ΑΡΘΡΑ Τα κόκκινα κρασιά του καλοκαιριού

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

17 ΜΑΐΟΥ 2016

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ; ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ! ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 

Καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες αρχίζουν και παίρνουν την ανηφόρα σιγά σιγά, αφήνουμε τα κόκκινα κρασιά στο ράφι και πίνουμε δροσερά λευκά ή ροζέ. Ή μήπως όχι;

Φυσικά και όχι! Μπορούμε να απολαύσουμε κόκκινα κρασιά και τους καλοκαιρινούς μήνες αρκεί να προσέξουμε 2-3 λεπτομέρειες. Καταρχάς το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δροσίσουμε ελαφρώς το κόκκινο κρασί. Αν δηλαδή η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 16-18o C, μπορούμε να το πιούμε στους 14o C. Προσοχή όμως γιατί τα πολύ τανικά κρασιά καλό θα είναι να μην τα δροσίσουμε γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κάνουμε τις τανίνες πιο επιθετικές και σκληρές. Αυτό δε σημαίνει πως στο καλοκαιρινό BBQ δε θα πιείς ξινόμαυρο με το παϊδάκι σου, απλά δοκίμασε μια πιο ελαφριά και «ευγενική» εκδοχή όπως το Κτήμα Μαρκοβίτη.

Επιπλέον καλό είναι κρασιά με πάνω από 13 αλκοολικούς βαθμούς να αποφεύγονται, καθώς το αλκοόλ μας «ζεσταίνει» και δεν είναι πολύ ευχάριστο, όταν ο υδράργυρος έξω χτυπάει 40αρια. Άλλο ένα χρήσιμο tip είναι να μην επιλέγουμε κρασιά από «πικάντικες» ποικιλίες, που έχουν έντονες νότες μπαχαρικών όπως είναι το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Ο λόγος είναι ο ίδιος που δεν τρως και στιφάδο με μπόλικη κανέλα Αύγουστο μήνα: είναι βαρύ, πικάντικο και σε ζεσταίνει! Και εδώ όμως υπάρχει εναλλακτική αν δε θέλεις να αποχωριστείς την αγαπημένη σου ποικιλία! Δοκίμασε Syrah, αλλά σε φρέσκια εκδοχή ( που θυμίζει Beaujolais) χωρίς ίχνος βαρελιού, όπως την Κλεψύδρα Syrah των Αμπελώνων Σαμαρτζή ή το Prinos Syrah του Οινοποιείου Διαμαντάκη. Οι «φρέσκες» οινοποιήσεις δεξαμενής δεν παίρνουν τα αρώματα του βαρελιού (καπνός, μπαχάρια) και είναι πιο φρουτώδεις. Έτσι είναι πιο ανάλαφρες και ότι πρέπει για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον προτιμήστε ελαφριά κόκκινα από Merlot, Pinot Noir, Λημνιώνα, Αυγουστιάτη ή Λημνιό που έχουν πλούσια αρώματα κόκκινων ή μαύρων φρούτων και πιο μαλακές τανίνες.

Και τέλος η πιο σημαντική συμβουλή: ότι κρασί και να διαλέξετε φροντίστε να διαλέξετε καλή παρέα καθώς ως γνωστόν τα ωραιότερα κρασιά είναι αυτά που μοιραζόμαστε με φίλους!

 

Εύα Μαρκάκη

Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους. Κλείσιμο