ΑΡΘΡΑ Syrah vs Shiraz

SYRAH VS SHIRAZ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ SYRAH ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ SHIRAZ? ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ!
Syrah vs Shiraz

Εσείς θα πιείτε Syrah ή Shiraz?

Η σκηνή εξελίσσεται σε ένα ωραίο εστιατόριο με καλή παρέα και μετά την επιλογή φαγητού, ομόφωνα το συνοδευτικό κρασί θα είναι κόκκινο. Και η συνέχεια πάει κάπως έτσι:

-Να πάρουμε αυτό το Shiraz!

-Τι Shiraz; SyraH το λένε. Άστο θα το παραγγείλω εγώ.

-Καλά, και οι δύο είστε άσχετοι. Στο Syrah το «h» δεν προφέρεται στο τέλος, είναι γαλλικά!

- Εδώ γράφει πως είναι από την Αυστραλία! Μιλάνε γαλλικά στην Αυστραλία;

Για να μη χρειαστεί να ζήσεις μια αντίστοιχη εμπειρία (εγώ έχω ζήσει...) ας ξεκαθαρίσουμε πως είναι θέμα γεωγραφίας. Με απλά λόγια, το Syrah και το Shiraz, είναι η ίδια ποικιλία σταφυλιού, αλλά από διαφορετικό τόπο προέλευσης.

 

Η κυρίαρχη πατρίδα της ποικιλίας είναι η Γαλλία και εκεί είναι γνωστό ως Syrah, ενώ η ονομασία Shiraz χρησιμοποιείται για να δηλώσει χώρα προέλευσης την Αυστραλία. Η γενέτειρα της ποικιλίας, έχει συζητηθεί πολύ, με μύθους να αναφέρουν πρώτο παραγωγό, έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που φύτεψε το σταφύλι στη Γαλλία, το 280 μ.Χ., στην περιοχή του Ροδανού. Κάποιοι άλλοι το συνδέουν με την πόλη Shiraz της Περσίας (σημερινού Ιράν), λόγω ονόματος (λογικό και εσύ θα το σκέφτηκες). Το τοπίο ξεκαθάρισε το 1998, όταν η επιστήμη έδειξε για ακόμα μια φορά το δρόμο! Ο γενετικός έλεγχος της ποικιλίας, επιβεβαίωσε πως τελικά είναι ο καρπός του έρωτα δυο εξ ορισμού γαλλικών ποικιλιών, των dureza και mondeuse blanche.  

Η ποικιλία ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, δίνει κρασιά πολύ διαφορετικού στυλ. Το στυλ καθορίζεται από το κλίμα της κάθε περιοχής, το υπέδαφος, ακόμα και τον τρόπο κλαδέματος. Η επιλογή οινοποίησης, από τον εκάστοτε οινοποιό, είναι ένα στοιχείο που το διαφοροποιεί ακόμα περισσότερο ακόμα και αν προέρχεται από την ίδια περιοχή. Πρόκειται λοιπόν για μια ποικιλία χαμαιλέοντα!

Σε έναν γενικό διαχωρισμό και αν μιλάμε για τυπικότητα, ένα Syrah, κατάγεται από τη Γαλλία και την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ροδανού. Το κλίμα εκεί, κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει έντονη διακύμανση, μεταξύ ψυχρού και ήπιου, και το κρασί έχει βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων και πιπεριού. Το σώμα είναι ελαφρύ, οι ταννίνες απαλές και το αλκοόλ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενός πιο θερμού κλίματος. Αυτό το στυλ είναι γνωστό ως Παλαιού Κόσμου.

Στο αντιδιαμετρικό ημισφαίριο, τα Shiraz είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Αυστραλίας, με την Barossa Valley να είναι η πηγή! Το κλίμα εκεί είναι σταθερά πιο θερμό και το κρασί έχει γεμάτο σώμα, δροσερή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ, με ώριμα και συμπυκνωμένα αρώματα μαύρου φρούτου, κερασιού, αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών. Αυτό το στυλ είναι γνωστό ως Νέου Κόσμου.

Άρα όλα τα Syrah είναι από τη Γαλλία και όλα τα Shiraz από την Αυστραλία. Χα! Σιγά μην ήταν τόσο απλό. Η ποικιλία καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Αυστραλία. Οι πιο σημαντικές είναι η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή. Σε αυτές, ανάλογα με το κλίμα, τα δυο ονόματα χρησιμοποιούνται πλέον ως ένδειξη στυλ και όχι προέλευσης. Αυτό που κάνουν δηλαδή τα οινοιποιεία για να διευκολύνουν και τον (μπερδεμένο πια) καταναλωτή, είναι να αναφέρουν στην ετικέτα μια από τις δυο ονομασίες, ανάλογα με το στυλ που είναι πιο κοντά, στο κρασί που έχουν εμφιαλώσει. Μπορεί δηλαδή ένα "Syrah" από τη Χιλή, να έχει οινοποιηθεί αλά γαλλικά!

Και τώρα ετοιμάσου για το καλό...το κερασάκι στην τούρτα! Το Petite Sirah! Δεν θέλουμε να σου δημιουργήσουμε χάσμα με τους αναγραμματισμούς, αλλά να σου δώσουμε ένα επιπλέον pro (ακα professional) wine tip. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ποικιλία σταφυλιού και όχι για το «μικρό» Syrah. Το σταφύλι ανακαλύφθηκε στη Γαλλία το 1860, από τον Francois Durif και πήρε αρχικά το όνομά του, Plant du Rif. Το ταξίδι του στην Καλιφόρνια του έδωσε και το νέο του πιο εμπορικό όνομα! Πρόκειται για ένα μικρό, μαύρο σταφύλι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και οξύτητα, με πλούσιες γεύσεις και αρώματα βατόμουρου, σοκολάτας, πιπεριού και μπαχαρικών. Επίσης ξεχωριστό, αλλά όχι syrah!

Αφού τα ξεκαθαρίσαμε τώρα όλα, το μόνο που μένει να κάνεις είναι να πάρεις μια φιάλη από το κάθε στυλ, για μια αναγνωριστική γευσιγνωσία. Είμαστε σύμφωνοι;

 

Χριστίνα Τσόγκα