ΑΡΘΡΑ Tα 23 Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2023

TΑ 23 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2023

ΤΑ 23 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 2023 ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 65.000+ ΜΕΛΗ ΤΟΥ BOTILIA.GR! ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ...
Tα 23 Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2023

Έφτασε λοιπόν ξανά, αυτή η στιγμή του χρόνου, που η ομάδα του Botilia.gr, θα σας αποκαλύψει την πολυπόθητη λίστα των Καλύτερων Ελληνικών Κρασιών της περασμένης χρονιάς! Η λίστα προέκυψε μετά από τις αγορές, αλλά και την ψηφοφορία που έκαναν τα 65.000+ μέλη του Botilia, για να καταλήξουν σε εκείνα που ξεχώρισαν ανάμεσα στα εκατοντάδες που πέρασαν από το Botilia.gr και τελικά άξιζε να διακριθούν ως τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2023. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τη διαδικασία, η ομάδα του Botilia.gr κάνει την αρχική, αυστηρή επιλογή ανάμεσα σε αρκετές χιλιάδες κρασιά που περνάνε από τα ποτήρια της μέσα στη χρονιά. Από αυτά επιλέγονται τα καλύτερα, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε σχέση ποιότητας- τιμής και αυτά διατίθενται τόσο στα μέλη του Botilia όσο και στο ευρύτερο κοινό. Τα μέλη του Botilia, πέρα από τις αγορές τους, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στα αγαπημένα τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά που δοκιμάζουν. Σημειώνουμε ότι μπορούν να βαθμολογήσουν μόνο κρασιά τα οποία έχουν αγοράσει (και άρα δοκιμάσει) προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο διαυγής και ακριβής.

Όλα αυτά, κατέληξαν στην παρακάτω λίστα με τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2023:

 

23. Γουμένισσα 2020 - Κτήμα Χατζηβαρύτη

Η Γουμένισσα είναι ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, που περέμειναν σε παλαιά δρύινα γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των δυο ποικιλιών ξετυλίγονται με μοναδικότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και το terroir της Γουμένισσας. Πλούσιο, πολύπλοκο και πολύ περίτεχνα φτιαγμένο!

 

22. Σύνορο 2020 - Κτήμα Σκούρα

Το Σύνορο είναι ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο και έχει πάρει το όνομά του από τα 3 αμπελοτόπια, που συνορεύουν μεταξύ τους. Είναι με σιγουριά το καλύτερο ερυθρό κρασί του Γιώργου Σκούρα και βρίσκεται πάντα μέσα στις τοπ προτιμήσεις ενός μεγάλου και πιστού κοινού. Τα μεθυστικά αρώματα από βιολέτες, λεβάντα και τριαντάφυλλα, με τις βελούδινες ταννίνες, το πλούσιο σώμα και την ελκυστική τιμή του, έχουν δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό.

 

21. F by Foivos 2022 - Φοίβος Παπαστρατής

Είναι από τα κρασιά που σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη! Το F by Foivos - Φοίβος Παπαστρατής έχει τον αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχάτου, με τα λουλούδια και τα λουκούμια που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Η οξύτητα του Ασύρτικου, έρχεται να δώσει επιπλέον δροσιά και να συνθέσει τελικά ένα νόστιμο, αρωματικό και καλοδομημένο λευκό κρασί. Για όλους αυτούς τους λόγους έχει αποσπάσει και χάλκινο μετάλλιο από το Decanter!

 

20. Brut Cuvee Speciale 2021 - Κτήμα Καρανίκα

Το Brut Cuvee Speciale του Κτήματος Καρανίκα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιας και είναι ένα από τα καλύτερα Ελληνικά αφρώδη κρασιά. Ξινόμαυρο από επιλεγμένα κλήματα, ηλικίας άνω των 40 ετών, καλλιεργημένα με βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους, οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (méthode traditionnelle). Το Karanika Brut Cuvee Speciale είναι πραγματικά μοναδικό!

 

19. Νάουσα 2018 - Κτήμα Κελεσίδη

Η Νάουσα 2018 από το Κτήμα Κελεσίδη από το «Grand Cru» αμπελοτόπι στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα μας (και σου) Ξινόμαυρα. Ακροβατώντας ανάμεσα στη μοντέρνα και την κλασική οινοποίηση μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες αρκεί να συνδυαστεί με το σωστό πιάτο. Το κρασί αυτό έχει φτιαχτεί για γαστριμαργικές απολαύσεις και πληθωρικά πιάτα.

 

18. Geranium Ροζέ 2022 - Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το Geranium είναι το κρασί στοίχημα του Νίκου Καραβιτάκη να φτιάξει ένα ροζέ σε στυλ Προβηγκίας, που δεν είναι μόνο φρου φρου και αρώματα, αλλά έχει δομή, όγκο και πολυπλοκότητα. Τα σταφύλια Grenache Rouge, οινοποιήθηκαν σε δεξαμενή και σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ενώ η παραμονή τους με τις οινολάσπες, έδωσαν ένα κρασί με κομψά αρώματα, κρεμώδη υφή και τραγανή οξύτητα. Σκέτο αριστούργημα!

 

17. Νεμέα Παλαιά Κλήματα 2015 - Κτήμα Παπαϊωάννου

Ένα Αγιωργίτικο από την Grand Cru περιοχή της Ελλάδας, που η σχέση ποιότητας-τιμής του είναι ασυναγώνιστη. Μια βαθιά τυπική έκφραση έκφραση της ποικιλίας που δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα.

 

16. Terre De Zeus Ξινόμαυρο 2021 - Navitas Winery

Το Terre de Zeus Ξινόμαυρο Navitas είναι ένα από τα καλύτερα, μοντέρνα, new age, Ξινόμαυρα που κυκλοφορούν! Single vineyard Ξινόμαυρο, με σούπερ φίνο και φρουτώδη χαρακτήρα που έχει σχεδόν προ-πωληθεί πριν καν κυκλοφορήσει, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στη λίστα με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά της χρονιάς.

 

15. Rose de Xinomavro 2022 - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Ο πρωταθλητής της κατηγορίας των badass ροζέ, το Rose de Xinomavro, κλέβει κάθε χρόνο την παράσταση! Μπορεί να μην έχει το απαλό χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας αλλά δεν το χρειάζεται κιόλας, αφού αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η πολυπλοκότητα, ο ντοματένιος χαρακτήρας και η εντυπωσιακή δομή του, που σπάνια συναντάς σε ροζέ κρασιά.

 

14. Δέκα Λευκό 2015 - Κτήμα Οινογένεσις

Το Δέκα Λευκό - Κτήμα Οινογένεσις είναι ένα σπουδαίο κρασί, με τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης και μια σταθερή αξία στο ελληνικό κρασί! Ο Μπάκης Τσάλκος, έχοντας στην πλάτη του μεγάλα ελληνικά κρασιά, τράβηξε τον δικό του δρόμο και δημιούργησε ένα κρασί με εξαιρετική δομή και αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα!

 

13. Idylle d' Achinos 2022 - La Tour Melas

Αυτό δεν ήταν καθόλου έκπληξη! Το Νο1 ελληνικό ροζέ, είναι τόσο φανταστικό όσο ακούγεται! Το μεγάλο ειδύλλιο του Grenache, του Syrah και του Αγιωργίτικου, έδωσαν ένα ροζέ με πολύ ντελικάτο σομόν χρώμα, αρώματα από φράουλες, πετροκέρασα και ροζ γκρέιπφρουτ, τοποθετώντας το στις λίστες με τα πιο φινετσάτα και απολαυστικά ροζέ κρασιά!

 

12. Bucephale 2020 - Κτήμα Λίγας

Το Bucephale από το Κτήμα Λίγα έχει τον αέρα των κρασιών «Ντίβες», αφού φιγουράρει στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων του εξωτερικού, που έχουν αποσπάσει αστέρια Michelin. Φτιάχνεται μόνο τις καλύτερες χρονιές και προέρχεται αποκλειστικά από παλαιά κλήματα και συμπυκνωμένους καρπούς. Γεμάτο σώμα με ρωμαλέες ταννίνες και μεθυστικό αρωματικό χαρακτήρα, είναι το δισκοπότηρο όλων των συλλεκτών και των θαυμαστών του βασιλιά Ξινόμαυρο.

 

11. Moschopolis 18 2021 - Οινοποιείο Μοσχόπολις

Το μαγικό και πλέον αγαπημένο blend από Μαυροτράγανο και Syrah, της οικογένειας Γερμάνη, με τις γηγενείς ζύμες και τη δεκαοκτάμηνη παραμονή σε βαρέλι, φιγουράρει σταθερά στη λίστα με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά κάθε χρονιάς, από την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε. Βελούδινο, πλούσιο και πολύπλοκο είναι κάθε χρόνο και καλύτερο. Κατά τη γνώμη μας είναι, μέχρι στιγμής, το καλύτερο που έχουν κάνει ποτέ, ίσως γι’ αυτό και εξαντλείται λίγους μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του!

 

10. Hoof & Lur 2022 - Οινοποιείο Τρουπή

To Hoof & Lur έχει τραβήξει όχι μόνο τη δική μας προσοχή, αλλά και κάποιων από τους καλύτερους κριτικούς οίνου του κόσμου. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη εκδοχή της ερυθρωπής ποικιλίας, είναι στην ουσία μια orange εκδοχή της με πολύ διασκεδαστικά αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, τραγανή οξύτητα και διακριτικές απολαυστικές ταννίνες. Γαστρονομικά είναι αξεπέραστο και για όλους αυτούς τους λόγους η θέση του είναι εδώ ακριβώς!

 

9. La Reine des Montagnes Noire 2022 - Κτήμα Παπαργυρίου

Ο Γιάννης Παπαργυρίου συμπληρώνει τη σκακιέρα με την πιο δυνατή του φιγούρα και δίπλα στον βασιλιά Le Roi des Montagnes, βάζει τη Μαυροδάφνη επιτέλους στη θέση που της ταιριάζει. Εκείνη της βασίλισσας! Μια ποικιλία που όσο και αν τον ζόρισε νομοθετικά, τελικά τον έβγαλε ασπροπρόσωπο αποδεικνύοντας πως έχει τεράστιο δυναμικό και μπορεί να μεγαλουργήσει. Ένα πραγματικά ξεχωριστό κρασί!

 

8. Νάουσα Grande Reserve 2011 - Οινοποιείο Μπουτάρη

Ένα κρασί από τα ιστορικά κελάρια της Νάουσας, που αποδεικνύει την αψεγάδιαστη συνεργασία μεταξύ της καλλιτεχνίας της οινοποίησης και του χρόνου. Ξινόμαυρο από πολύ επιλεγμένα αμπετοτεμάχια οινοποιήθηκε χωριστά και μετά από 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, ξεκουράζεται για άλλο τόσο μέσα στη φιάλη. Η πολυπλοκότητά του και η άσβηστη καθαρότητα του φρούτου μας αφήνει έκπληκτους!

 

7. 3 Αμπέλια 2021 - Οενο Π

Το μαγικό χέρι του Πάρι Σιγάλα δεν μπορεί να μη δημιουργεί μεγάλα κρασιά. Ο καλλιτέχνης του Σαντορινιού αμπελώνα, έκανε μια πολύ δυναμική επιστροφή στην ελληνική οινική σκηνή και έφτασε το Ασύρτικο στα άκρα. Τα 3 διαφορετικά αμπελοτόπια, ηλικίας άνω των 60 ετών, έδωσαν εξαιρετικό καρπό και ο Πάρις το μετέτρεψε σε ένα μεγαλειώδες Ασύρτικο γεννημένο για μεγάλες συγκινήσεις.

 

6. Clos Stegasta Μαυροτράγανο 2021 - Οινοποιείο Τ-Οίνος

Το Clos Stegasta Μαυροτράγανο του οινοποιείου Τ-Οίνος είναι ένα κόκκινο κρασί που εντυπωσιάζει τους πάντες, τόσο με τη δομή, όσο και με την πολυπλοκότητα του. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού πίσω από το κρασί αυτό βρίσκεται μια dream team, με τους καλύτερους οινολόγους από το Bordeaux και την California! Είναι ένα κορυφαίο δείγμα της ποικιλίας που βάζει κάτω με ευκολία πολλές εκδοχές του Μαυροτράγανου από τη Σαντορίνη και κέρδισε άξια τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

 

5. Κοτσιφάλι Γηγενείς Ζύμες 2019 - Αμπελώνες Καραβιτάκη

Το Κοτσιφάλι Γηγενείς Ζύμες από το οινοποιείο Καραβιτάκη, είναι από τα ωραιότερα κόκκινα της Κρήτης και συστήνει τη δύστροπη ερυθρή ποικιλία, με τρόπο διαφορετικό. Τα γηραιά αυτόριζα αμπέλια από Κοτσιφάλι και το terroir της Κρήτης, συνεργάστηκαν άριστα με το Νίκο Καραβιτάκη, που ανέδειξε την κομψή πλευρά της ποικιλίας, μια πλευρά που δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε.

 

4. Πυρίτης 2021 - Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

Ο Πυρίτης του Οινοποιείου Αρτέμης Καραμολέγκος είναι μια από τις μεγαλύτερες Σαντορίνες που κυκλοφορούν. Αναδεικνύει το μεγαλείο του Ασύρτικου και η βροχή διακρίσεων που προκαλεί, δεν αποτελεί έκπληξη! Πληθωρικό και παράλληλα κομψό, εκφράζει με εξαιρετικό τρόπο το terroir των καλύτερων αμπελιών του νησιού, ηλικίας 120 ετών και άνω.

 

3. Le Sang de la Pierre 2022 - Οινοποιία Αϊβαλή

Το Le Sang είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά Αγιωργίτικα που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα! Κάθε χρόνο εξαντλείται σχεδόν αμέσως και ο λόγος για αυτό είναι η τεράστια συμπύκνωση φρούτου, η πολύ καλή, βελούδινη δομή του και η εντυπωσιακή του πολυπλοκότητα. Σταθερά στις αγαπημένες επιλογές και με φανατικό κοινό.

 

2. Blanc Des Coteaux Cuvee Amphora 2020 - Αμπελώνες Θυμιόπουλος

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον οινοποιό και το στυλ των κρασιών του, ίσως μόνο μια μικρή επιβεβαίωση πως ο Απόστολος είναι όλο εκπλήξεις. Αφού δάμασε το Ξινόμαυρο, κάνει την ανατροπή και οινοποιεί 4 λευκές ποικιλίες, σε ένα χαρμάνι που φυσικά θα μείνει αξέχαστο. Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Αηδάνι και Ασύρτικο, οινοποιήθηκαν σε αμφορείς και βαρέλια με αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακά αρώματα, ωραίο σώμα και οξύτητα, με τη χαρακτηριστική αίσθηση μελιού και μια απαλη λιπαρότητα. Εξέπληξε τους πάντες!

 

1. Nostos Mourvedre 2019 - Οινοποιία Μανουσάκη

Ο μονόκερος της Κρήτης από το οικογενειακό οινοποιείο Μανουσάκη, που συγκαταλέγεται δικαίως στα καλύτερα της χώρας! Αν έχεις κρατήσει μια από αυτές τις φιάλες στα χέρια σου, θα πρέπει να νοιώθεις τρομερά τυχερός, αφού συνήθως εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού και οι φιάλες είναι σχεδόν συλλεκτικές. Το βαθύ πορφυρό του χρώμα και τα μεθυστικά του αρώματα, συμπληρώνονται από εντυπωσιακή δομή και σώμα, αναδεικνύοντας μοναδικά την ποικιλία και το κρητικό μεγαλείο. Το Nostos Mourvedre, είναι το καμάρι της οικογένειας και φυσικά το δικό μας, διότι λάμπει σε Ελλάδα και εξωτερικό! Σχεδόν το περιμέναμε πως φέτος θα είναι το Καλύτερο Ελληνικό κρασί της χρονιάς 2023!

 

 Η ομάδα του botilia.gr