ΑΡΘΡΑ Τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2019

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2019

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 19 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2019 ΟΠΩΣ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 34.300 ΜΕΛΗ ΤΟΥ BOTILIA.GR.
Τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2019

Δες τη λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2020

Αυτή είναι η λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2019 όπως αυτά επιλέχθηκαν από τα 34.300 μέλη του Botilia.gr. Η επιλογή έγινε με βάση τις προτιμήσεις και τις βαθμολογήσεις των μελών του botilia ανάμεσα σε εκατοντάδες ελληνικά κρασιά που πέρασαν από το site του botilia.gr τη χρονιά που πέρασε. Με μεγάλες ανατροπές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2019 περιέχει κρασιά από όλη την Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει την τιμητική της και να εκπροσωπείται από 8 κρασιά ενώ η Πελοπόννησος και τα νησιά ακολουθούν με 4 κρασιά.

 

19. Mythic River Rose – Κτήμα Γκόφα

Το ημίξηρο, κομψό, ροζέ του Κτήματος Γκόφα, από Αγιωργίτικο και Syrah έχει κλέψει καρδιές. Η σικάτη φιάλη, το απαλό σομόν χρώμα και τα φραουλένια αρώματά του το κάνουν ακαταμάχητο. Επιπλέον, διατηρεί τη θέση του σε αυτή τη λίστα από την πρώτη κιόλας χρονιά της κυκλοφορίας του.

 

18. Merlot – Αμπελώνες Αργυρίου

Η οικογένεια Αργυρίου στο Πολύδροσο Φωκίδας κάνει κρασιά με απαράμιλλη κομψότητα και εντυπωσιακή συμπύκνωση. Η οξύτητα από το υψόμετρο και η παλαίωση για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, χαρίζουν στο Merlot τους πολυπλοκότητα και φρουτώδη διάσταση που θυμίζουν νέο κόσμο. Στα συν η απίθανη σχέση ποιότητας – τιμής που το κάνει πραγματικά ακαταμάχητο!

 

17. MV Μαυρούδι – Ανατολικός Αμπελώνας

Το MV Μαυρούδι του Ανατολικού Αμπελώνα είναι το κρασί που θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Το εκπληκτικό blend του περιέχει 60% Μαυρούδι Θράκης, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot και 100% δύο αδέρφια με απίστευτο πάθος για το κρασί. Ο Μάριος και ο Σάκης Νικολαίδης δείχνουν τις δυνατότητές τους ενώ ο βορειότερος παραθαλάσσιος αμπελώνας της Ελλάδας αποδεικνύει ότι έχει πολλά να δείξει ακόμη όσο τα πρέμνα μεγαλώνουν και ωριμάζουν.

 

16. Euphoria – Οινοποιείο Ντουράκη

Ανήκει δικαιωματικά όχι μόνο στα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά της χρονιάς αλλά και στα καλύτερα ελληνικά κρασιά γενικώς. Το Ρωμαίικο ήταν το στοίχημα της οικογένειας Ντουράκη καθώς είναι μια αρκετά ιδιότροπη ερυθρωπή ποικιλία που καταλήγει να κάνει συνήθως, φτηνούς οικογενειακούς μαρουβάδες. Ο πολύπειρος Ανδρέας Ντουράκης όμως κατάφερε και δημιούργησε, από το ταπεινό Ρωμαίικο, ένα συγκλονιστικό γλυκό κρασί που θυμίζει Madeira, το Euphoria.

 

15. Μαλαγουζιά – Κτήμα Kitrvs

Η καλύτερη Μαλαγουζιά σταθερά και με διαφορά. Κάθε χρόνο γίνεται ανάρπαστη και τελειώνει πολύ πριν το καλοκαίρι. Η οικογένεια Γαρυπίδη στο Κίτρος Πιερίας κάθε χρόνο ξεπερνά τον εαυτό της με τα εκπληκτικά κρασιά που κυκλοφορούν και σε κάνουν να περιμένεις μόνο το καλύτερο. Το σίγουρο είναι πως όποιες κι αν είναι οι προσδοκίες σου, με αυτή τη Μαλαγουζιά δε θα απογοητευτείς ποτέ.

 

14. Νάουσα – Κτήμα Κελεσίδη

Η Μαρία Κελεσίδου στο Γιαννακοχώρι Νάουσας έχει ένα από τα πιο όμορφα boutique οινοποιεία που έχουμε δει. Σε αυτό το οικογενειακό οινοποιείο, που όλα γίνονται με το χέρι, δημιουργείται μια κορυφαία Νάουσα, που ακροβατεί ανάμεσα σε μοντέρνο και ρουστίκ στυλ. Έχει φτάσει πλέον να έχει τόσο πιστούς οπαδούς που ορκίζονται στο όνομα της και δεν πίνουν άλλο Ξινόμαυρο.

 

13. Λημνιώνα – Κτήμα Καρανίκα

Η Λημνιώνα είναι η πιο κομψή και ταχύτατα ανερχόμενη ελληνική ερυθρή ποικιλία. Είναι μια ντίβα και δεν κάνει τη χάρη σε όλους καθώς είναι απίστευτα απαιτητική και δύσκολη ποικιλία. Αν όμως είσαι ο Laurens Hartman, τότε ξέρεις ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να δουλέψεις μαζί της για να βγάλεις τον καλύτερό της εαυτό. Άψογο φρούτο, γηγενείς ζύμες και παλαίωση σε γαλλικά βαρέλια 4ης χρήσης για 18 μήνες κάνουν το θαύμα τους δίνοντας ένα εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, κόκκινο διαμάντι.

  

12. Γη και Ουρανός – Απόστολος Θυμιόπουλος

Το κρασί που άλλαξε όλα ξέραμε για το Ξινόμαυρο και έβαλε τον Απόστολο Θυμιόπουλο στα ποτήρια και τις καρδιές μας πανηγυρικά, δε θα μπορούσε να λείπει από τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2019. Η μοντέρνα οινοποίηση του, που ενισχύει τον χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και βοτάνων της ποικιλίας, έχει αγαπηθεί όσο λίγες Νάουσες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

 

11. Idylle d’Achinos – La Tour Melas

Είναι χωρίς αμφιβολία το πιο αγαπημένο ελληνικό ροζέ το οποίο κυκλοφορεί μόνο 3 μήνες το χρόνο μιας και εξαντλείται συνήθως από τον Ιούλιο. Ναι είναι τόσο καλό και δυστυχώς δε φτάνει για όλους. Γι’ αυτό ευθύνεται το εντυπωσιακό blend από Αγιωργίτικο – Syrah – Grenache, η Elsa Pickard που ασχολείται με την οινοποίηση του αλλά και ο Κύρος Μελάς με τα φανταστικά αμπέλια του στον Αχινό Φθιώτιδας.

 

10. Bold – Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το Bold είναι μια «Rioja» από τα Ποντικιανά Χανίων. Η τρομακτική συμπύκνωση αυτού του Tempranillo μαζί με την παλαίωση σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια για 24 μήνες, κάνουν το Bold να θυμίζει ισπανική Rioja ακόμα και αν βρίσκονται τόσα χιλιόμετρα μακριά. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να κρατήσουμε ελάχιστες φιάλες Bold εντός συνόρων μιας και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι του έχουν αδυναμία και το προαγοράζουν πριν καν εμφιαλωθεί.

 

9. Le Roi des Montagnes Cuvee – Κτήμα Παπαργυρίου

O Βασιλιάς των Βουνών του Γιάννη Παπαργυρίου ανήκει εδώ και χρόνια στο πάνθεο των ελληνικών κρασιών. Τα υπερώριμα σταφύλια από Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη και Touriga National δίνουν ένα κρασί με εντυπωσιακή πολυπλοκότητα και χαρακτήρα που πολύ δύσκολα του αντιστέκεται κάποιος! Απόλυτα συλλεκτικό αφού οι φιάλες είναι κάθε χρόνο ελάχιστες και εξαντλούνται πολύ πριν κυκλοφορήσει η επόμενη χρονιά.

 

8. Σαντορίνη Vassaltis – Οινοποιείο Βασάλτης

Έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά κρασιά και συγκεκριμένα, η πιο αγαπημένη Σαντορίνη! Φινετσάτη και πληθωρική, απόλυτα ισορροπημένη είναι κάθε χρόνο είναι όλο και καλύτερη, τόσο που σε κάνει να αναρωτιέσαι που θα φτάσουν επιτέλους ο Γιάννης Βαλαμπούς και η παρέα του τα κρασιά τους. Δικαιωματικά είναι ένα από τα Καλύτερα Ελληνικά Λευκά κρασιά της χρονιάς.

 

7. Le Sang de la Pierre - Οινοποιία Αϊβαλή

Σίγουρα το πιο εντυπωσιακό Αγιωργίτικο που έχει κυκλοφορήσει έως τώρα! Κάθε χρόνο εξαντλείται σχεδόν αμέσως και ο λόγος είναι η τεράστια συμπύκνωση φρούτου, η πολύ καλή, βελούδινη δομή του και η εντυπωσιακή του πολυπλοκότητα. Η χρονιά του 2017 ήταν για τον Χρήστο Αιβαλή το καλύτερο Le Sang που έχει παράξει ποτέ. Εμείς απλά θα συμφωνήσουμε μαζί του.

 

6. Old Roots – Κτήμα Τάτση

Το Old Roots Ξινόμαυρο του Κτήματος Τάτση είναι ένα κόσμημα της περιοχής και ίσως ένα από τα καλύτερα Ξινόμαυρα που κυκλοφορούν. Το παλιό αμπέλι στη Γουμένισσα, που μετά κόπων και βασάνων έπεσε στα χέρια των αδερφών Τάτση, είναι προορισμένο να κάνει μόνο θαύματα. Συμπύκνωση, φρούτο, πολυπλοκότητα και στιβαρή δομή το καθιστούν ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ρωμαλέα Ξινόμαυρα που κυκλοφορούν.

 

5. Mavro – Οινοποιείο Πετρακόπουλος

Η «απαγορευμένη Μαυροδάφνη» στα χέρια του Πετρακόπουλου μεταμορφώνεται σε ένα εικονικό κρασί, ικανό να συγκινήσει ακόμα και το Decanter, σκοράροντας πάντα αστρονομικές βαθμολογίες. Τα ξερικά, πετρώδη αμπελοτόπια και οι ελάχιστες παρεμβάσεις αφήνουν το terroir της Κεφαλονιάς και το μοναδικό χαρακτήρα της Μαυροδάφνης να λάμψουν.

 

4. Moschopolis 18 – Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το Moschopolis 18 από Μαυροτράγανο και Syrah έδειξε από τις πρώτες ώρες της κυκλοφορίας του πως θα έκανε εκκωφαντική επιτυχία. Όπως κάθε μεγάλο κρασί, έτσι και το Moschopolis 18, έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, που παραληρεί στο άκουσμα και μόνο, του ονόματός του. Ζουμερό, πλούσιο, λιπαρό, με ισορροπημένο βαρέλι κατάφερε να βάλει το Οινοποιείο Μοσχόπολις στη λίστα με τα πιο ανερχόμενα οινοποιεία της χρονιάς.

 

3. Αυτόριζο – Απόστολος Θυμιόπουλος

Ήταν σίγουρα το κρασί για το οποίο παραμίλησε το σύμπαν και αυτό για το οποίο θα μιλάμε για καιρό ακόμα. Για κάποιους μάλιστα είναι το Καλύτερο Ελληνικό Κρασί του 2019. Τα αυτόριζα αμπέλια στη Φυτειά Νάουσας μαζί με το μαγικό άγγιγμα του Αποστόλη συνέθεσαν ένα κρασί που όσοι ξέρουν, το συγκρίνουν μόνο με επικές Βουργουνδίες. Το 2016 ήταν η πρώτη του χρονιά και οι 1100 φιάλες εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού.

 

2. Deux Dieux – Οινοποιία Αιβαλή

Ο απόλυτος συνδυασμός των 2 θεϊκών ποικιλιών, του Αγιωργίτικου και του Syrah από το μάγο Χρήστο Αιβαλή δε θα μπορούσε να μην ανήκει στα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά της χρονιάς. Δεν υπάρχει άλλο κόκκινο που να μπορεί να συγκριθεί μαζί του μιας και συνδυάζει μοναδικά τον δυναμικό, πικάντικο χαρακτήρα του Syrah με την κομψότητα του φρουτένιου και λουλουδάτου Αγιωργίτικου.

 

1. Άγιος Χρόνος – Κτήμα Αβαντίς

Το ότι το Άγιος Χρόνος είναι ένα εμβληματικό κόκκινο κρασί με βάση το Syrah το γνώριζες. Πλέον όμως το ξέρει κι όλος ο κόσμος μιας και στο διαγωνισμό Decanter Asia Wine Awards βραβεύτηκε με το πιο σπουδαίο μετάλλιο, το BEST IN SHOW! Σε ένα διαγωνισμό που συμμετείχαν 3.155 κρασιά από 34 χώρες, ο Άγιος Χρόνος 2015 έλαβε τη συγκλονιστική βαθμολογία 97/100! Τα 34.300 μέλη του Botilia συμφωνούν και το ανέδειξαν το Καλύτερο Ελληνικό Κρασί της χρονιάς 2019.