ΑΡΘΡΑ Το Μαυροτράγανο σε 5'

ΤΟ ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΣΕ 5'

Η ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ!
Το Μαυροτράγανο σε 5'

Γενικά Στοιχεία

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες με καταγωγή από τις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα από την ηφαιστειογενή Σαντορίνη. Επιβίωνε για αιώνες στα δύστροπα και αφιλόξενα εδάφη της και παραλίγο να εξαφανιστεί, λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρειάζεται κατά την καλλιέργειά του. Ευτυχώς όμως, οι σπουδαίοι τοπικοί παραγωγοί δεν το έβαλαν κάτω και πεισματικά ασχολήθηκαν λίγο περισσότερο μαζί του, εφευρίσκοντας τους κατάλληλους τρόπους κλαδέματος των ηλικιωμένων φυτών που είχαν αντέξει, με αποτέλεσμα η ποικιλία να αναβιώσει και να δώσει αποτελέσματα που ίσως δεν θα περίμενε ποτέ κανείς! Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που έγιναν σημαντικές προσπάθειες καλλιέργειάς του και εκτός Σαντορίνης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την  Τήνο, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ενώ στη γενέτειρά του ήταν γνωστό για τη συμμετοχή στην παραγωγή γλυκών οίνων, η εξέλιξή του έδωσε μονοποικιλιακά ξηρά ερυθρά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται και για να εμπλουτίσει το χαρακτήρα μερικών ροζέ.  

Χαρακτηριστικά

Ενώ η πατρίδα του είναι τα άγονα εδάφη της Σαντορίνης, φάνηκε να είναι πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία και η ετήσια ποσότητα του παραγόμενου σταφυλιού δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό βέβαια, μετά από συγκεκριμένες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στο αμπέλι, τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση. Το μονοποικιλιακό Μαυροτράγανο, δίνει κρασιά με μέτριο ή και γεμάτο σώμα, έντονα ταννικό χαρακτήρα και μέτρια οξύτητα. Στα blend με άλλες ποικιλίες, ενισχύει τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού, αλλά δίνει και ένα ζωηρό ταννικό στοιχείο, πράγμα που οφείλεται στον πολύ παχύ φλοιό του. Σε αυτόν οφείλεται και το έντονο σκούρο χρώμα του. Τα κύρια αρωματικά του στοιχεία είναι ώριμα και μαγειρεμένα κόκκινα φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και ιδιαίτερες νότες καφέ, σε συνδυασμό με έναν πολύ ξεχωριστό ορυκτό χαρακτήρα. Συνήθως συμμετέχει σε χαρμάνια με τις ποικιλίες Μανδηλαριά, Ξινόμαυρο, Μαυρούδι, Κοτσιφάλι, Syrah και Αυγουστιάτης. Ανάλογα με το παραγόμενο κρασί, μπορεί να οινοποιηθεί τόσο σε δεξαμενή, όσο και σε βαρέλι, όπου μαλακώνουν οι στιβαρές του ταννίνες και δίνει ένα νόστιμο και βελούδινο αρωματικό αποτέλεσμα. Ανήκει στις ποικιλίες με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης στα 5-10 χρόνια, ενώ μονοποικιλιακά άριστα παραδείγματα  είναι άψογα και μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Στην περίπτωση των ροζέ, φυσικά, η παλαίωση φτάνει τα 3 χρόνια.

Συνδυασμός με φαγητό

Εξαρτάται πάντα από την ποικιλία που συμμετέχει στο χαρμάνι, ή αν είναι μονοποικιλιακό, αλλά σε ένα γενικό σύνολο θα λέγαμε πως τα ερυθρά ξηρά κρασιά από Μαυροτράγανο, θέλουν δίπλα τους κόκκινο κρέας και κόκκινες σάλτσες. Ενδεικτικά, μοσχαρίσιες μπριζόλες, μακαρόνια με κόκκορα κρασάτο, μοσχάρι ραγού και bbq, είναι ιδανικός συνδυασμός. Για να απολαύσεις το Μαυροτράγανο σε ροζέ blend, δοκίμασε ριζότο γαρίδας, πίτσα και παραδοσιακά λαδερά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. 

 

Χριστίνα Τσόγκα