Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και σίγουρα πλανάρεις τις επόμενες εξορμήσεις, μπανάρες, μπαλκονιάδες, ψητούρες, μαζώξεις κλπ
Εμείς εδώ στο botilia σπάσαμε τα κεφάλια μας για να βρούμε τα σωστότερα κρασιά για 10 πραγματικές καταστάσεις που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις φέτος το καλοκαίρι.
Έχουμε και λέμε:
Η αναμονή μπορεί να είναι βασανιστική αλλά σίγουρα τα πλάνα διακοπών κάνουν την κατάσταση πολύ καλύτερη. Οι μέρες πλησιάζουν! Τι θα κάνεις τελικά; Θα κλείσεις κάπου επιτέλους; Προβληματισμός. Για το κρασί σου όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ο Ροδίτης Nature του Κτήματος Τετράμυθος είναι ένα φυσικό κρασί, ανάλαφρο, δυναμικό, γεμάτο θαλασσινό αέρα και μπρίο. Απόλαυσέ το μόνο του ή με συνοδεία λευκών τυριών όπως μανούρι, ανθότυρο και φρούτα.
Άντε πάλι με την αναμονή. Τι ώρα είπαν ότι θα έρθουν; Άνοιξε ένα Pinot Grigio Santa Margherita. Ελαφρύ, δροσερό, πάντα ευχάριστο, θα βοηθήσει σημαντικά στην αναμονή. Άντε, που είναι; Ακόμα; Και επειδή όλο και κάτι θα τσιμπήσετε ή θα έχετε σχεδιάσει για φαγητό μόλις έρθουν (Ελλάδα είναι αυτή…), συνδύασέ το με κριτσινάκια ρίγανης ή θυμαριού και ένα ωραίο γκερεμέζι ή βολάκι τήνου. Α, να ‘τοι!
Τι είναι αυτό με τις Ελληνικές παραλίες και τα ταπεράκια; Άσε το τι μπορεί να βγει από μέσα τους… Από σαλάτα μέχρι πεπόνι και από κεφτεδάκια μέχρι γεμιστά. Τι να κάνεις όμως, αυτά έχει το καλοκαίρι. Αν δεν θέλεις να το ψάξεις πολύ, η λύση είναι ένα ροζέ κρασί πασπαρτού. Για κάθε περίσταση και παντός καιρού. Προτείνουμε τον Κομψό ροζέ απο Αμπελώνες Καραβιτάκη. All-around ροζέ που θα τα βγάλει πέρα σχεδόν με ότι κι αν βγάλει το ταπεράκι σου. Άσε που και αν τελικά δεν πεινάσεις, θα περάσεις υπέροχα μαζί του και χωρίς φαγητό.
Εδώ η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θέλεις να απολαύσεις το κρασάκι σου και την αλμύρα πάνω σου αλλά δεν θέλεις να σου φάνε και τη σειρά. Η πρότασή μας για την περίσταση είναι το Blanc Μοσχούδι Ασύρτικο του Οινοποιείου Παπαργυρίου από την Κορινθία. Οξύτητα, φρουτένια αρώματα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα, θα σε κρατήσουν σε εγρήγορση με τον πιο απολαυστικό τρόπο μέχρι να έρθει η σειρά σου. Άσε που είναι τόσο ωραίο που μπορεί και να τους αφήσεις να στην πάρουν…
Εμείς εδώ είμαστε φουλ της μπουρμπουλήθρας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανεβαστικό και αεράτο από μια ωραία σαμπάνια. Μια καλά παγωμένη Taittinger Brut Reserve μπορεί κάλλιστα να είναι το καύσιμο για τη μεγάλη νύχτα που έρχεται. Όπως και να το σκεφτείς, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.
Δεν πτοούμαστε. Οπλιζόμαστε με υπομονή και συνεχίζουμε με φυσαλίδες. Μήπως όμως να πήγαινες σε κάτι πιο εξεζητημένο, ιδιαίτερο και ενδιαφέρον; To Migma Petnat της Χλόης Χατζηβαρύτη είναι σίγουρα όλα τα παραπάνω. Ένα απολαυστικό αφρώδες κρασί με πλούσιο φρούτο, έντονο λουλουδάτο χαρακτήρα και δροσιστική οξύτητα. Δοκίμασέ το με prosciutto με πεπόνι και θα μας θυμηθείς.
Αν υπήρχε comfort wine, αυτό θα ήταν ένα chardonnay, πιθανά με μια δόση βαρέλι. Αυτά τα βράδια θέλεις κάτι ζουμερό, με σώμα και διάρκεια που θα γεμίσει το κενό της χαμένης εξόδου (λέμε τώρα…). Αν κάποιος βρει καλύτερη επιλογή από το Chardonnay El Enemigo, θα τον παραδεχτούμε. Πλούσιο, πολύπλοκο, εκλεπτυσμένο, είναι η τέλεια πρόταση για το βράδυ που θα μείνεις μέσα σχολιάζοντας τα γεγονότα του προηγούμενου.
Λοιπόν, το πήρες απόφαση. Θα τους μαγειρέψεις. Επειδή συνήθως το τραπέζι θα μονοπωλήσει ένα κρασί, η πρότασή μας είναι να όσο τουλάχιστον μαγειρεύεις να επιλέξεις ένα (ή περισσότερα) ποτήρια του αγαπημένου σου κρασιού. Ένα Riesling μπορεί να είναι δροσιστικό, πολύπλοκο, έντονο και απολαυστικό. Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Riesling Trocken Donnhoff που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και απλά, δεν γίνεται να μη σου αρέσει!
Κι ενώ εσύ μαγειρεύεις και λιώνεις πάνω από το φούρνο, τα τηγάνια ή τη σχάρα, οι άλλοι τσαλαβουτάνε στη θάλασσα ή στην πισίνα. Όταν το συνειδητοποιείς, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πριν αρχίσεις τα γαλλικά, ξέδωσε με κάτι extreme. Κάνε του κεφαλιού σου! Θες πετνάτ; Πετνάτ. Θες κανένα στριμμένο (ή λιγότερο στριμμένο) orange; Orange. Εμείς λέμε (τώρα γιατί εκείνη την ώρα δεν ξέρουμε πως θα μας τη βιδώσει) ότι θα πηγαίναμε με ένα Βοριάς & Ήλιος Orange Ροδίτης του Κτήματος Μαρκόγιαννη. Γιατί; Γιατί μπορούμε! Και γιατί είναι και πολύ ωραίο. Να μη σου πω ότι θα κόψουμε και 2-3 φετούλες αυγοτάραχο σε λίγο ψωμί να γίνει σαματάς.
Εδώ τα πράγματα μπορούν να πάνε προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτα απ΄όλα, με ποιον θα είναι οι αγαπούλες; Αν είναι με το αγαπημένο σου κρασί, τότε δεν μας πέφτει κανένας λόγος. Αν πάλι είναι με τον καλό ή την καλή σου, τότε το Whispering Angel - Chateau d' Esclans του μεγάλου Sacha Lichine είναι πάντα μια καλή, διαχρονική επιλογή. Δεν είναι τυχαία το γνωστότερο και ίσως καλύτερο ροζέ κρασί στον κόσμο.
Ελπίζουμε να βοηθήσαμε.
Η ομάδα του Botilia