Πλένουμε τα φιλέτα του σολομού.
Λιώνουμε το σκόρδο και τρίβουμε μια κουταλιά της σούπας τζίντζερ σε ένα πιάτο.
Βάζουμε τα παραπάνω σε ένα βαθύ ταψάκι και προσθέτουμε τη σόγια, το τσίλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη, ώστε να φτιάξουμε τη μαρινάρα.
Τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού στην μαρινάρα για μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε την ψησταριά σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε τα φιλέτα για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά. Όσο ψήνονται τα φιλέτα τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με τη μαρινάρα που έχει απομείνει για να μην στεγνώσει.
Γαρνίρουμε το σολωμό με φρέσκια τριμμένη ντομμάτα και 2 κλαδάκια δεντρολίβανο.
Συνοδεύεουμε με ρύζι μπασμάτι