Να σηκώσει χέρι όποιος δεν θέλει να ξαναδεί κρέας για τον υπόλοιπο (και βάλε) μήνα και νοιώθει το λιπάκι και την τσίκνα να έχουν ποτίσει το δέρμα! Ήρεμα, ακολουθεί Καθαρά Δευτέρα και τα πιο νόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια, παραδοσιακά και νέας τεχνολογίας έρχονται να αναζωογονήσουν τη γεύση, εφόσον βέβαια συνδυαστούν και με τα καλύτερα κρασιά!
Η ταραμοσαλάτα της φίλης μου της Κυριακής είναι η πιο νόστιμη στις Κυκλάδες, αλλά δυστυχώς τα χρόνια φιλίας δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τη συνταγή, οπότε κάθε φορά ο ταραμάς είναι απλά «πολύ ωραίος, αλλά όχι σαν της Κυριακής». Ο κλασσικός λευκός και λεμονάτος, με το χαρακτηριστικό άρωμα και την πλούσια κρεμώδη υφή, χρειάζεται οξύτητα αλλά και ισορροπία. Θέλει ζουμερό φρούτο και κομψές νότες ρετσινιού, που συνοδεύονται από υψηλή οξύτητα, δηλαδή όλα όσα έχει ο Βορειάς και Ήλιος Orange Ρητινίτης απο την Οινοποιία Μαρκόγιαννη. Ο ταραμάς επιβάλλεται να είναι χειροποίητος, οπότε τσίμπησέ τον στο αλατάκι μη το λυπηθείς και αν θέλεις και κάτι πιο τολμηρό, δοκίμασε Debina από το Κτήμα Γκλίναβος.
Το καβούρι έχει ένα ιδιαίτερο και πολύ λεπτεπίλεπτο γευστικό προφίλ, το οποίο ελαφρώς αλλάζει, όταν μπαίνει η μαγιονέζα και το αλατοπίπερο. Η γεύση είναι ανεπαίσθητα γλυκιά, με ένα λιπαρό χάδι από τη μαγιονέζα που θα χρειαστεί ένα Chardonnay, με ελαφρώς βουτυράτο χαρακτήρα και φρεσκάδα φρούτου, που να έχει περάσει όμως και λίγο απο βαρελάκι όπως το Olive Grove 2022 απο το οινοποιείο d'Arenberg.
Ντολμαδάκια και Αηδάνι δαγκωτό! Ένας συνδυασμός που δεν χάνει ποτέ, αφού είναι σαν να φτιάχτηκε το ένα για το άλλο. Το πιάτο είναι πλούσιο σε μυρωδικά, έχει έντονη φυτικότητα, αλλά και τσιμπημένο λεμονάκι και θα ταιριάξει μοναδικά με το πεντανόστιμο και πολύ ιδιαίτερο Amuse λευκό 2024, απο το Κτήμα Μουσών.
Το τηγάνι φωνάζει λιπαρότητα και το καλαμαράκι πλούσια υφή και αλμυρή γεύση. Το τραγανό του στοιχείο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θέλει τραγανή οξύτητα και νεύρο, που θα δώσουν μια ανάσα δροσιάς ανάμεσα στις μπουκιές και θα αφήσουν μια φρεσκάδα εσπεριδοειδών. Η Κυδωνίτσα 2023 Αγέλη απο το οινοποιείο Λύκου στην Εύβοια και το θαλασσινό αεράκι της περιοχής, είναι ότι πρέπει.
Εδώ είναι απλά τα πράγματα. Αλατοπίπερο, σχάρα, λαδολέμονο. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο αφού η γαρίδα έχει όλη τη νοστιμιά στο πετσί της. Ιδανική επιλογή είναι το Roz 2023 απο το Οινοποιείο Πετρακόπουλος, αλλά αν θέλεις κάτι σε λευκό πήγαινε προς Ιταλία και συγκεκριμένα στο Otto Soave Classico 2022 Agricola Pra, με τη λιπαρή αίσθηση και τις αλμυρές και mineral νότες, να βάζει έξτρα αστεράκια στο συνδυασμό.
Ζουμερό, πλούσια γευστικό πιάτο με φυσικά αλμυρή γεύση και έντονη φυτικότητα που συνήθως στις περισσότερες συνταγές έρχεται από το μαϊντανό. Στην πιο εξωτική εκδοχή μπαίνει κόλιανδρος και γίνεται χαμός. Η φρεσκάδα ζητάει ένα κρασί με καλή οξύτητα, ένταση φρούτου και ωραία φυτικότητα. Ε, τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Το Astrolabe Sauvignon Blanc 2023 απο Astrolabe Wines.
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τις γυαλιστερές μου και αφήστε με στη Βλυχάδα της Σαντορίνης ξεχασμένη, σαν την Βουγιούκλο στην Αστέρω ή τον Τομ Χανκς στο Ναυαγό. Από τα μεγάφωνα ακούγεται Ασύρτικο Σαντορίνης για το απόλυτο Rumble in the Jungle. Η οξύτητα, η μεταλλικότητα, οι λεμονάτες γεύσεις και η αλμυρή διάσταση του Ασύρτικου, στριμώχνει στη γωνία και χτυπάει αλύπητα την umami και λεμονάτη γεύση από τα όστρακα και δημιουργεί την απόλυτη γευστική πανδαισία. Σαντορίνη 2023 του Οινοποιείου Βασάλτης, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αν είναι στη σχάρα με ελαιόλαδο και λεμόνι, έχει τη χαρακτηριστική κάπνα από το κάρβουνο και την ιδιαίτερη υφή, που θα ταιριάξει τέλεια με Κυδωνίτσα 2023 απο MikroBio Winery. Αν είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, με λίγη ντοματούλα και κοφτό μακαρονάκι, το Εκατό 2023 από το Οινοποιείο Τρουπή, είναι το ιδανικό.
Οι χαλβάδες, σε γλυκό, είναι το αγαπημένο μου. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτό το έδεσμα πρέπει σώνει και ντε να καταναλώνεται μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται λίγο ξενέρωτο, αλλά αν σε αυτό τον απλό, τον λευκό με το λίγο αμυγδαλάκι μέσα, στάξεις 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμονάκι, έχεις την απόλυτη γκουρμεδιά. Συνδύασέ το με το ελαφρώς αφρώδες και μοσχομυριστό Μοσχάτο Τυρνάβου Sparkling. Ο ανάμεικτος χαλβάς με σοκολάτα θα ταιριάξει όμορφα με Euphoria 2021 από το οινοποιείο Ντουράκη.
Καλά Κούλουμα και μη φοβάσαι να πειραματιστείς με τις γεύσεις, τα σαρακοστιανά είναι η καλύτερη ευκαιρία!
Χριστίνα Τσόγκα