστατο Αηδάνι 2022 από το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

4. Καλαμαράκια τηγανητά

Το τηγάνι φωνάζει λιπαρότητα και το καλαμαράκι πλούσια υφή και αλμυρή γεύση. Το τραγανό του στοιχείο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θέλει τραγανή οξύτητα και νεύρο, που θα δώσουν μια ανάσα δροσιάς ανάμεσα στις μπουκιές και θα αφήσουν μια φρεσκάδα εσπεριδοειδών. Το Πανοχώρι Old Vines 2023 από το Οινοποιείο Σαρρή και το αεράκι του Ιονίου είναι ότι πρέπει.

5. Γαρίδες σχάρας

Εδώ είναι απλά τα πράγματα. Αλατοπίπερο, σχάρα, λαδολέμονο. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο αφού η γαρίδα έχει όλη τη νοστιμιά στο πετσί της. Ιδανική επιλογή είναι το Mountcloud 2022 από Navitas Winery, αλλά αν θέλεις κάτι σε λευκό πήγαινε προς Γαλλία και συγκεκριμένα στο Bourgogne Aligote Les Grands Champs 2021 Guy Amiot, με τη λιπαρή αίσθηση και την απαλή ορυκτότητα να βάζει έξτρα αστεράκια στο συνδυασμό.  

6. Μύδια αχνιστά με κρασί

Ζουμερό, πλούσια γευστικό πιάτο με φυσικά αλμυρή γεύση και έντονη φυτικότητα που συνήθως στις περισσότερες συνταγές έρχεται από το μαϊντανό. Στην πιο εξωτική εκδοχή μπαίνει κόλιανδρος και γίνεται χαμός. Η φρεσκάδα ζητάει ένα κρασί με καλή οξύτητα, ένταση φρούτου και ωραία φυτικότητα. Ε, τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Το Sauvignon Blanc Te Muna 2022 από Craggy Range.

7. Γυαλιστερές και κυδώνια

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τις γυαλιστερές μου και αφήστε με στη Βλυχάδα της Σαντορίνης ξεχασμένη, σαν την Βουγιούκλο στην Αστέρω ή τον Τομ Χανκς στο Ναυαγό. Από τα μεγάφωνα ακούγεται Ασύρτικο Σαντορίνης για το απόλυτο Rumble in the Jungle. Η οξύτητα, η μεταλλικότητα, οι λεμονάτες γεύσεις και η αλμυρή διάσταση του Ασύρτικου, στριμώχνει στη γωνία και χτυπάει αλύπητα την umami και λεμονάτη γεύση από τα όστρακα και δημιουργεί την απόλυτη γευστική πανδαισία. Ασύρτικο Wild Ferment 2022 από Γαία Οινοποιητική χωρίς δεύτερη σκέψη.   

8. Χταποδάκι

Αν είναι στη σχάρα με ελαιόλαδο και λεμόνι, έχει τη χαρακτηριστική κάπνα από το κάρβουνο και τη λαστιχωτή υφή, που θα ταιριάξει τέλεια με το The Longtail 2020 από The Knack Project. Αν είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, με λίγη ντοματούλα και κοφτό μακαρονάκι, το Edenia Fuxia 2022 από Tsililis Terres είναι το ιδανικό.

9. Χαλβάς

Οι χαλβάδες, σε γλυκό, είναι το αγαπημένο μου. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτό το έδεσμα πρέπει σώνει και ντε να καταναλώνεται μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται λίγο ξενέρωτο, αλλά αν σε αυτό τον απλό, τον λευκό με το λίγο αμυγδαλάκι μέσα, στάξεις 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμονάκι, έχεις την απόλυτη γκουρμεδιά. Συνδύασέ το με το ελαφρώς αφρώδες και μοσχομυριστό Μοσχάτο Τυρνάβου Sparkling. Ο ανάμεικτος χαλβάς με σοκολάτα θα ταιριάξει όμορφα με Euphoria 2021 από το οινοποιείο Ντουράκη.

Καλά Κούλουμα και μη φοβάσαι να πειραματιστείς με τις γεύσεις, τα σαρακοστιανά είναι η καλύτερη ευκαιρία!